pierogi - 9067 przepisów (strona:170/605)

[Wino i kuchnia] Wino na wigilijny stół 23

palący efekt działania alkoholu. Ponadto ma negatywny wpływ na odczucie owocowości i słodyczy w winie. Nie ma więc co ukrywać, że świąteczny stół jest istnym polem minowym dla wina: pierogi z kapustą, kulebiaki, barszcz z grzybowymi uszkami (a trzeba wiedzieć, że grzyby to istna kopalnia umami), grzybki marynowane. A do tego oczywiście król karp! Co więc z tym zrobić(...)kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Jak wybrać wino na wigilijny stół? DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z wytrawnym rieslingiem .  Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości doskonale skomponuje się z tymi tradycyjnymi potrawami. Wino na wigilijny

Kate's Kitchen
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 29

Pewnie niektórym wyda się to dziwne, ale klasyczne pierogi nie są u mnie daniem wigilijnym. Robię je od czasu do czasu na obiad i jakoś nie brakuje mi ich na wigilijnym stole. Za to od kilku już lat mają one zastępstwo pod postacią panierowanych i smażonych pierożków z ciasta parzonego tzw. sofficini (oryginalny przepis na pierogi pochodzi(...)połączyć wszystkie składniki. Posolić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron

Walijskie Pichcenie
12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta 40

ciasteczka na Święta z żurawiną 9. Orzechowe ciasteczka Snickers 10. Rurki z orzechami laskowymi 11. Ciasteczka z borówkami, orzechami i czekoladą 12. Kruche ciasteczka jaglane Zobacz również pomysły na pierogi na Wigilię: 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych PRZEPISY NA CIASTECZKA NA ŚWIĘTA 1. Szybkie pierniczki z lukrem Te ekspresowe kruche pierniczki przygotujesz w kilka chwil(...)media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych 5 uwielbianych przepisów na sałatki z sałatą rzymską Czekoladowy deser z bitą śmietaną 12 potraw wigilijnych z różnych stron Polski – zainspiruj się

Via Gusto
Sezonowe desery i ciasta na sierpień – 25 PRZEPISÓW 40

BORÓWKAMI – deser Puszysta Jagodzianka Ranking produktów marki La Rochere zainspirował mnie do stworzenia tego deserku z borówkami. Deser podałam w słoiczku deserowym z kolekcji… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS Przepis na wyjątkowe pierogi z malinami! To połączenie soczystych malin, słodkiej czekolady i kremowej kaszy manny sprawia, że pierogi rozpływają

Via Gusto
Naleśniki 30

się to zdarza niezwykłe rzadko. Chwilę temu zastanawiałam się właśnie nad weekendowym obiadem, do którego zużyję biały ser. Kule, myślę czy nie wyczarować naleśników z farszem z pierogów ruskich. Jedliście kiedyś? Są pyszne. Tzn. ja je uwielbiam. Ale ja chyba nie jestem do końca obiektywna, bo należę do psychofanów farszu pierogów ruskich. Czasem wyjadam go takie ilości podczas(...)lepienia pierogów, że brakuje później do ciasta… Cóż. Bywa. A poniżej pod przepisem, wrzucę Wam jeszcze parę przepisów na naleśniki zrobione z nieco innych składników niż te dzisiejsze. Zerknijcie sobie na nie, może się czymś zainspirujecie. I smacznego. Zdecydowanie. Miary objętości na blogu: szklanka 250 ml ,  łyżeczka 5 ml ,  łyżka 15 ml . Składniki: 1,5 szklanki

Kardamonovy
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich 27

czego publikować. Dziś rano odstawiłam Tolę do przedszkola i jak tylko wparowałam do domu, od razu zabrałam się za gotowanie. I to z grubej rury, bo wymyśliłam sobie pierogi. Mój brak weny do czegokolwiek od razu minął. Moim lekarstwem na gorsze samopoczucie chyba jednak jest gotowanie. Nie mówię, że jedynie, ale to dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło. Ale ja dziś(...)widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas. Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości składników, a finalnie wyszła no naprawdę genialnie. Jak zrobicie ją raz, gwarantuję

Kardamonovy
Co zrobić z warzyw z rosołu? 35

dodatkiem mięsa. Jednak opcji jest więcej. Poniżej znajdziesz dwie ciekawe propozycje na wykorzystanie samego mięsa z rosołu, a także mięsa i warzyw. Zobacz, co możesz przygotować! Farsz do pierogów Lubisz pierogi z mięsem? Farsz do nich możesz z powodzeniem przygotować na bazie mięsa z rosołu. To nie tylko ekonomiczne, ale też bardzo apetyczne rozwiązanie. Mięso, na bazie którego(...)powstał bulion, ma charakterystyczny smak – przesiąkło aromatem warzyw i przypraw, zatem pierogi z takim farszem będą pyszne.  800 g mięsa z rosołu (najlepiej mieszanka mięsa drobiowego i wołowego) 300 g cebuli olej do podsmażenia cebuli sól i pieprz do smaku Mięso z rosołu zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na rozgrzanym

Rozdomowiona
Pierogi z kaszą i boczkiem 201

Zapraszam na nowy przepis, tym razem pierogi w innej wersji, z kaszą i boczkiem , na cieście z jajkiem , są naprawdę wspaniałe, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta

Kawa z mlekiem
Krokiety z ruskim nadzieniem w waflu 37

Zapewne już słyszeliście o krokietach zawijanych w wafel zamiast naleśnika. Jest to rewelacyjny pomysł, jeśli zostanie Wam jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne(...)jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia   Wykonanie

To co kocham
Surówka z pora, jabłka i orzechów włoskich 44

czego publikować. Dziś rano odstawiłam Tolę do przedszkola i jak tylko wparowałam do domu, od razu zabrałam się za gotowanie. I to z grubej rury, bo wymyśliłam sobie pierogi. Mój brak weny do czegokolwiek od razu minął. Moim lekarstwem na gorsze samopoczucie chyba jednak jest gotowanie. Nie mówię, że jedynie, ale to dzisiejsze zdecydowanie mi pomogło. Ale ja dziś(...)widzicie w tytule nie przyszłam do Was z przepisem na pierogi, a przepyszną surówkę z pora, jabłka i orzechów włoskich. Miałam ją zanotowaną już od wielu miesięcy, ale dopiero teraz przyszedł na nią czas. Surówka jest prosta do zrobienia, nie ma w niej jakiejś zatrważającej ilości składników, a finalnie wyszła no naprawdę genialnie. Jak zrobicie ją raz, gwarantuję

Kardamonovy
Lekkostrawne obiady bez mięsa – 12 prostych przepisów 52

bakłażana – wegańskie pulpeciki Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z… ZOBACZ PRZEPIS Ruskie pierogi z kaszą jaglaną Ruskie pierogi, które powstały na bazie twarogu z kaszy jaglanej. Farsz jest bardzo lekki i przypominający smak tradycyjnych ruskich pierogów. ZOBACZ PRZEPIS Lekkie kotlety ryżowe

Via Gusto
Okrasa z pieczonej papryki 46

Byliśmy jakiś czas temu w pewnej pierogarni. Och, dużo czasu już minęło, a ja wciąż wspominam ten smak. Pierogi były tam naprawdę wyborne. A jaki wybór! No nic, rozmarzyłem się trochę. I były tam serwowane m.in. pierogi z kozim serem i ziemniakami. Podawane z okrasą z pieczonej papryki. I właśnie w tej okrasie jest cała rzecz(...)dzisiaj będę pisał. Pierogi, chociaż wyborne, to jednak nie tak genialne jak ta okrasa, ona tam robiła dodatkową robotę. I wiedziałem, że muszę, absolutnie koniecznie muszę, odtworzyć ją w domu. I powiem Wam, że wyszła mi fantastyczna. Tłusta od masła i pełna smaku od duszonej cebuli i pieczonej papryki. To jeden z tych przepisów, do których będę z cała

Marder&Marder Manufacture
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 34

sezonowe na przykład szpinak oraz jarmuż, możemy przemycić  w farszu do krokietów  – podobnie jak świeże grzyby. Farsz możemy także wykorzystać do  ciasta francuskiego, bułeczek drożdżowych oraz pierogów . W przypadku pierogów mamy duże pole do popisu. Oprócz wersji wytrawnej możemy zdecydować się na  pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami, wiśniami oraz

Przepiski.pl
Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny 49

Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika. Co cechuje mąkę orkiszową(...)dobry wybór dla wszystkich diabetyków. Nie przyczynia się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć

Słodkie okruszki
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 67

Resztę ciasta nakrywamy folią aby nie obsychało. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 10 cm (na przykład szklanką) i nakładamy farsz, a następnie lepimy i formujemy pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Bezpośrednio przed pieczeniem, pierogi smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Wkładamy do nagrzanego do temperatury

Przepisy na domowy ser i chleb