pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:58/458)

Pierogi ruskie. 119

odpoczęło. Ja przykrywam miską. Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką żeby nie obeschły. (Z podanych składników wyszło mi 59 pierogów.) Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować chwilę(...)wypłynięcia pierogów. Podałam z cebulką podsmażona na maśle

Agusiowe smakołyki
Pieczone pierogi z pstrągiem 141

czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł od szefa kuchni Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które(...)kruchym, drożdżowym ciastem. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki mąki Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/3 łyżeczki soli 5-6 łyżek cieplej wody Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść

Niedzielny kucharz
Sprawdzone przepisy na wigilię 108

więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz grzyby do kapusty i uszek. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego(...)samego ciasta, choć w cieście na pierogi powinno być jajko, a w tym na uszka nie). Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika. Ulep pierogi i uszka. Przecedź i dopraw barszcz. Weź się za smażenie ryby. Wigilia gotowa ! Czerwony barszcz z uszkami Poziom trudności – bardzo łatwy Czas

Niedzielny kucharz
Pierogi z kapustą i grzybami 107

uwierzyć na słowo, na zdjęciu są pierogi z kapustą. Były pyszne, w to też musicie mi uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy

Kardamonovy
Pierogi rybne z serem i marchewką 127

Moje autorskie świąteczne pierogi rybne z dodatkiem żółtego sera, marchewki i świeżych ziół – koperku i natki pietruszki. Połączenie smaków okazało się trafne, a pierogi naprawdę pyszne (wyjątkowe!) w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni(...)przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie

Zasmakuj Kuchni
Leniwe Pierogi 1331

Leniwe pierogi to klasyczne kluseczki przygotowywane z twarogu, mąki i jaj.  Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba ich sklejać jak tradycyjne pierogi, stąd pewnie leniwe. Jednak nie liczy się nazwa, a smak - więc z pewnością czasem warto przygotować te niezwykle popularne w polskich domach kluseczki(...)które są idealnym pomysłem na prosty, szybki, ale smakowity obiad. Leniwe Pierogi (ok. 55 sztuk) - Składniki: 600 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 jajka cukier waniliowy (opcjonalnie) masło cukier Leniwe Pierogi - Sposób przygotowania: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy i mąkę. Zarabiamy ciasto, które może się kleić, jednak

Słodka Strona
Pierogi ze szpinakiem 142

Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam pierogów, a teraz zostałam  ich największą fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku.  Pierogi ze szpinakiem składniki: 1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj  500 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ze szpinakiem wykonanie: Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć nadmiar wody a następnie pokroić. Można go również ugotować w rondelku do momentu aż zmniejszy swoją objętość, pozostawić do ostygnięcia, odcisnąć wodę i pokroić. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Należy pamiętać

Delusional Trine
pierogi z mięsem (ciasto bez jajek) 144

powoli podczas wyrabiania ciasta. Ma ono być gładkie, elastyczne, nie lepkie. Ciasto rozwałkować dość cienko na grubość około 1 -1,5 mm podsypując stolnicę mała ilością mąki i formować pierogi. Za pomocą specjalnej maszynki lub bez niej formować pierogi.Metodą bez maszynki wycinając szklanką okrągłe kawałki ciasta i wkładając do każdego po 1 łyżeczce farszu, następnie pierogi należy(...)zamknąć mocno zaciskając brzegi a następnie formując falbany ściskając sklejony brzeg ciasta i dwoma palcami ukośnie go skręcając. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się. Wrzucić pierogi do posolonej  wrzącej wody i gotować do ich wypłynięcia. Smacznego

cukrem pudrem posypane
PIEROGI RUSKIE!! 120

Pierogi, pierogi, pierogi - barrrrdzo lubię! Ruskie, z mięsem, grzybami, kapustą, szpinakiem czy owocami. Pychota. Szaro-buro za oknem więc postanowiłam umilić sobie popołudnie smakiem - ruskich tym razem. Wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt, że nie znoszę samej czynności lepienia. Krasnoludki tego za mnie nie zrobią - a szkoda ;P, mam ciasto, mam farsz - jestem w połowie drogi(...)dzieła!! ;) Ułatwiając sobie to jak tylko mogłam moje pierogi przybrały niecodzienny kształt - nie ujęło im to jednak smaku ;)  CIASTO  na ok 20 sztuk  200 g mąki bezglutenowej 120 ml wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli  Ciasto wyrabiamy  do dokładnego połączenia się składników i odstawiamy na czas przygotowania  farszu.   FARSZ

BezglutenowaIzabela
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 158

Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków(...)bardzo cienko) 4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka. 5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu. 6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem. d) gotowanie 1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju) 2. Pierogi wrzucaj na wrzątek. 3. Poczekaj aż wypłyną. 4. Po wypłynięciu gotuj

U Fiolki
Pierogi z jajkami i pieczarkami 150

tematy kulinarne. Niejednokrotnie wymieniamy się przepisami sprawdzonymi w naszych domach. Tak było i tym razem. Po ostatnim spotkaniu głęboko zapadły mi w głowę pierogi Oli. Właśnie te pierogi serwuje od lat swoim bliskim na większych imprezach rodzinnych. Zrobiłam więc je i ja. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekkie, delikatne, idealne na danie wigilijne. A Święta już tuż(...)tuż, więc jeżeli chcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi ruskie 127

następnie rozpuszczone masło. 3) Dodać jajko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (łatwo będzie odchodzić od ręki). 4) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Pierogi: 1) Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować dosyć cienko i wycinać kółka za pomocą szklanki (u mnie szklanka o średnicy 8 cm). 2) Na każde kółko nakładać(...)łyżeczki farszu, składać na pół i zagniatać brzegi, tak aby się skleiły. Gotowe pierogi układać na tacy oprószonej mąką. 3) W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i patriatmi gotować pierogi przez 2-3 min. od wypłynięcia na wierzch (długość gotowania zależy od grubości ciasta, najlepiej sprawdzać), a następnie wyłowić łyżką cedzakową. 4) Ugotowane pierogi podawać

Fitsweet.me
Pierogi z bobem 166

Pierogi z bobem Świeży bób jest dostępny bardzo krótko, dlatego gdy tylko się pojawi trzeba go maksymalnie wykorzystać. Pierogi z bobem to moim zdaniem świetny sposób na włączenie bobu do jadłospisu. Pewnie kołacze Ci się po głowie czy z mrożonego lub suszonego bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz(...)możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy. U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym , ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia. Przy okazji

Blendman
Calzone z kurczakiem i pieczarkami 484

kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno(...)jeśli ciasto się klei podsypać trochę mąką. Na środku posmarować sosem pomidorowym lub ajwarem ( smarujemy tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić

Monia miesza i gotuje