pierogi - 9327 przepisów (strona:93/622)

Pierogi z mięsem gotowanym 267

będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu.  składniki (ok 70 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 450 g gotowanego mięsa(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy

Stare Gary
Pierogi z dynią 167

sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło(...)Wałkujemy na bardzo cienki płat i przy pomocy szklanki lub specjalnego krążka wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. Z resztą ciasta postępujemy w ten sam sposób. Gotowe  pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Czekamy aż pierogi wypłyną na powierzchnię i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy łyżkę pokrojonej świeżej

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 198

Moja młodsza córka -studentka ostatnio wspomniała,że zjadłby takich domowych "maminych" pierogów..a, że wczoraj byliśmy u niej ..nie pozostało nic innego tylko zrobić takich pierogów..zrobiłam z kapustą kwaszoną Orzech ..ta kapusta była z dodatkiem grzybów leśnych...no w sumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto(...)robiłam w misce Tupperware . Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce.. 70 dag mąki 1 jajko 3 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki wrzątku 5 dag – garść suszonych borowików słoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech 1 cebula 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku

Moje domowe kucharzenie
Pierogi ruskie 342

olej oraz sól i zagniatamy całość na gładkie ciasto i odstawiamy na 5-10 minut żeby ciasto "odpoczęło". Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy za pomocą szklanki okręgi na nasze pierogi. Następnie przygotowujemy farsz: cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do momentu aż się zarumieni. W tym samym czasie umieszczamy ziemniaki w osolonej wodzie(...)twarogiem i dodajemy usmażoną cebulę. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku.  Na przygotowane okręgi z ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu i zaklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju - do wrzącej wody wrzucamy partię pierogów i od momentu, w którym pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze

Emcia Pichci
Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką 179

moim domu cała rodzina uwielbia pierogi z owocami Pierogi z brzoskwiniami i śmietanką SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg sól olej -2 łyżki jajko -1 szt woda ciepła -1 szkl brzoskwinie świeże - 0,5 kg cukier -3 łyżki śmietana -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Z mąki, jajka, soli, oleju i wody zagnieść ciasto pierogowe.  NADZIENIE:  Brzoskwinie wydrylować(...)pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Do brzoskwiń wsypać łyżkę cukru, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać krążki specjalną foremką do pierogów. Na środek krążka nałożyć nadzienie i zacisnąć foremkę. Gotowe pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać ubitą śmietaną z cukrem (function

Kuchnia Danusi
Pierogi z jagodami 189

Pierogi z jagodami SKŁADNIKI: CIASTO: mąka - 300 g ciepła woda - 1 szkl oliwa - 1,5 łyżki sól NADZIENIE jagody - 230 g cukier bułka tarta - 1 łyżeczka Do polania pierogów śmietana cukier jagody do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO:  Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić(...)NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane miętą (function

Kuchnia Danusi
Ruskie pierogi z boczkiem 187

pierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje się z niego tzw. falbanki(...)Ruskie pierogi obok pierogów z kapustą i grzybami podawane są u nas na Wigilijnym stole, ze względu na Rafała, który tych z dodatkiem grzybów nie tyka, oczywiście pierogi ruskie nie zawierają wtedy boczku, tylko twaróg, ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Ruskie pierogi z boczkiem u nas wszyscy uwielbiają Farsz jest typowy jak na pierogi ruskie. jednak

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 228

prowadzi smakowitego bloga PIN UP COOKING LOOKING  blogerów zwerbowała i zmobilizowała do udziału w całym przedsięwzięciu. Wraz ze SMAKFONIĄ , czyli PRACOWNIĄ ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA, my, blogerzy,lepiliśmy pyszne pierogi, ale co ważniejsze, zdrowe, bez żadnych ulepszaczy, domowe, aromatyczne... Ideą SMAKFONII jest powrót do pierogów, tradycyjnych polskich, jak i tych urozmaiconych, łączące smaki innych krajów i kultur. Przede(...)wszystkim chodzi o to, aby szerzyć ręcznie robione pierogi, z wysokiej jakości produktów, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Musi być domowo, zdrowo, naturalnie i pysznie. (strona oficjalna:  smakfonia.pl) W piątek blogerzy spotkali się na miejscu wieczorem. Oczywiście, jak to blogerzy kulinarni, zaopatrzeni w same pyszności. Pogoda dopisała, rozpalili blogerzy ognisko i tak przyjemnie, relaksacyjnie spędzili ze sobą czas, zajadając

