Prawda, że intrygujące nazewnictwo? Właśnie zrobiłem kolejny farsz, który czeka na dzień jutrzejszy, aż wezmę się za lepienie pierogów. Jakoś wolę dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, nie tylko ze względu na lenia. Głównym powodem jest notoryczny brak czasu. Jednak wracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu(...)chleba zanurzyłem w nim, bo trzeba było spróbować. Resztę przelałem do słoika (taka ilość powstała z dwóch pieczeń) i umieściłem w lodówce. Warto było! Wam również polecam. Polecam też pierogi, bo nieskromnie mówiąc, wyszły zajefajne. Opis jak zwykle pod moimi wstępnymi wypocinami. Miłego lepienia, pysznej degustacji. Składniki: Ciasto
R'n'G KitchenMoje pierwsze w życiu własnoręcznie wykonane pierogi po uszkach z grzybami, które robiłam na Wigilię. Zawsze odgrażałam się, że będę lepić pierogi wnukom na emeryturze, nie wcześniej! Ale złamałam się i oto są – smaczne, kształtne, nie rozpadające się podczas gotowania. Z przepisu mojej mamy. Najbardziej podoba mi się falbana. Najlepiej mi smakują z kwaśną śmietaną zaraz(...)być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. ? Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów ? Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. ? Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. ? Ja robię ozdobną falbankę
To co kochamPyszne pierogi z bardzo smacznym farszem ziemniaczano - twarogowym. Dodatek boczku i cebuli sprawia że są nadzwyczaj smaczne. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub po ostudzeniu podsmażamy na złoto. CIASTO : 1 kg mąki pszennej około 500 ml gorącej wody szczypta kurkumy 1 jajko odrobina soli 4 łyżki oleju(...)składników zagniatamy elastyczne ciasto, można je wyrobić robotem. Odkładamy je na 10-20 minut aby odpoczęło. Nakrywamy je woleczkiem lub miską. Następnie ciasto wałkujemy, wycinamy kółka i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku około 5 minut, licząc czas od wypłynięcia pierogów na wierzch wody. Podajemy je okraszone cebulką, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPieczone pierogi z farszem z botwinki i cykorii przygotowane według przepisu z greckiej wyspy Kreta. PIEROGI WEGAŃSKIE SKŁADNIKI 500 gramów liści botwinki 500 gramów liści cykorii 200 gramów mąki pszennej pół łyżeczki suchych drożdży oliwa z oliwek sól, pieprz przepis na pierogi wegańskie z Krety Artykuł Pierogi wegańskie przepis z Krety pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaWyjątkowy dzięki trikom przepis na słynne pierogi ruskie, czyli takie z twarogiem i ziemniakami. PIEROGI RUSKIE SKŁADNIKI 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko; 2 łyżki oliwy z oliwek; pół łyżeczki soli; 800 gramów mączystych ziemniaków; 500 gramów tłustego twarogu; 1-2 cebule; masło; sól, pieprz; przepis na pierogi ruskie Artykuł Pierogi ruskie lepsze pd tych babcinych
Kuchnia TomkaPrzygotuj chrupiące pierogi ze słonecznej greckiej wyspy Kreta. Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i bryndzą. PIEROGI KALITSOUNIA SKŁADNIKI 300 gramów mąki pszennej; 200 gramów sera owczego mizithra; kieliszek raki lub wódki; duży pęczek świeżych ziół (natka fenkułu, natka pietruszki, szpinak, mięta); oliwa z oliwek; sól; przepis na kalitsounia pierogi z Krety Artykuł Kalitsounia pierogi z Krety
Kuchnia TomkaPIEROGI ZE SZPINAKIEM SKŁADNIKI CIASTO NA PIEROGI 200 gramów mąki pszennej 200 gramów mąki pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody oliwa extra vergine 1 żółtko jajka szczypta soli FARSZ SZPINAKOWY 400 gramów świeżego szpinaku 100 gramów sera natka pietruszki dymka świeży koperek świeża mięta przepis na pierogi ze szpinakiem Artykuł Pierogi ze szpinakiem inne niż wszystkie pochodzi
Kuchnia TomkaPierogi z kapustą i grzybami bez których nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Możemy je przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przyznam że to moje ulubione pierogi nie tylko od święta. Ciasto 500 g mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko lub samo żółtko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju około 300 ml. gorącej(...)przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części każdą rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka o średnicy około 8 cm. Za pomocą łyżeczki nakładać farsz, brzegi starannie zlepić. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu ponownego zagotowania wody około 2-3 minuty. Podajemy z usmażoną cebulką. Pierogi można zamrozić surowe układając je obok siebie
Andzia PichciCiasto na pierogi powinno być elastyczne. Składniki na około 60 pierogów : 65 dkg mąki pszennej 1 całe jajko 1/3 łyżeczki soli niejodowanej około 300 ml letniej wody szczypta mielonej kurkumy ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : M ąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką(...)ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto
Przepisy i porady kulinarneBardzo smaczny przepis na pierogi z jagodami oraz doskonały przepis na ciasto do pierogów z owocami. Posmakuje Ci! Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąLeniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Białoboki, gmina Gać, powiat przeworski Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi, albo po prostu leniwymi. Są to duże kluski z ciasta, które przygotowuje się z białego sera (twarogu), gotowanych ziemniaków, mąki pszennej i żółtek. Kluski gotuje się w lekko solonej wodzi i podaje polane masłem, zrumienioną bułką lub śmietaną. Znacznie rzadziej(...)zapewne macie swoje proporcje. Jeśli nie, zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Białoboki. Pochodzi on z publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Leniwe pierogi - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g białego sera 6 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka pszennej mąki (tortowa lub poznańska) duża szczypta soli Ser i ugotowane
Trzeci talerzJakiś czas temu robiąc z synową na obiad pierogi, jakoś tak wyszło, że zrobiłam za mało farszu. Długo się nie zastanawiając, zajrzałam do lodówki i do szafek i znalazłam pieczarki, które miały być do pizzy, cukinię, marchewkę (prawie zawsze jest w domu) i wygrzebałam z szafki kuchennej kuskus. Raz, dwa i zrobiłam farsz. I wiecie co? Po raz kolejny(...)utwierdzam się w przekonaniu, że takie dziwne farsze są najlepsze. Do pierogów zrobiłam surówkę z kapusty i był pyszny obiad. Tak więc warto odejść od tradycji i zaszaleć z farszami na pierogi. Pierogi z kuskusem, pieczarkami, cukinią, marchewką i cebulą
Ewa w kuchniPysznych pierogów nigdy dość. Na stole świątecznym muszą być koniecznie, nawet jak świąt nie obchodzicie to świecka tradycja mówi że pierogi muszą być. Tym rzazem polecam pierogi z kapustą i grzybami gotowane a potem obsmażane. Spróbujcie koniecznie, są przepyszne. Ich sekret polega na długim gotowaniu farszu grzybowo - kapuścianego. Pierogi obsmażane. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienadmiar po niedzielnym rosole. Uwielbiam je takie prosto z wody okraszone przesmażoną cebulką bądź kiełbaską. Jednak można je też odsmażyć. Do ich przygotowania użyłam "pierożnicy", czyli foremki do małych pierogów bądź uszek. Dzięki temu gadżetowi ulepienie 85 mini pierożków zajęło mi niespełna 30 minut. Pyszny i tani obiad z wykorzystaniem tego co pozostaje z poprzedniego dnia :) Mini pierożki(...)mięsem z rosołu - składniki na około 85 sztuki: Ciasto na pierogi: * 500 g mąki pszennej * 300 ml ciepłej wody * 1 żółtko * około pół łyżeczki soli Farsz z mięsa z rosołu: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości) * 3 łyżeczki prażonej cebulki * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego * pół szklanki rosołu (w ostateczności wody) Wykonanie
Zrób to smacznie