pierogi - 9424 przepisów (strona:176/629)

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 351

zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto(...)dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem

W kuchni Karmel-itki
Z czym dzis beda pierogi? 226

eksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku. Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic w ich lepienie, o wiele latwiej jest pojsc do pobliskiego sklepu i kupic(...)wage lub paczkowane. Wybor jednak pozostawia wiele do zyczenia, smaki sa jak dla mnie dosc oczywiste. A ja lubie gdy pierogi kryja w sobie cos innego niz tylko kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego

Przysmaki Karolki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 269

gdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu. Do tego czasu mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie(...)ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego

W kuchni Karmel-itki
Pierogi ruskie 235

ardzo dobry przepis na pulchne, mięciutkie ciasto na pierogi. Tym razem wersja pierogów ruskich (nie wiem dlaczego kiedyś ich nie lubiłam ;)). Pierogi są oczywiście pyszne w dniu ich przygotowania. Można jednak część pierogów zamrozić i ugotować je innego dnia (nic nie tracą na smaku) a będziemy mieli szybką obiadokolację w środku tygodnia. Pierogi ruskie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 324

jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura(...)środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na pierogi 264

pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :)  Pierogi z serem i truskawkami PRZEPIS   {źródło: link } Składniki 1 kg mąki pszennej 2 łyżki masła sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki) wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.) nadzienie: pokrojone(...)dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto. Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min). Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe pierogi z owocami 133

Domowe pierogi z owocami ( truskawkami i borówkami) to klasyczne danie letniej potrawy.Owocowe pierogi są pyszne i rewelacyjne danie, idealne dla Twojej rodziny.Pierogi nie muszą być koniecznie daniem obiadowym, można podać, jako podwieczorek czy kolację.Przepis pochodzi od sympatycznej Edyty. Dziękuję bardzo za przesłanie przepisu. Składniki  … The post Domowe pierogi z owocami appeared first on Smaczne

Smaczne Potrawy
Najlepsze restauracje serwujące tradycyjną polską kuchnię w Warszawie 42

Warszawa to miasto o bogatej historii, różnorodnej kulturze i dynamicznie rozwijającej się scenie kulinarnej. Wśród wielu modnych lokali, restauracji fusion czy kuchni z najdalszych zakątków świata

CityTaste
Jagody w słoikach na zimę 59

Jagody w słoikach to moja kolejna propozycja na zimowe przetwory. Poznaj znakomite jagody w słoikach, które pysznie smakują zimową porą. Zobacz jak w prosty i szybki

Ania gotuje
Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy! 45

Grill: mięsa, sałatki, dodatki. Najlepsze przepisy!   Grillowane skrzydełka buffalo Przepis tutaj (KLIK) Soczyste, rumiane i przepyszne marynowane skrzydełka drobiowe, które możemy upiec na grillu lub

Blog z Apetytem
Zakupy spożywcze online: Tradycyjne potrawy z Pomorza w nowoczesnym wydaniu 94

Źródło: midjourney   Zakupy spożywcze online zyskują na popularności, oferując wygodę i szeroki wybór produktów, które można zamówić bez wychodzenia z domu. W dobie cyfryzacji, nawet

Słodkie okruszki
Pierogi z kaczką i masłem rozmarynowym 53

Przepis na pierogi z kaczką w aromatycznym maśle z rozmarynem. Pyszne, domowe pierogi z soczystym farszem z kaczki. Sprawdź krok po kroku! Artykuł Pierogi z kaczką

Pieprzyć z Fantazją
Słodkie dania na Wigilię, które warto znać 136

także świetnie gasi pragnienie po sytej kolacji. Chcesz dodać mu nowoczesnego charakteru? Spróbuj dodać odrobinę soku z pomarańczy lub garść świeżej żurawiny, aby wzbogacić smak i przełamać jego słodycz. Pierogi z makiem i bakaliami – słodka wersja tradycyjnej potrawy Czym byłaby Wigilia bez pierogów? Choć zwykle kojarzą się z daniami wytrawnymi, na wigilijnym stole może zagościć też ich słodka(...)wersja z makiem i bakaliami. Delikatne ciasto wypełnione aromatycznym farszem z maku, miodu i suszonych owoców to doskonałe uzupełnienie świątecznej kolacji. Pierogi te można podawać z dodatkiem śmietany lub rozpuszczonego masła, co doda im jeszcze więcej smaku. Świąteczne słodkości to nie tylko tradycja, ale także okazja do eksperymentowania z nowymi smakami i formami. Zarówno tradycyjne przepisy

Ania gotuje
Calzone z szynką i serem 82

Ciasto drożdżowe w formie pieroga czyli włoskie calzone. U mnie w najprostszej wersji z szynką i serem. Z poniższego przepisu otrzymacie 4 duże pierogi, które są tak sycące, że wystarczy zjeść połowę, by poczuć sytość Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 op. suszonych drożdzy (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej (nie gorącej!) wody(...)pozostawić puste). Na połowę ciasta wykładamy prosciutto cotto, posypujemy tartym serem, a na wierzchu rozkładamy plastry polędwicy lub innej szynki. Ciasto składamy na pół, dokładnie sklejając brzegi (tworząc dużego pieroga). Przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy po wierzchu pozostałym sosem pomidorowym lub rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut

Smaki Na Talerzu
Obiad do odgrzania na drugi dzień 127

Zupa ogórkowa z ziemniakami Zupa kartoflana z majerankiem Zupa grochowa Zupa warzywna Barszczyk z warzywami Pierogi odgrzewane w air fryer Piersi kurczaka z szybkowaru z jabłkiem i tymiankiem Kotlety z piersi kurczaka w air fryer Piersi kurczaka z brzoskwiniami w sosie czosnkowym Kotlety drobiowe z piersi kurczaka Kotlety z kurczaka siekane Indyk w sosie kokosowym z ryżem Zapiekanka chlebowa(...)mielone gyros Zapiekanka z kaszy gryczanej pod beszamelem Skrzydełka pieczone Zupa gołąbkowa Kokosowe curry z kapusty Udka kurczaka przepis Muszle makaronowe z pieczarkami Paprykarz z wędzoną rybą i pęczakiem Pierogi z soczewicą Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Obiad do odgrzania na drugi dzień pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania