pierogi - 9067 przepisów (strona:66/605)

PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 131

uwierzcie mógłby trwać zdecydowanie dłużej. Nie chce was jednak dłużej zamęczać. Pomysłów na farsze mam w zanadrzu jeszcze kilka, ale zostawię to na inny czas. Dzisiaj na zakończenie proponuję pierogi w wersji podsmażanej. Dzień(...)pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę

Kuchnia w opałach
Pierogi ruskie z wędzonym serem 267

potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz  do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki:  0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie wrzała

kgwjanczewo
Pierogi - moja miłość 165

Długo zastanawiałam się jakie danie umieścić w moim pierwszym poście. Postanowiłam, że na to zaszczytne miejsce zasługują PIEROGI RUSKIE . Kto zna mnie osobiście, oczywiście wie, że miesiąc bez pierogów w mojej kuchni jest miesiącem straconym. Uwielbiam je kleić, jest to dla mnie forma relaksu, wyciszenia i chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci(...)przepisy.  Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień! Smacznego

NA MOIM TALERZU
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 180

niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do starości. A ona, myśląc tak o swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi z wędzoną makrelą i to na dodatek ulepione(...)przez studentkę, która w tym czasie mogłaby robić tyle innych rzeczy! A zamiast tego, woli lepić pierogi z przyjaciółmi. Tyle w tym frajdy... Zdecydowanie woli tak spędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z kurczakiem z rosołu 45

Pierogi z kurczakiem z rosołu to mój pomysł na tanie danie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie. Kurczaka po gotowaniu rosołu często wykorzystuję do zrobienia farszu do pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z KURCZAKIEM Z ROSOSŁU Składniki na pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka oleju szczypta soli ok szkl wody farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek olej Jak zrobić pierogi z kurczakiem z rosołu: Cebulę obieram, drobno siekam

Dorota Smakuje
Domowe ravioli z jagodami 32

jeszcze mam spory zapas. Zapraszam zatem na domowe ravioli z jagodami, obficie polane waniliowym sosem. Kocham letnie przepisy. Jagody w nich dominują. Nie ma lata, kiedy bym nie ugotowała pierogów z jagodami, czy nie upiekła jagodzianek. Mimo wszystko staram się zawsze zrobić coś nowego z jagodami. Tym razem postawiłam na ravioli z prawdziwie włoskiej semoliny. Preferuję bardzo cienkie ciasto(...)pierogi i dużo jagodowego nadzienia. Od kiedy mam maszynkę do makaronu, nie bawię się w wałkowanie. Niezależnie, czy przyrządzam makaron na obiad , czy też ciasto na pierogi używam maszynki. Ciasto daje się rozwałkować na idealnie cienkie placki. Jagodowe ravioli podałam z waniliowym sosem na zimno. Jest to prosty sos na szybkiego, który idealnie pasuje do jagód. Ravioli podobnie

codojedzenia
Domowe ravioli z jagodami 40

jeszcze mam spory zapas. Zapraszam zatem na domowe ravioli z jagodami, obficie polane waniliowym sosem. Kocham letnie przepisy. Jagody w nich dominują. Nie ma lata, kiedy bym nie ugotowała pierogów z jagodami, czy nie upiekła jagodzianek. Mimo wszystko staram się zawsze zrobić coś nowego z jagodami. Tym razem postawiłam na ravioli z prawdziwie włoskiej semoliny. Preferuję bardzo cienkie ciasto(...)pierogi i dużo jagodowego nadzienia. Od kiedy mam maszynkę do makaronu, nie bawię się w wałkowanie. Niezależnie, czy przyrządzam makaron na obiad , czy też ciasto na pierogi używam maszynki. Ciasto daje się rozwałkować na idealnie cienkie placki. Jagodowe ravioli podałam z waniliowym sosem na zimno. Jest to prosty sos na szybkiego, który idealnie pasuje do jagód. Ravioli podobnie

codojedzenia
Pierogi z jabłkami 40

Pierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który zgrzytał między zębami podczas jedzenia. Jeśli(...)zostały od razu zjedzone i wystygły, to były doskonałą przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki

To co kocham
domowe pierogi z ruskim farszem... 52

ruski: ziemniaki 1/2 kg ugotowane w osolonej wodzie, twaróg śmietankowy 25 dag, cebula duża + masło 1/4 kostki + papryka ostra 1 łyżeczka + sól 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki ciasto na pierogi: mąka tortowa 70 dag, masło 1 łyżka, sól 2 łyżeczki, woda gorąca 350-400 ml, mąka do podsypania blatu - ile potrzeba Cebulkę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z papryką(...)porcji ciasta na blacie posypanym mąką rozwałkować cienki placek, szklanką wykrawać placki. Na każdy placek na środku nakładać łyżeczką porcję farszu. Placek złożyć na pół i lepić brzegi pierogów. Wsypać do wrzącej, osolonej wody porcje pierogów i po wypłynięciu na wierzch gotować na średnim ogniu z 2 minuty, cedzakiem pierogi wyjmować z garnka na talerz. Do patelni

