pierogi - 9067 przepisów (strona:100/605)

Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 109

Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, aż trafiłam(...)ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i wyciąć szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić pierogi formując ozdobny rant. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierogi i posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo jedną partię

Nie tylko w kuchni
Pierogi z jagodami. 165

źle zapisałam ilość wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami(...)wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła. Czubatą łyżeczkę jagód położyć na  wycięte koło i lepić pierogi. Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów. Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć pierogi i od spodu delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok.1-2min. Wyciągnąć

W kuchni u Moniki
Klasyczne pierogi z mięsem 141

Jeżeli chodzi o pierogi  - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj  prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy  ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ). Składniki: Ciasto 750 gram mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bardzo ciepłej(...)kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą.  Nadmiar pierogów, rozkładamy na wysypanej mąką tacy i mrozimy w takiej formie. Po zamrożeniu przekładamy do woreczka, dzięki takiemu mrożeniu będziemy

Smaki Ewy
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 97

wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie.    Dla kogo: dla kochających pierogi dla lubiących słodkie obiady dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej (do 2,5) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi

Mania Wypiekania
Pierogi śmietankowe z jagodami 173

danie na słodko, lub pyszny podwieczorek.  Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają.  Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną. Obie wersje pyszniutkie ;) Ciasto na pierogi 70 dag mąki pszennej  2 jajka (L) 5 łyżek śmietany 18% ( gęsta)  3 pełne łyżki oleju 180 ml ciepłej wody Nadzienie ½ l jagód 3 łyżki cukru trzcinowego(...)Dodatki: śmietana cukier masło (polecam firmowe z KLIK ) Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.  Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.  Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem

Takie tam pichcenie
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem 230

szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego  cukier trzcinowy Sposób przygotowania:  Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły soki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, olej, sól i wodę. Mieszamy i formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto(...)ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej  i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować jeszcze ok 2-3 od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierożki podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 224

lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z jagodami. Lekki, pyszny i dzięki czarnym jagodom - super zdrowy obiad. Zazwyczaj pierogom towarzyszy na talerzu śmietana. Zastąpiłam śmietanę jogurtem greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem. Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby(...)kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie  zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut. Nie mogę napisać licząc czas od wypłynięcia pierogów, ponieważ te z jagodami są "niezatapialne" i cały czs unoszą się na powierzchni wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie 96

jedno z prostszych dań, długi czas naprawdę nie cierpiałam robić pierogów. Nie pasował mi ani smak, ani konsystencja ciasta, do momentu rodzinnego odkrycia poniższego przepisu. Z nim kleić pierogi z wszelkim nadzieniem mogłabym każdego dnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej(...)dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majerankiem. Majeranku powinno być naprawdę sporo, podobnie zresztą z pieprzem. Nie raz zdarzyło mi się trafić u kogoś na pierogi ruskie z mdłym nadzieniem, co dla mnie jest profanacją. Farsz powinien być wyrazisty, dość pikantny, z zaznaczeniem kwaskowości twarogu (ważne jest tutaj wymierzenie ilości ziemniaków). Ciasto rozwałkowujemy na blacie

Kuchenna Kontrrewolucya
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 172

Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody(...)wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą sztukę smarujemy białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy pierogi

My Chcemy Jeść
Pierogi z wędzonym łososiem i kremowym serkiem 142

lubię pierogi pod każdą postacią - pewnie już wiecie :) Dlaczego by nie spróbować zrobić pierogów z wędzonym łososiem i kremowym serkiem? Zrobiłam i przepadłam! Są przepyszne! Delikatne, łososiowe i kremowe. Na naszym stole zagoszczą nie raz. 'pierogi z wędzonym łososiem' Składniki: (na ok.30szt małych pierożków) - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 200g wędzonego łososia(...)serka i dokładnie wymieszać. Dopieprzyć do smaku i dodać 1 łyżeczkę koperku (jeżeli użyjecie świeżonego, to mniej). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Przed podaniem pokropić cytryną i posypać koperkiem. Smacznego

CookYourself
Pieczone, drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem 171

chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno  (ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!   'pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulą, groszkiem i parmezanem' Składniki: * ciasto: - 25g świeżych drożdży(...)smaku. Wystudzić. Dodać groszek i dokładnie wymieszać. Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.  Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą. Piec

CookYourself
Pierogi z jagodami + film 106

Najsmaczniejszy letni obiad dla moich dzieci to pierogi z jagodami , które własnoręcznie zbierałam. Delikatne i pełne słodyczy danie, którego nie może zabraknąć na stole wakacyjnym. składniki na 15 pierogów 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 litra jagód 200 g śmietany 18% 3 łyżeczki cukru szczypta soli przepis Z mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy(...)cienki placek i wycinamy szklanką lub kubkiem krążki . Na każdym krążku kładziemy łyżeczkę umytych i dobrze odsączonych jagód i dobrze zlepiamy brzegi ciasta najlepiej widelcem. Na osolony wrzątek wrzucamy pierogi i gotujemy około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Do miseczki wlewamy śmietaną, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną śmietaną

Smakowite Dania
Pierogi z suszonymi grzybami + film 156

znakomite na co dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie.  składniki na około 30 pierogów                            ciasto 2 szklanki mąki(...)mąką i dłońmi wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek a następnie szklanką wycinamy z niego krążki. Na każdym krążku układamy porcję nadzienia około łyżeczki i formujemy pierogi. Pierogi gotujemy w garnku z osolonym wrzątkiem około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową

Smakowite Dania
Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami 235

nich zrobić. Do głowy wpadł mi pomysł wykorzystania ich jako farszu na pierogi z dodatkiem kaszy jęczmiennej. To był strzał w 10 ponieważ pierogi wyszły wyśmienite. Ich smak podbił podniebienia moich domowników. Należy jednak pamiętać aby dobrze je doprawić aby nie wyszły mdłe w smaku. Z podanego przepisu wyszło(...)około 90 pierogów, które rozeszły się w mgnieniu oka. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z wami tym pysznym przepisem Post Pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Tradycyjne pierogi ruskie 172

Któż z nas nie kocha pierogów? Jest, tak wiele odmian. Każdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam za pierogami ruskimi. Pamiętam, że nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wspaniały obiad będzie w końcu na stole. Uwielbiałam pomagać w ich lepieniu, a farsz bardzo często lądował w mojej małej(...)doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać. Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać (ja używam do tego celu odpowiedniego narzędzia, ale można to robić ręcznie). Pierogi wkładać na gotującą się wodę. Od wypłynięcia gotować jeszcze około 2 minuty. Dodatki do pierogów: zeszklona cebulka, por, maślanka, itp. Przygotowane pierogi można również obsmażyć na patelni

Słodkie okruszki