Jakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź(...)jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm, na środek nakładać łyżkę farszu, sklejać jak pierogi. Na głęboką patelnię wlać ok centymetra oleju, na gorący wkładać pierogi, smażyć po kilka minut, z obu storn, na złoto. Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Podawać
6nieboPrzepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim. Składniki (na 20 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka jajko żółtko jajka 40 ml oleju 50 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego pół puszki pomidorów puszka kukurydzy cebula czerwona papryka sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona olej do smażenia(...)ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małym spodkiem koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnejest dla mnie bardzo ważna. To moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię! Składniki: 1/2 kg mąki sól 3 łyżki oleju gorąca woda- tyle ile weżmie(...)maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy koła, na każde nakładamy łyżkę farszu.Przyrządem do lepienia pierogów ściskamy dobrze brzegi. * Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy pojedyńczo pierogi. Od wypłynięcia gotujemy 3 minuty. * Podajemy polane tłuszczykiem i podsmażoną cebulką
Z Majeczką w kuchnimożliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem ale mogą zagościć na moim stole na dłużej gdyż są przepyszne szczególnie w buraczanym towarzystwie!!! Tatarskie pierogi z wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka(...)rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy ogień. Podajemy gorące
Dzieje kuchennej Wiewiórymoich rodzinnych stronach (Mazowsze) soczewicy się prawie nie jada. W Lublinie nauczyłam się wielu nowych smaków, oprócz soczewicy. Na przykład spróbowałam najlepszych na świecie pierogów ruskich. Pierogami z soczewicy poczęstowała mnie moja koleżanka z uczelni, i, mimo, że byłam wtedy na bardzo ścisłej diecie, spałaszowałam cały talerz z apetytem. Moja własne pierwsza próba z nimi była dość(...)słaba, bo nie znałam jeszcze soczewicy na tyle, żeby wiedzieć, że trzeba ją mocno doprawić, żeby była naprawdę smaczna. Te pierogi wyszły już idealne - pieprzne, z delikatnym ciastem, a najlepsze odsmażane :) Składniki: CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka bardzo ciepłej wody spora szczypta soli FARSZ: 1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy 1 duża cebula
Cakes By KejtCoś dla miłośników, którzy lubią pierogi, ale nie mają chęci, albo czasu na przygotowanie zwykłego ciasta na pierogi. Tutaj wystarczy przygotować farsz i kupić ciasto francuskie. Dodatkowo wybrałam biały ser i kaszę gryczaną, gdyż to dla wielu osób zestawienie mało spotykane. Mam wrażenie, że ten farsz jest mało znany, uwarunkowane jest to zapewne kwestią regionu, z którego pochodzimy(...)smaku solą i świeżo mielonym pieprzem., ponownie mieszamy. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościtutaj ). Tym razem przygotowałam farsz "recyklingowy": z mięsa pozostałego z rosołu, z dodatkiem jajka na twardo, z cebulką i zieleninką. Wyszło świetnie; ciasto jest niezwykle mięciutkie i delikatne; pierogi są sycące i niesamowicie pyszne. Pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki: ciasto: 150 g twarogu (użyłam sera typu włoskiego) 1 jajo 1 łyżka masła szczypta soli ok. szklanka mąki pszennej farsz(...)Dodawać stopniowo mąkę do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 3 mm, wycinać kółka. Na każde nakładać porcję farszu, sklejać pierogi. Wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować ok 4 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać ze stopionym masłem, posypane siekanym koperkiem albo jak kto chce
6niebokompozycji smakowej, a wariantów mamy wiele - co kto lubi. Dzisiaj pieczarki i boczek w otoczce żółtego sera jednak świetnie komponują się również warzywne wersje, które polecamy. Calzone - pieróg z serem, boczkiem i pieczarkami SKŁADNIKI : ciasto : 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 dag świeżych drożdży 200 ml mleka 1 żółtko(...)miękkości z masłem. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na rumiano na drugiej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na każdy krążek ciasta wykładamy porcję pieczarek, boczku i sera - zlepiamy pierogi. Układamy calzone na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJest to moja propozycja na Walentynkową kolację. Zapach w domu cudny, smak super. Można je zrobić tylko z serami, jak ktoś woli Zaczynamy od ciasta –
Kuchnia Pokoleńdodatkiem jajka. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnek sol pieprz 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto (takie same jak na pierogi) na pielmieni zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIELMIENI/PIEROGI(...)cieście wykrawamy (za pomocą szklanki) male kolka. c) Na środek każdego kółka nakładamy farsz, zginamy na pól i dokładnie sklejamy brzegi, tak samo jak robiliśmy to w przypadku pierogów ( Nie może być ani jednej dziurki, ponieważ w trakcie, gdy będziemy nasze pielmieni gotować, nasz farsz będzie nam uciekał) następnie
Kulinarnie z Polką na Kresachbędę rozciągać. Temat w swoim czasie został omówiony i zakończony, nazywajmy jak chcemy, smakuja zawsze wybornie...prawda? Otóż zrobienie pierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche(...)lekko osolonej wrzącej wodzie. Czekamy, aż wypłyną na wierzch. 2 min czekamy jeszcze, aby się dogotowały. Rozpuszczamy margarynę bez laktozy. Pierogi polewamy i posypujemy lekko brązowym cukrem i borówkami... Pychotka... -- Enjoy! ;P Borówka czarna ( Vaccinium myrtillus L. ) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny
Lajtkraft food intoleranceskładniki łączymy. Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi(...)pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy z posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenrozmawialiśmy o leniwych, naszła mnie taka wielka na nie ochota że musiałam zrobić. Gdy pierwszy raz zrobiłam według tego przepisu, tak je polubiliśmy że już nie zmieniam. Puszyste leniwe pierogi Składniki: - 500 g sera białego - 200-250 g mąki - 2 łyżki masła - 3 jajka - masło i bułka tarta do polania - cukier do posypania - sól Przygotowanie: Ser mielimy w maszynce(...)oprószoną mąką stolnicę. Masę dzielimy na części i toczymy wałek o średnicy ok. 2,5 cm. Spłaszczamy nożem a następnie kroimy ukośnie. Zagotowujemy wodę z solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem
Kulinarne życietrudno. Farsz jest pełen smaku i przyznam szczerze, że niejeden mięsożerca by się nabrał. Smakują mięsem :) żeby nie były zbyt suche podałam je z sosem jogurtowo-czosnkowym. Pierogi z soczewica ciasto: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1/3 szkl. gorącej wody 10 g suszonych drożdży sól Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto(...)zblendowałam wszystko razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy by masa ostygła. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każdym kółku umieszczamy trochę farszu. Zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy mlekiem lub olejem. Pieczemy ok 15 minut. Są świetne i na zimno i na ciepło. a takie bajkowe widoczki można zobaczyć przed Ogrodem
Dzieje kuchennej WiewiórySmak tych pierogów zapamiętam na długo. A były to pierwsze pierogi z mięsem, które przygotowałam. Wykorzystałam mięso z rosołu. Polecam i pierogi i rosół z kaczki i gęsi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ugotowane mięso z dwóch piersi
Czerwień i błękit