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z twarogiem i porem 60

Pierogi z twarogiem najczęściej kojarzą nam się z pierogami na słodko lub ruskimi. Twaróg świetnie sprawdza się jednak w daniach wytrawnych - także w pierogach. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pierogi z twarogiem i porem. Pierogi z twarogiem i porem - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 500g mąki semoliny, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj. 7. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka. 8. Na każdym kółeczku kładź łyżeczką porcję farszu, po czym zlep pierogi i gotuj je w osolonym wrzątku

Z notatnika dietetyka
Pierogi z kominkami 63

roku pierwszy raz zobaczyłam kominki! I nawet nazbierałam ich tyle, że można było zrobić pierogi i trochę ususzyć na zimę. Kominki są dość charakterystycznymi grzybami, trudno je pomylić z innymi - czarne lub ciemno szare, o kształcie przypominającym trąbkę lub kwiat milinu. Rosną w lasach liściastych w kępach, zazwyczaj w jednym miejscu znaleźć można kilkanaście kęp. Inne ich nazwy(...)lejkowiec dęty, wronie ucho, cholewka, trąbka, lejek. Nadają się na sos, farsz do krokietów lub pierogów, można z nich ugotować również zupę, aczkolwiek będzie ona miała ciemny kolor. Ja postawiłam na pierogi i chyba słusznie zrobiłam, bo smakowały bardzo dobrze;)  Polecam również inne przepisy na potrawy z grzybami: Pasta grzybowa do słoików na zimę Placek po zbójnicku

Obiad gotowy
Pierogi z wątróbką 106

gruszką ), zwłaszcza dla dzieci, aby przekonać je do jej dość specyficznego smaku. Czasem warto jednak podejść do tematu z innej strony - można np. przygotować z wątróbki farsz do pierogów. W końcu kto nie lubi pierogów? 😉 Pierogi z wątróbką - przepis na 6 porcji Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 500g mąki semoliny, 5 łyżek oleju rzepakowego(...)smaku solą, pieprzem ziołowym i kminkiem. 7. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką kółeczka. 8. Na każdy kółeczku z ciasta kładź łyżeczką porcje farszu, po czym zlep pierogi i ugotuj je w osolonym wrzątku. 9. Posiekaj pozostałe dwie cebule. 10. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebule. 11. Gotowe pierogi podawaj z okrasą

Z notatnika dietetyka
Pierogi z kapustą 57

Specjalne pierożki dla mojej babci – grzyby są zbyt ciężkie, więc postne pierogi z duszoną kapustą specjalnie dla niej na pewno ją ucieszą Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 35 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli Farsz: ¼ główki kapusty (około 350 g – 400 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju(...)dodawać letnią wodę i olej energicznie zagniatając ciasto. Zawinąć w folię aluminiową, aby nie obeschło. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Nafaszerować i zlecić pierogi. Tak przygotowane pierogi gotować 3 – 5 minuty od czasu wypłynięcia w lekko osolonej wodzie. Moja rada: Często robiąc pierogi przygotowuje ich więcej, wtedy gotuje je krócej

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z ryżem i cukinią 127

Uważam, że absolutnie nic nie zastąpi smaku domowych pierogów. No , może inne domowe pierogi. Wbrew pozorom jest to łatwe danie a ciasto możemy nadziać taką wielością rodzajów nadzienia, że nie wiem czy w jednej grubej księdze by się to skończyło. Ogranicza tak naprawdę nas tylko nasza wyobraźnia. Dodatkowym atutem jest cena pierogów. Jeśli nie wkładacie do środka(...)produktów luksusowych to są one dość tanie i syte. Dziś mój kolejny pomysł na pierogi. Całość działań zabrała mi godzinę , więc odpada argument, że robi się je bardzo długo - no chyba że robicie w setkach. Mi wyszło około 60 pierogów. Mówiłam , już , że łatwo się je mrozi ? Składniki: - 1 kg mąki typu 500 - około pół litrabardzo ciepłej wody

Kuchnia Pełna Emocji
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 73

smakowały, postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Całość wyszła wyśmienita, wspaniała i w ogóle ekstra. Wręcz brak słów by to opisać. Keto ravioli z nadzieniem dyniowo – serowym Ravioli czy pierogi – oto jest pytanie! Osoby przyzwyczajone do keto wyrobów na mące migdałowej mogą mieć pewne obiekcje. Ja jednak tak dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam(...)wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może to kwestia braku tej mąki migdałowej …? Bądź co bądź, moje skojarzenia poszły

Modern Cave Girl