W kuchni Karmel-itki
13 przepisów na proste dania wegetariańskie na obiad 77

dania wegetariańskie na obiad? Poniżej zebrałam 13 polecanych przepisów, które są najlepszym wyborem na bezmięsny obiad. Znajdziesz tutaj przepisy na kotlety i inne dodatki do dań głównych, a także pierogi, przepis na makaron, potrawkę, risotto, czy babkę ziemniaczaną. Jakie przepisy znajdziesz poniżej? 1. Siekane kotlety z pieczarkami i serem 2. Panierowana cukinia 3. Babka ziemniaczana z wędzonym tofu(...)Tofu z warzywami po pekińsku 5. Kotlety jajeczne z pietruszką 6. Potrawka z soczewicą i ziemniakami 7. Pierogi z kurkami i oscypkiem 8. Buraczane pulpety z płatkami owsianymi 9. Risotto z suszonymi grzybami 10. Pad Thai z tofu 11. Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami 12. Pulpety z bakłażana w sosie pomidorowym 13. Bitki z kotletów sojowych Zobacz również

Via Gusto
Najlepsze ciasto na pierogi 252

Najlepsze ciasto na pierogi istnieje! Zazwyczaj każdy ma swoje ulubione. Moja mama oraz babcia zawsze robiły je "na oko" i przyznam się szczerze, że ja również zostałam tak nauczona. Często dostawałam pytanie jak robię ciasto na pierogi? Ciężko było mi wtedy odpowiedzieć, bo najzwyczajniej zawsze je robiłam intuicyjnie. Zresztą z naleśnikami też(...)każdym razem wychodzą rewelacyjne! Wracając do ciasta na pierogi... Chciałabym Wam przedstawić sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy. Z tym ciastem "pracuje się" naprawdę z przyjemnością. Jest miękkie i elastyczne, a ugotowane pierogi smakują przepysznie. Zresztą moja rodzina i znajomi mogą ten fakt potwierdzić. Spróbujcie sami! Czytaj więcej

Di gotuje
Święta last minute – szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia 104

czyli pomysły na Święta last minute! Poniżej sprawdzisz następujące szybkie dania na Święta Bożego Narodzenia: Przepisy na szybkie dania wigilijne 1. Kapusta kiszona z grzybami 2. Elastyczne ciasto na pierogi 3. Pasztet z kaszy jęczmiennej 4. Ryba z piekarnika 5. Bigos wigilijny z suszonymi śliwkami 6. Grzaniec z sokiem pomarańczowym Przepisy na szybkie ciasta na Święta 1. Ekspresowy piernik(...)grzybami Tradycyjny przepis na kapustę z grzybami suszonymi. Ta pełna aromatu i prosta w przygotowaniu kapusta jest nieodłącznym elementem na wigilijnym stole. ZOBACZ PRZEPIS 2. Elastyczne ciasto na pierogi Przepis na elastyczne ciasto na pierogi, z którego możesz przygotować na przykład szybkie pierogi z suszonymi śliwkami. To zdecydowanie najprostszy przepis na pierogi na Wigilię! ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Jaki zrobić obiad w listopadzie? Ponad 20 przepisów 288

głównie rozgrzewające dania z sezonowymi składnikami. Zobacz ponad 20 przepisów na obiad w listopadzie, w którym na stołach królują grzyby, kapusta, dynia, buraki oraz inne warzywa korzeniowe i cebulowe. Pierogi, potrawki, kotlety, krokiety i wiele więcej – zainspiruj się i przygotuj sprawdzone jesienne obiady, dzięki którym w Twojej kuchni nie będzie nudno. Poniżej znajdziesz 21 przepisów na pyszne obiady(...)Przepis na kotlety jajeczne z pietruszką Kotlety jajeczne z dodatkiem korzenia pietruszki! To pyszna propozycja na bezmięsne kotleciki do obiadu, które przygotujesz w kilka chwil. Kotlety… ZOBACZ PRZEPIS Pierogi z kurkami, oscypkiem i ziemniakami Przepis na pierogi z oscypkiem, kurkami i ziemniakami. To przepyszny pomysł dla wszystkich miłośników pierogów! Jak zrobić farsz do pierogów

Via Gusto
Przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: 14 niezbędnych dań na Twoim stole 92

umieścić na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami . Ta zupa z buraków, przyprawiona czosnkiem i majerankiem, jest prawdziwym symbolem polskiej kuchni. Barszcz czerwony podaje się z uszkami, małymi pierogami, wypełnionymi farszem z grzybów i cebuli. Przygotowując barszcz, warto zwrócić uwagę na jakość buraków oraz czas gotowania, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję. Śledzie w oleju: smaczne i proste(...)ryby, takiej jak dorsz czy płoć, ryba po grecku jest smaczna i sycąca. Podawana z ziemniakami lub kaszą, jest doskonałym daniem dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi potrawami. Pierogi z kapustą i grzybami: klasyczne danie wigilijne Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element polskiej kuchni, który na pewno przypadnie do gustu każdemu. Przygotowując pierogi, warto

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania