pierogi - 9327 przepisów (strona:81/622)

Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa 415

połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego, 150 g letniej wody, 1 łyżeczka soli, garść rukoli(...)łyżki oleju rzepakowego, 100 g kaszy gryczanej, 1 jajko, garść listków świeżego oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, ponadto: mąka do podsypania ciasta, masło do polania pierogów, świeże oregano.   Przygotowanie: Ciasto na pierogi : Rukolę miksujemy blenderem. Mąkę, olej, sól, wodę łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą

Moniki Smakołyki
Pierogi ruskie 180

Przepis podała mi mistrzyni od pierogów ruskich:) Ona robiła, a ja pstrykałam zdjęcia:) Takie pierogi na pewno zjedzą też dzieci. Pycha! Do dzieła! :) Składniki: 1 kg mąki poznańskiej - taka podobno najlepsza 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody 2 żółtka 3 kostki białego, półtłustego sera twarogowego (każda kostka po 250 gramów) 400 gramów ugotowanych ziemniaków 4 cebule kostka masła(...)składniki nie utworzyły masy jednolitej. Po prostu przecieramy tylko raz 2/3 cebuli wraz z masłem dokładamy do farszu z ziemniaków i twarogu. Reszta, która zostanie, posłuży nam do podsmażenia pierogów lub do polania ich z wierzchu gdy się ugotują. Farsz doprawiamy solą i pieprzem Teraz robimy ciasto na pierogi Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy 2 żółtka i mieszamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ruskie pierogi - podpiekane 166

wielką zieloną miską i naszą piątką roześmianych dzieci czekających  z widelcami w dłoni, aż ciocia postawi te smakołyki na stole ... to były wspaniałe wakacje i niezapomniany smak pierogów. Dzisiaj będzie równie smacznie, jednak troszeczkę inaczej. Mianowicie, pirogi ruskie zostały ugotowane, a następnie upieczone by mieć pięknie zarumienioną skórkę, którą uwielbiam. Sposób ten jest idealnym pomysłem na odgrzanie pozostałych(...)pierogów z obiadu na pyszną kolację.  Ruskie pierogi - podpiekane   SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 łyżeczka soli farsz: 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 1 cebula olej do smażenia sól i pieprz białko jaja kurzego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 193

robi się kluski z makiem, kutię i inne cuda. Biedak jest tego pozbawiony, więc należy mu to wynagrodzić. Najlepiej pierogami innymi niż wszystkie. Pozwólcie, że wam przedstawię PIEROGI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI, SEREM, MIODEM, SUSZONYMI ŻURAWINAMI I ORZECHAMI Ciasto na pierogi: 1kg przesianej mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju mocno ciepła(...)zagnieść zwartą, elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godz. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów. Nadzienie: 2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek ½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni suszonych) 0,5 kg sera białego półtłustego, nie mielimy

ladykitchen
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 150

tylko ja bylam ich fanka.Poki nie zaczelam ich robic sama,bylam stala bywalczynia barow mlecznych.Do dzis pamietam ich cene 2 zlote 10 groszy za porcje.Przez wiele,wiele lat moje pierogi byly bielusienkie.Tak jak zmieniala sie swiadomosc tego co jem i zaczelam zwracac uwage co jest na moim talerzu,dzisiaj moje pierogi wygladaja jak sliczne "czekoladki".Sa tak samo(...)pyszne,a o ilez zdrowsze.Sa dania ,ktore w calosci robie z maki pelnoziarnistej.W pierogach jednak tylko 2/3  to maka z pelnego przemialu.Niestety mocnego razowy posmaku ciasta kloci sie z delikatnym smakiem  ziemniaczano-serowego  nadzienia. Skladniki na ciasto pierogowe:( porcja na 70 pierogow) 450 g maki (300 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierogi z dynią 186

Ponieważ już od  kilku miesięcy nie używam mąki pszennej w ogóle to i pierogi tym razem zrobiłam całkowicie z mąki orkiszowej.Smak orkiszu,z lekko orzechowym posmakiem czyni pierogi nie tylko smaczniejsze,ale nadaje im prawdziwego charakteru. Lepienie pierogów to czynność prosta i przyjemna,pod jednym warunkiem-mamy idealne ciasto-gładkie,spreżyste i miekkie.Praca z mąką orkiszową(...)zupełnie odwrotny.Dopiero za trzecim razem zrobiłam idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej.Zarabiając ciasto stopniowo dolewaj wodę,pamiętając,że mąka orkiszowa wymaga dodatku mniejszej ilości wody niż mąka pszenna. Pierogi zrobiłam z farszem dyniowym,najprostszym z możliwych,bo dynię połączyłam z ziemniakami.Smak podkręca jedynie dodatek parmezanu i gałki muszkatałowej.Pomimo tego pierogi są bardzo delikatne i subtelne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przymiarka do świąt. 208

