pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:62/458)

Pierogi z kapustą i grzybami 84

pierogów zrobionych, a miało być symbolicznie ;). Zapraszam Was na ostatni świąteczny wpis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, życzę Wam zdrowia i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Spędźcie je w gronie rodziny i przyjaciół, nasiąknijcie dobrą energią na kolejny rok. Cieszę się, że po raz drugi mogę złożyć Wam życzenia i dziękuję wszystkim za to, że jesteście. Spokojnych Świąt :) Drukuj(...)Pierogi z kapustą i grzybami Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki soli około 1,5 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty 60 g suszonych grzybów sól pieprz 1 duża cebula olej Instrukcje Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą

To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z nektarynkami i kisielem 101

Pierogi z nektarynkami i kisielem Pierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili,  że lepszych pierogów nie jedli. Przygotowanie kisielu i polanie nim pierożków, był strzałem w dziesiątkę. Składniki: Ciasto : mąka pszenna - 1/2 kg olej - 2 łyżki wrząca woda - 1 szkl Nadzienie  : nektarynki - 1/2 kg Kisiel nektarynkowy: nektarynki  dojrzałe - 3 szt cukier - 1 łyżka(...)kilka minut. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję nadzienia, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Kisiel nektarynkowy: Nektarynki wydrylować, pokroić w kostkę, przełożyć do rondla.  Następnie dodać cukier i połowę wody, chwilę gotować. Mąkę rozmieszać

Kuchnia Danusi
pierogi czekoladowe z serkiem i wiśniami 99

śmietanką i cukrem pudrem składniki na farsz: ok. 200-250 g serka białego 2 łyżeczki budyniu cukier do smaku ok. 2-3 łyżeczki wiśnie wydrylowane, tyle ile pierogów wykonanie: Serek mieszamy ugniatając widelcem z budyniem i cukrem. Wiśnie mogą być w całości (oczywiście bez pestek ) ale wtedy musimy formować większe pierogi. Ja użyłam mrożonych, wcześniej rozmroziłam i odcisnęłam

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z botwinką i koperkowo-orzechowym masełkiem 119

Domowe pierogi to klasyka polskiej kuchni, która ma tysiące odsłon. Moja propozycja to wiosenne, wypełnione po brzegi farszem ze świeżej i młodej botwiny, polane koperkowo-orzechowym masełkiem, które smakują obłędnie i z pewnością będą hitem każdego stołu. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2-3 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 2 pęczki botwiny 500g sera ricotta(...)ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć koła, nałożyć farsz botwinkowy i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z makiem, bakaliami i sosem waniliowym 118

Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki(...)ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz makowy i zlepić pierogi. 4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około

Szalona Kuchnia Eweliny
Jagodowe pierogi na kefirze 118

Sezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Dodałam go do ciasta zamiast mąki. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące. składniki ciasta: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju 125 ml kefiru  pozostałe: 30 dkg jagód 2 łyżki(...)zmielonych migdałów uprażonych mięta świeża 300 g jogurtu naturalnego  Pierogi: Kefir podgrzewam w garnuszku ale nie zagotowuję. Wlewam do mąki, dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w  foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi

wesoła kuchnia
Pierogi z mięsem + filmik 178

Zapraszam dziś na klasyczny przepis na przepyszne pierogi z mięsem . Wstawiam przepis dlatego, że tego rodzaju pierogi przyrządzam trochę inaczej. Nie korzystam z mięsa z rosołu czy innego wygotowanego tylko przygotowuję sobie ekstra mięso, które wrzucam na wrzątek , tak by wszystkie smaki zostały w środku, nie wygotowane mięso rosołowe, które wszystkie swoje dobra oddaje do wywaru, tylko(...)dobro znalazło się w pierożku. Polecam Wam taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych 3 kulki ziela angielskiego sól

Kawa z mlekiem
Pierogi z kapustą i grzybami 143

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi. I mam tutaj na myśli wszystkie możliwe sposoby podania, czyli gotowane, smażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi(...)Następnie szklanką lub specjalną foremką wykrawać w cieście kółka, na każde nałożyć niecałą łyżkę farszu i dobrze zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i wrzucać partiami pierogi. Przemieszać je, tak aby się nie przykleiły do dna. Po wypłynięciu gotować jeszcze chwilę, po czym wyłowić łyżką cedzakową. Pierogi można podawać ugotowane np. z masłem lub ugotowane

Passions hobbies life
Arabskie pierożki z daktylami 105

podprażyć na maśle, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać posiekane daktyle i podsmażyć jeszcze około 1 minuty. Lekko przestudzony farsz nakładać na środek każdego krążka i zlepiać tak jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju lub we frytkownicy, aż nabiorą złocistego koloru lub piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni (grzałka góra - dół). Arabskie pierożki(...)zapiekane w piekarniku będą mniej kaloryczne. Jak lepić pierogi trzy warianty lepienia arabskich pierożków z daktylami Ta wersja jest dokładnie tak jak w przypadku lepienia naszych tradycyjnych pierogów. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 7-8 cm, napełniamy je je farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem 229

Pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem - to moja kolejna, nietypowa propozycja na wigilijne pierogi. Połączenie kaszy, twarogu, chrupiącej cebulki z nutą czosnku niedźwiedziego, otulone krucho-drożdżowym ciastem, dało wspaniały efekt smakowy.  Składniki na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem: 500 g mąki 20 dag masła 4 dag drożdży 2 jajka(...)mnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe z kaszą i twarogiem Kaszę ugotować i ostudzić. Ser zemleć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju, ostudzić. Składniki nadzienia wymieszać, przyprawić solą, pieprzem

Rodzinka w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami na święta 184

cebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić.  Polecam wypróbować :). Pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: sól 1 kg mąki  2 łyżki masła woda ciepła Farsz: 80 dag kapusty kiszonej 15 dag grzybów (np. prawdziwki) 1 cebula sól(...)podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką lub wykrawaczką do pierogów- pieroga. Cebulkę poszatkować, podsmażyć z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem na patelni.  Zagotować wodę i wrzucić do niej pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, pogotować jeszcze

Gotuję Testuję
Pierogi z tartymi ziemniakami 114

Przepis podany przez  Jakuba Kuronia . Ciasto zrobiłam takie jak zawsze, ale jeżeli chcecie spróbować ciasta z jajkiem, zajrzyjcie do oryginalnego przepisu.  Autor sugeruje, że najsmaczniejsze są takie pierogi odsmażone. Udało mi się kilka sztuk ocalić i faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite.  Bardzo, bardzo polecam! składniki(...)ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz : ok 550 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula (90 g) sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli

Stare Gary
Pieczone pierogi z jabłkami i rodzynkami 146

mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Składniki nadzienia: 1 kg kwaśnych jabłek 10-20 dag rodzynek ew. imbir lub cynamon 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów gruby cukier do posypania pierogów Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami: Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę(...)Inne pieczone pierogi

Rodzinka w kuchni
Calzone z papryką i salami 135

Magda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)smaku ser. Gwarantuje, że na degustacji jednego pieroga się nie skończy – ten smak wciąga. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 100g pikantnego salami w plastrach pół czerwonej i pół żółtej papryki 1 mała cebula łyżka oleju pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera

Smaczna Strona
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 210

kurczaka, 2 litry bulionu, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, majeranek, sól, pieprz. Dodatkowo: 2 białka (do sklejania brzegów pierogów) 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu) sezam (do posypania) Kiedy mamy ochotę na pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne(...)wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm. Na każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180°C przez około 35 - 45 minut. Idealnie smakują podawane z czerwonym barszczykiem :) linkwithin_text='Zobacz

Świat Domowej Kuchni