pierogi - 9327 przepisów (strona:80/622)

Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 187

kapustą .Wigilijna tradycja Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne u większości Polskich rodzin nie może zabraknąć pierogów , a szczególnie tych z grzybami i kapustą . Pachnące, domowe, zawsze kojarzą się ze świętami , rodziną i zimą . Proste danie , a jakże wypaśne " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Takie pierogi można sobie ukleić parę dni wcześniej , zamrozić i później już tylko podsmażyć , zawsze to jakieś uproszczenie , chociaż ja jestem zmuszana przez moich domowników do robienia na świeżo ..no cóż sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ OLEJEM LNIANYM 198

Jestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na  wigilijne , podawane z olejem lnianym(...)grzybami i cebulą. Doprawić do smaku solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Smażyć jeszcze ok. 10 min.,wystudzić a w tym czasie zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników. Ciasto na pierogi rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, skleić. Pierogi wrzucać do lekko posolonej wody. Gotować ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem każdą

pieprzny smaczek
Lekkie pierożki borówkowe 152

najwyższy czas na pierogi z borówkami! Jak dla mnie te owoce są same w sobie tak pyszne, że nic im więcej nie potrzeba, dlatego w naszych pierogach wszystko zależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe  Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę, że każdy ma swoją ;)  Mimo(...)siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów, jak na zdjęciu. Gwarantuje to, że pierogi nie rozkleją się podczas gotowania! Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 50 sztuk

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Leniwe pierogi 211

jajka opakowanie małego cukru waniliowego ¾ szklanki mąki masło bułka tarta brązowy cukier wykonanie: Ser przepuścić przez praskę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i mąkę (im mniej mąki, tym pulchniejsze wyjdą pierogi). Wymieszać, aż ciasto przestanie się kleić. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Na stolnicy rozrzucić mąkę, podzielić masę twarogową i formować ruloniki. Pokroić na mniejsze kawałki(...)Gotować we wrzącej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Pierogi leniwe idealnie smakuję w towarzystwie bułki tartej z masłem. Jak ją wykonać? Bardzo prosto ☺ Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać bułkę tartą (musimy tutaj wyczuć jej ilość, wsypując do masła bułkę starajmy się aby wszystko zachowało płynną konsystencję), dodajemy cukier (ilość wg. tolerancji na słodkie) i polewamy

Ania i Marcin gotują
Pierogi z jagodami 128

pojawić się u nas pierogi z jagodowym nadzieniem :) Są wprost wyborne! Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, po brzegi wypełnione jagodami, cieniutko rozwałkowane, nie rozkleja się podczas gotowania. Pierogi najlepiej smakują nam polane osłodzonym, gęstym greckim jogurtem (lub śmietaną). Zachęcam do wypróbowania przepisu, lepszego nie znam! Składniki (na ok. 30 szt.): Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 jajko(...)średnicy ok. 5-7 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki wcześniej przygotowanych jagód, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypaną mąką powierzchnię i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas gotowania). Gotowe

MyCookBook.pl
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 176

Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków(...)bardzo cienko) 4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka. 5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu. 6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem. d) gotowanie 1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju) 2. Pierogi wrzucaj na wrzątek. 3. Poczekaj aż wypłyną. 4. Po wypłynięciu gotuj

Fiolka w kuchni
Pierogi z serem 167

cienki placek, wykrywamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i zlepiamy. Gotujmy w lekko osolonej wodzie, jedną minutę od wypłynięcia. Ja najbardziej lubię z dużą ilością masła i cukru pudru:) *Gotowe pierogi, żeby nie wyschły zanim je ugotujmy najlepiej przykryć ręcznikiem bawełnianym. *Ugotowane pierogi można przechowywać w lodówce prze kilka dni najlepiej taką partie pierogów polać masłem i delikatnie(...)wymieszać zabezpieczy to przed sklejeniem się pierogów. *Pierogi świetnie nadają się do mrożenia

Delicious Titbits
Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami 189

Pierogi z soczewicą i pieczarkami. Smakują trochę jak mięsne. Ja dodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie(...)wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut. Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko

Apetyt na Zielone
Pierogi z kapustą i grzybami 167

Święta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody(...)niej grzybowy wywar oraz same grzyby. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy usmażoną wcześniej cebulkę. Całość mielimy i doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną cebulką. Voila! ;) Gotowe pierogi można później odsmażyć - ja najbardziej lubię te przypieczone :) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z kurkami i pietruszkowym masłem 233

Pierogi z kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i  proste do przygotowania. Umyte kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku kurek. Ciasto polecam z  tego przepisu(...)maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanka się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą 214

www.mgotuje.pl Przedstawiam Wam pyszne pierogi z bobem z dodatkiem boczku i ricotty. Oryginalny farsz nadał nie powtarzalny smak, który idealnie pasuje do pierogów. Na obiad przygotowałam dwa farsze do pierogów, tradycyjne z mięsem oraz drugie z bobem i dodatkami. Zgadnijcie, które szybciej znikły z talerza(...)się że nikt nie lubi bobu Zachęcam do wypróbowania w swojej kuchni, mam nadzieję że Wam posmakuję tak samo jak nam. PS: Obowiązkowo do pierogów polecam podsmażoną cebulkę Post Pierogi z bobem, boczkiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierogi z jagodami 155

pszennej pół łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody (najlepiej wrzącą wodę odstawić na 5 minut) jagody cukier do smaku jogurt naturalny lub śmietana wg uznania Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać gorącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 4 części(...)nich włożyć pojedynczo do woreczka (aby nie wyschło). Blat delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pierogi. Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie (jagody mogą "wypłynąć"). Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić jagody. Następnie każde koło zgiąć na pół

Ugotować
Pierogi ruskie + film 160

łatwe w wykonaniu i ekonomiczne pierogi ruskie to znakomity obiad dla całej rodziny. Okraszone skwarkami lub podsmażoną cebulką doskonale zaspokoją głód na długie godziny. składniki na około 20 pierogów                                    ciasto 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 jajko(...)dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię

Smakowite Dania
Culurgiones czyli sardyńskie ravioli 208

startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią.  Nadzienie to głównie  ziemniaki z dodatkiem  sera  pecorino ,  cebuli, odrobiny czosnku.   Choć   uwielbiam pierogi ruskie  to muszę się  przyznać, ze ostatnio lepię je  tylko  3-4 razy w roku czyli  wówczas , gdy  przebywam w kraju. Pokusiłam się(...)pierogów wymaga  tylko "odrobinę"   umiejętności i doświadczenia. Każdy kolejny pieróg  jest coraz ładniejszy  i bliski oryginału.... Udało  mi się za pierwszym razem  opanować  technikę sklejania  i przyznam,  że to świetny sposób na trochę inne pierogi ruskie.     Składniki  / na ok.100 szt/ farsz: 1,5 kg ziemniaków

Zakamarki mojej kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 210

grzyby. Jest to kapusta firmy Krokus w zgodzie z naturą. Kapusta jest idealnie doprawiona i można ją jeść na zimno, ciepło lub tak jak ja wykorzystać jako farsz. Ja pierogi okrasiłam cebulką i szynką schwarzwaldzką. Jakie to było pyszne. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta(...)ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by ciasto "odpoczęło". Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość około 3 mm i za pomocą urządzenia do pierogów lub szklanką wykroić kółka. Na środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut

Ala piecze i gotuje