mojej rodzinie nowością będzie ciasto. Tym razem z różnych względów zdrowotnych zrezygnowałam z białego ciasta z mąki pszennej. Zamiast pozbawionej wszelkich dobrodziejstw mąki typu 450 użyłam mąki orkiszowej. Pierogi są, jak to moje dziecko ujęło, w kolorze tektury, jednak to nie odebrało im uroku. Wręcz przeciwnie, gdyż mąka orkiszowa wspaniale współgra z grzybami, którymi wypełnione są pierogi. Pierogi(...)grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli. Gotowym farszem napełniamy pierogi. Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów

Przysmaki Karolki
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 138

spokojem :D Dziś miałam na 9.50 do 13.30. Ze względu na tak dużą ilość czasu rano, zrobiłam moje pierwsze śniadaniowe pierogi. Były na prawdę pyszne, w każdym pierogu czekała na mnie płynna czekolada i... jagody :P Po prostu niebo... nigdy nie myślałam, że pierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem(...)wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu, polewamy jogurtem, posypujemy,cynamonem i resztą jagód

Kuchenny Skrawek Nieba
Najlepsze ciasto na pierogi. 44

ciasto na dwie części. Jedną część zawiń w folię , a drugą rozwałkuj na stolicy podsypując od czasu do czasu niewielką ilością mąki. Rozwałkuj tak jak zwykle wałkujesz ciasto na pierogi. Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi się do rąk, stolnicy lub wałka. Po ugotowaniu pierogi są smaczne, nie są twarde(...)sklejają się zbyt szybko. Do wody w której gotować będziemy pierogi warto dodać trochę oleju, w ten sposób ograniczymy sklejanie się pierogów po ugotowaniu do minimum.  Polecam ten przepis !          Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką 48

Dziś moja wersja pierogów z kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami. Użyłam tutaj kapusty mieszanej, kiszonej i białej a śliwki suszone podwędzane dzięki temu farsz jest bardzo aromatyczny i przepyszny. Pierogi można zamrażać a potem tylko wyjąć, podgrzać, zrobić omastę i na talerze. Czasami właśnie tak robię że nalepię sporo pierogów a potem zamrożę żeby mieć(...)czarną godzinę" jak czasu brak. Farsz można ugotować wcześniej a potem tylko zarobić ciasto i ulepić pierogi, Zapraszam. Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PIEROGI Z SEREM NA SŁODKO + FILMIK 68

Dzisiaj na obiad polecam pierogi z serem na słodko. Danie jest idealne na letnie dni i nie tylko :)          CIASTO :  600 g mąki pszennej tortowej  250 ml gorącej wody 4-5 łyżek oleju          SER :  750 g twarogu tłustego  1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru(...)PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta zagniatamy lub wyrabiamy robotem aż powstanie zwarte ciasto na pierogi.  Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry i chwilkę wszystko ugniatamy. Ciasto dzielimy na porcję, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy placki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogiPierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut licząc czas od wypłynięcia

Kulinarne Fantazje Marioli
Żeberka BBQ z pierogami w sosie grzybowym 68

pozazdrościli takiej uczty. Pomysł na ten "dań" powstał w mojej głowie kilka dni temu, ale jakoś nie było okazji go zrealizować. Dzisiaj tak mi się błogo kucharzyło, pierogi same się lepiły, a sosik przyjemnie bulgotał w rytm nowej płytki Dżastina T. Normalnie na lajcie było. Owy dish polecam ja, Arek Gie           Składniki(...)żeberek wieprzowych 250 ml sosu BBQ         Pierogi:   300 g mąki 200-250 ml wrzątku 1 łyżka masła 510 g marchewki z groszkiem (w słoiku) 1 łyżka Ślonskiego Krzanu         Sos:   1 litr bulionu grzybowego 1 łyżka mąki 100 ml zimnej wody sól, pieprz         Opcjonalnie

R'n'G Kitchen
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 67

Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty

Gotujemy i jemy
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 77

Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty

Korniszonki
Pierogi po krakowsku 73

Proponuję dziś przepis na bardzo proste i pyszne pierogi po krakowsku lub pierogi krakowskie . Dlaczego taka nazwa? Nie wiem, znam te pierogi pod tą nazwą i bardzo polecam. Farsz to w zasadzie tylko pieczarki, cebulka i ser żółty oraz oczywiście trochę okrasy dla poprawienia smaku i nic więcej nie trzeba, a te pierogi są tak pyszne

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania