pierogów z owocami zdecydowanie wolę te bardziej konkretne - z mięsem lub grzybami. Mimo wszystko w sezonie owocowym nie można nie spróbować także wersji pierogów na słodko a z tych moje ulubione to właśnie pierogi z jagodami. Co roku były robione przez moją babcię - proste, z małej ilości składników i pewnie dlatego wyjątkowo pyszne
Milion Smakówposiłkach... :D 4. Śniadanie czy kolacja? Zdecydowanie śniadanie! 5. Pierogi czy tortellini? Tortellini jadłam raz i to daaawno wiec nie pamietam za bardzo moich wrażeń, a za pierogami specjalnie nie przepadam, no chyba że z owocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata
chili & sugarcepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo. Od razu do piwa dostałem paluszki, a chwilę później dwa kawałki ciemnego chleba i grubo krojony ząbek czosnku. I jakiś sos do maczania chleba(...)wrzącej i osolonej wody. Podajemy ze śmietana i posiekanym koperkiem. Chociaż nie jesteśmy pewni czy nasze pielmieni miały właściwy kształt, bo chyba różnią się nieco od naszych polskich pierogów. Ale to nadrobimy następną razą, ważne, że smak był taki jak trzeba :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturewyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów ! Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów) 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić(...)minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami
Tradycyjna KuchniaPrzepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko(...)przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnecalzone. Zatem teraz pora na calzone z szynką i papryką. Przepis na samo ciasto jest taki sam jak na pizzę . Bo w sumie calzone to taka pizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino(...)połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki, nakładamy sporo uduszonej papryki z cebulą, przykrywamy pokrojonym serem gouda i zasypujemy całość startym pecorino. Nakrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Krawędzie możemy zagnieść np. łyżką. Tak żeby po prostu takiego wielkiego pieroga zrobić. Pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. I gotowe. I śmiało mogę powiedzieć
Marder&Marder ManufactureDzisiaj mamy dla was calzone. Czyli takie coś trochę jak pizza, ale zawijane jak pieróg. Wielki pieróg. Madzia mi już od kilku dni marudziła żebym zrobił, bo dawno nie jadła. A ma ochotę wielką. W sumie ja też lubię więc długo prosić się nie dałem. Calzone właściwie może być z czymkolwiek, tak samo jak pizza. Ja akurat lubię skromne pizze(...)talerzykiem i odcinaliśmy kształt :) Na połowę każdego placka nakładamy sos pomidorowy i porcję szpinaku z ricottą. Musimy uważać, żeby brzegi (minimum 1 cm) zostawić nieposmarowane żebyśmy mogli skleić naszego "pieroga". I właśnie zakrywamy drugą, niewyłożoną farszem częścią i sklejamy jak pieroga. Bardzo dokładnie żeby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Przy zaklejaniu brzegi można zwilżyć wodą. Calzone układamy
Marder&Marder Manufactureprzerobiłem na bajaderki). Jak to gdzieś kiedyś usłyszałem: sky is the limit (a dla mega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł i ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po ich wypłynięciu. A te na zdjęciu są jeszcze dodatkowo po ugotowaniu przysmażone. Bo lubimy takie. Szybko, domowo i naprawdę
Marder&Marder ManufactureCebulka troszkę mi się przypiekła, ale dopóki nie jest gorzka, zjem każdą. <3 Jak i takie pyszne pierogi - dobre na śniadanie, obiad i kolację. Ciasto: Jak tutaj , tylko połowa składników (żółtko, zamiast całego jajka) Farsz: 400g mielonego mięsa z łopatki duży kubek esencjonalnego wywaru warzywnego 1 gotowana marchewka i pietruszka (z wywaru) 1 spora cebula 2 ząbki czosnku(...)sitko z małymi oczkami mielimy marchew oraz pietruszkę, naprzemiennie z uduszonym mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Po zmieleniu całości, dokładnie wszystko razem łączymy, doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy pierogi. Moje, lepione ręcznie nie są jeszcze wciąż najpiękniejsze, jednak do tych z maszynki wchodzi mniej farszu. ;) Gotowe pierożki wrzucamy do wrzątku z łyżką oleju i gotujemy do momentu wypłynięcia
Kuchenna KontrrewolucyaPierogi po raz pierwszy z życiu ulepiłam na ostatnią wigilię, wspólnie z mamą. Wcześniej jakoś się obawiałam ciasta pierogowego, ale sama nie wiem czemu. Przecież pierogi są szybkie do przygotowania, smakują wszystkim
Szybko Tanio SmacznieMłodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę. Pierwsze przyszły pierogi. Od razy wiedziałem, że są odgrzewane w mikrofalówce, bo raz, że Pani ostrzegła mnie o gorącym talerzu, a dwa ciasto było wręcz rozlane, a skwarki wcześniej podsmażone delikatnie mówiąc(...)jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również miękki, bo odgrzany w mikrofalówce), ale barszczu dostałem 1/3 szklanki z tzw. arcorocu. I tu się wkurzyłem. Nie dość, że barszcz blady jak Irlandczyk po sezonie wiosennym
BaRepasChyba wszyscy przyzwyczailiśmy się ,że jak pierogi to ruskie, z kapustą, z mięsem... No cóż sezon truskawkowy narzuca swoje przepisy. U mnie w długi weekend pierogi z truskawkami. Zrobione i zjedzone w miejscu, do którego wracam bardzo często- to mój zielony azyl . Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI dowolne ciasto na pierogi 1/2 kg truskawek Do polania jogurt
W kuchennym oknie Ewyszklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem
Tradycyjna KuchniaKybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko(...)pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki
Tradycyjna KuchniaPełnoziarniste pierogi ruskie Dziś polecam Wam pełnoziarniste pierogi ruskie ! Składniki: (około 20 sztuk) - mąka orkiszowa - 1 szklanka - mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka - gorąca woda - 3/4 szklanki - oliwa - 2 łyżki - twaróg - 1 kostka - ziemniaki - 4 sztuki - cebula - 1 sztuka - oliwa - 1 łyżka - pieprz, sól Sposób przygotowania(...)Całość razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać łyżeczką do wyciętych z ciasta kół, a następnie dokładnie zakleić, boki można pozagniatać widelcem. W garnku zagotować wodę, wrzucić pierogi, gotować do czasu wypłynięcia. Można podawać np. podsmażone na patelni grillowej. Smacznego
Fit-amina