pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:63/458)

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi 138

Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi Pierwsze grzyby w tym roku i pierwsze pierogi z kaszą i grzybami.  Chyba każdy lubi pierogi i każdy ma swoje ulubione, moje ulubione to takie właśnie z kaszą i grzybami. Składniki: Ciasto 400 g mąki 250 ml wrzątku sól olej 2 łyżki Farsz: kasza jęczmienna - 100 g cebula(...)solą i pieprzem. Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Pierogi z kurkami i bobem 98

odparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę). Następnie dodać czereśnie i poddusić.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty(...)zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 35 pierogów. zastawa

królestwo garów
Pierogi z jagodami 182

pełni, więc nie mogło się obejść bez pierogów z jagodami. Podane ze śmietaną, są smakiem z mojego dzieciństwa. Do tego naładowane słodko-cierpkimi jagodami - żyć nie umierać! Lubicie pierogi z jagodami? Składniki  (na ok. 40 średnich pierogów) : * ciasto: - 3 szklanki mąki (przesianej) - 3/4-1 szklanka wrzątku - 1 jajko (rozmiar L) - 3/4 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju * farsz(...)się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut. Jagody mieszamy z cukrem. Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy jagodami, sklejamy pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego

CookYourself
Pierogi z wiśniami 176

sezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać(...)elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładać po 2 wiśnie i posypać cukrem. Zlepić pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Pierogi gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Pierogi podawać posypane cukrem trzcinowym lub polane śmietaną

Smakołyki Asi
Pierogi z kurkami i czereśniami 114

się zeszkli, dodać czosnek oraz kurki i dusić, aż odparuje płyn (na początku duszenia kurki „puszczą wodę). Następnie dodać czereśnie i tymianek poddusić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty(...)zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 40 -45 pierogów. zastawa

królestwo garów
Pierogi z bobem i czereśniami 108

minut, aby odpoczęło. Farsz : bób poddusić na maśle, z czosnkiem i czereśniami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dodać orzechy, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto wałkować. Lepić pierogi tak jak lubimy, umiemy. Ulepione pierogi układać na blacie wyłożonym ściereczką i przykrywać drugą ściereczką, aby nie obeschły. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać. Gotować 2 - 3 minuty(...)zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć, najlepiej łyżką cedzakową. Można podawać z wody, lub podsmażone. Z tej porcji wyjdzie około 30 pierogów. zastawa

królestwo garów
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 167

mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie. Patrząc na wcześniej zgłoszone propozycje konkursowe, makaron królował dość często, więc to skłoniło mnie do pójścia w drugą stronę, w stronę pierogów. I tutaj miałam dylemat nie mały, bo o ile jadłam je w różnej postaci, tak z rybą nie zjadłam w życiu ani jednego pieroga. Nawet nie wiem(...)którego użyłam jest zrobione z samych żółtek, na dodatek z jajek od szczęśliwych, wiejskich kurek, więc i kolor dały bardziej intensywny. Tak- miałam myśl, by użyć najzwyklejszego ciasta na pierogi, bo akurat w tym dniu lepiłam ruskie, ale skoro zaczęłam główkować nad farszem i dodatkiem, to nie było mowy o poddaniu się i pójściu na łatwiznę. Zrobiłam

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 136

skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze(...)były zanurzone w bulionie, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut. Gdy ryba zbieleje delikatnie wyciągnij i rozłóż na talerzu, by wystygła w międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wymieszaj z gorącą wodą, solą i olejem tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut jogurt wymieszaj z resztą składników podanych w przepisie i wstaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada waflowa z nadzieniem ruskim 154

Znacie kogoś kto nie lubi pierogów ruskich? A ja znam! To moja mama. Ale tak cicho podejrzewam, że tylko dlatego, że nie trafiła nigdy na dobre ruskie pierogi za młodu, a potem najzwyczajniej w świecie nie chciała ich próbować. Dzisiaj polecam smak pierogów ruskich, zamknięty w roladzie waflowej z nadzieniem ruskim. Brzmi dziwacznie? Pierwszy(...)przeczytałam, też miałam nietęgą minę, ale co tam. W domu miłośnik pierogów jest, a żona niestety czasu zbytnio nie ma, żeby zagnieść pierogi, więc pomyślałam, że spróbuję takiej rolady, tym bardziej, że w szafce zalegało mi kilka suchych wafli. Pierwsza obawa dotyczyła wafli. Czy taki suchy wafel nie złamie się? A jednak okazało się, że wafel stosunkowo szybko

Mieszam w Garnku
Pierogi z dorszem i szpinakiem 173

Nadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy(...)oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów, 40 g szynki

Kucharzyca
Idealne ciasto na pierogi 195

blogu funkcjonowało moje  bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem czas sobie przypomnieć jak wyglądało lepienie pierogów za dawnych glutenowych lat. To jest przepis na moje idealne ciasto pierogowe , z trzech składników , bez jajek, bez oleju (gluten wystarczy), a ciasto jest idealnie elastyczne. Tajemnicą mojego przepisu oprócz(...)albo ugotujcie mineralną niegazowaną. Z twardą wodą moja sztuczka się nie uda, będzie trzeba dodać olej. Przepis jest wegański ze swej natury :-) Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 pierogów): 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzątku (+ trochę więcej, zależy ile wypije mąka) szczypta soli Wykonanie: 1. Mąkę przesiewamy do miski. To jest konieczne. Mąkę trzeba napowietrzyć. 2. Dodajemy

Kawa z mlekiem
Obiady w styczniu 131

ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem(...)Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki

Moja smaczna kuchnia
Przepis #106 Pełnoziarniste perogi z soczewicą i pieczarkami 171

zbyt mdło dodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal w tym: B: 3g; W: 9 g; T: 1,3 g.  Składniki: (około 30 pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół(...)Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka części. Każde z nich rozwałkowujemy i wycinamy kółka. N a każde koło układamy odrobinę farszu i lepimy pieróg. W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze pierogi i gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy. Pierogi podałam z sosem czosnkowym, który przygotowałam na bazie jogurtu greckiego oraz

Health-Fit-Life
Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami – kuchnia podkarpacka 154

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły(...)dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić). Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy pierogi (po 10-12 sztuk za jednym razem). Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy roztopionym masłem. Pierogi wigilijne

Trzeci talerz