pierogi - 9067 przepisów (strona:192/605)

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 166

blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz(...)jogurtem.  Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - u mnie z prażoną, oraz dowolną zieleniną - u mnie rzeżucha i bazylia

Magiczne Życie Marty
Pierogi ruskie 160

Dzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne(...)mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę pierogi z mięsem. Z przepisu wychodzi około 70 pierogów (średnica kółek

Pora coś zjeść
Pierogi z jagodami , zwyczajne chociaż nie zwyczajne 99

będąc wiozłam wielki, chyba 3 litrowy słój, pełen jagód aż z Bieszczadów - zbierałam je o świcie, ostatniego dnia obozu harcerskiego w Lisznej, i wiozłam żeby Babcia zrobiłam moje ulubione pierogi. Zbierali też moi koledzy i koleżanki więc wiele osób w pociągu miało fioletowe łapy i języki od podjadania. Wśród swoich to nie raziło, ale kiedy jechałam autobusem z dworca(...)domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu

Smaczna Pyza
Calzone z mięsem mielonym 186

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej(...)ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez

W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi z kaszanką 28

Połączenie polsko - polskich smaków wychodzi całkiem smacznie! Zapraszam na przepis na pierogi z farszem z kaszanki. Artykuł Pierogi z kaszanką pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami 30

Pierogi leniwe, kluski leniwe , każdy pamięta je z dzieciństwa gdy babcia lepiła, czy mama gotowała. Jest tu ich na blogu sporo natomiast dziś będzie coś równie pysznego ale z lżejszymi zamiennikami czy to mąki czy dodatków. Moja babcia pamiętam jak zagniatała szybko ciasto z twarogu i mąki, potem robiła rulony jak na kopytka i gotowała w osolonej wodzie. Podawała(...)zawsze z palonym masłem, posypane obficie cukrem. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z bloga Szymona "FiK". Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tureckie pierogi manti 36

Idealne są na sosie, gęstym, pomidorowym albo jako dodatek do zupy np. rosołu. Najpierw trzeba zrobić farsz a potem to tylko lepienie zostaje, będą wspaniałe. Podczas gdy ciasto na pierogi odpoczywa, ja robię farsz bo i jego szybko się robi. I tak pyszne pierożki lądują na talerzu suto polanym sosem pomidorowym a zjadającym cieszą się buzie i proszą(...)dokładki. Tureckie pierogi manti - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 28

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami są smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Idealne do barszczu czerwonego i nie tylko, polecam przepis.   CIASTO :  50 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 1 jajko  1 łyżeczka cukru  100 g miękkiego masła 500 g mąki pszennej  1 łyżeczka soli        FARSZ(...)podsmażamy na złoto. Kapustę należy wycisnąć z nadmiaru płynów, dodajemy do niej grzyby, doprawiamy całość do smaku i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi.  Układamy je na blaszce i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy je 30 minut w temperaturze 180 *C. aż będą złote.  Smacznego.    Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji

Kulinarne Fantazje Marioli
Piecuchy z grzybami i rozmarynem 37

udało mi się zasuszyć trochę grzybów na zimę, ale taka grzybomaniaczka jak ja nie mogła już wytrzymać ;) Uwielbiam łączyć zioła z grzybami, dlatego ostatnio upiekłam boskie piecuchy, czyli pieczone pierogi z grzybami. Farsz doprawiłam mega aromatycznym rozmarynem, dorzuciłam też kosteczki sera sałatkowego. Wyszło genialnie! Ciasto (ok. 25 szt.): 150 ml. lekko ciepłego mleka 25 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka(...)przez około 10 minut i wystudź. Dodaj ser sałatkowy i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkowuj na grubość około 4 mm. Wykrawaj kółka i nakładaj po łyżce farszu. Zlepiaj jak tradycyjne pierogi, brzegi możesz podociskać widelcem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 180℃. Piecuchy smaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Na wierzchu układaj

Delicious Place
10 nieoczywistych przyborów kuchennych, które warto mieć! 47

myśli, a każdy go potrzebuje. Do ozdobnego naczynia wlejesz dosłownie każdy napój — od lemoniady, coli, soku, aż na winie, piwie i koktajlach w wersji XXL kończąc. Maszynka do lepienia pierogów Świąteczne lepienie pierogów wcale nie musi trwać kilku godzin — można zrobić to z pomocą ręcznej, kompaktowej maszynki, która zlepi je za ciebie. Wystarczy umieścić w niej ciasto(...)jego środku ułożyć farsz, a potem złożyć i już — piękny pieróg jest gotowy na kąpiel w garnku. Kompaktowy minutnik — dzięki niemu wyjdzie Ci jajko na pół miękko Każdemu z nas zdarzyło się gotować jajko na miękko i zrobić z nich jaja na twardo, ponieważ przegapiliśmy ten moment. Takich pomyłek można uniknąć, zaopatrując się w nakręcany minutnik, który w porę ostrzeże

Słodkie okruszki
Pierogi ruskie z pieczarkami 43

pieczarki były w promo i jakoś tak mi się nabrało?!? Powiem wam, że może jakiejś rewelacji, rewolucji też, nie było...ale...ale...jakoś nam posmakowały. I oczywiście Aruś nalepił pierogów (pod spodem podaję składniki na 50-55 sztuk), bo lubi...lubi też mrozić, już niekoniecznie rozmrażać. Kilka dni później była powtórka z tych mrożonych i wiele w smaku(...)pieprzem. Do mąki wlewamy wodę z masłem i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie na ostro 43

wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.  W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by sie nie przykleiły do dna garnka

Camilla w kuchni
Pierogi ruskie 2 45

wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.  W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by siie nie przykleiły do dna garnka

Camilla w kuchni
Pieróg biłgorajski 32

pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne(...)okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: ? 500 g ziemniaków ? 500 g kaszy gryczanej ? 750 g tłustego twarogu ? 300 g masła ? 250 ml śmietany 18% ? 5 jajek ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. ? Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie

To co kocham
Pierogi z kapustą i pieczarkami 42

wyrobionego ciasta odcinamy kawałek i cieniutko rozwałkujemy. Resztę ciasta przykrywamy żeby nie wysychało. Za pomocą wykrawaczki lub szklanki wycinamy kółka z ciasta, nakładamy na nie farsz i formujemy pierogi.  W garnku zagotować wodę z solą o łyżeczką oleju. gotowe pierogi wkładać do garnka i mieszać od czasu do czasu by się nie przykleiły do dna garnka

Camilla w kuchni