Uwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi(...)Farsz. Na farsz potrzebne są mrożone owoce, jeśli mamy świeże to musimy je zamrozić. Owoce mieszamy z cukrem. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut od momentu zagotowania
Rozpustne gotowaniepostawiłam na świeżutką młodą kapustę. Nie zawiodłam się połączeniem są przepyszne. Można w bardzo tani sposób zrobić pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie słodkiej zeszklonej cebulki, świeży koperek, mięciutki pierog i słodka kapusta z nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :)) SKŁADNIKI : ciasto ( ok dużych pierogów) 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli(...)rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dorzuć odsączoną kapustę. Smażyć ok. 10-15 minut mieszając, pod koniec dodać świeży pocięty koperek doprawić do smaku, odstawić. ciasto na pierogi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Zrobić po środku wgłębienie i wlać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto(można zrobić to w początkowej fazie łyżką drewnianą, aby się
Basia w kuchniprawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie
kgwjanczewoPIEROGI Z KAPUSTA KISZONA I PIECZARKAMI NA DZIS :D :D Od kilku tygodni "chodzily" za mna pierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec(...)wykrawamy kolka. Jezeli kolka beda mialy wieksza grubosc nie trzeba sie martwic . Wystarczy, ze przed nalozeniem na kolko farszu, rozciagniemy ciasto palcami . Wyjdzie po prostu wiekszy pierog. W duzym garnku gotujemy wode z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda zacznie sie gotowac, wrzucamy pierogi ( ilosc wkladanych pierogow zalezy od wielkosci garnka . Pierogi powinny swobodnie plywac). Po wyplynieciu gotujemy
PychaDaniaLepienie pierogów z sezonowymi owocami czas zacząć! Dzisiaj przypadło na jagody. Jak je tylko dostałam, od razu wiedziałam, że część z nich wyląduje w pierogach. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi z nadzieniem z sezonowych owoców. Dzisiaj proponuję Wam pierogi z serem i jagodami. Część z nich wylądowała w naszych brzuchach, druga - została zamrożona(...)zimowe wieczory ;) 'pierogi z serem i jagodami' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 250g białego sera półtłustego - 2 szklanki świeżych jagód - cukier waniliowy - cukier drobny - sól Jagody dokładnie umyć i wysuszyć. Ser rozgnieść dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z jagodami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki (wycinałam krążki kieliszkiem od wina, dzięki czemu
CookYourselfpłaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem munavoi , przygotowanym z masła utartego z jajkami ugotowanymi na twardo. Uważam, że koniecznie powinniście ich spróbować. :) Ciasto (na 25-30 pierogów(...)twardo jajka, posiekane sól Masło ubij mikserem do białości, a następnie dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj
Food SquareLubicie pierogi ? Ja i moja rodzinka bardzo, dlatego na produkcję pierogów zawsze muszę wygospodarować minimum pół dnia, bo pierogom nie ma końca. Trudno mi będzie podać dokładne proporcje składników na ciasto, bo najlepsze wychodzi metodą "na oko", trzeba je tylko dobrze wyrobić. Dzisiaj rozpoczynam Czterodniowy Festiwal Pierogów. Dzień(...)pierogi na słodko, z malinami. SKŁADNIKI: na ciasto mąka pszenna szczypta soli ciepła woda trochę wody mineralnej gazowanej farsz mrożone maliny cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ciepłą wodę zmieszać z wodą mineralną gazowaną, która spowoduje, że ciasto będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej w skali 1:4 - 1 to woda mineralna). Na stolnicę wysypać mąkę, dodać
Kuchnia w opałachciasto robione jest we wszystkich rodzajach moich pierogów tak samo, to nie będę się powtarzać zainteresowanych odsyłam do wcześniejszego posta w celu znalezienia informacji Jak zrobić ciasto na pierogi . Ta wersja pierogów to zdecydowanie moje najbardziej ulubione. Dzień(...)pierogi ruskie SKŁADNIKI: farsz 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 kostka białego sera półtłustego 1 średnia cebula sól, pieprz olej okrasa 200 g surowego-wędzonego boczku 2 średnie cebule A jak to zrobić: Ziemniaki obrać i zagotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przepuścić
Kuchnia w opałachuwierzcie mógłby trwać zdecydowanie dłużej. Nie chce was jednak dłużej zamęczać. Pomysłów na farsze mam w zanadrzu jeszcze kilka, ale zostawię to na inny czas. Dzisiaj na zakończenie proponuję pierogi w wersji podsmażanej. Dzień(...)pierogi z mięsem i kiszoną kapustą SKŁADNIKI: 50 dag kiszonej kapusty 30 dag mięsa drobiowego (z rosołu) 20 dag wieprzowej łopatki 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz ziarenka smaku A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę
Kuchnia w opałachpotrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone. Farsz do pierogów można zrobić dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu. Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy ciasto rękami(...)godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu. Gdy woda będzie wrzała
kgwjanczewosmakowały, postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Całość wyszła wyśmienita, wspaniała i w ogóle ekstra. Wręcz brak słów by to opisać. Keto ravioli z nadzieniem dyniowo – serowym Ravioli czy pierogi – oto jest pytanie! Osoby przyzwyczajone do keto wyrobów na mące migdałowej mogą mieć pewne obiekcje. Ja jednak tak dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam(...)wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może to kwestia braku tej mąki migdałowej …? Bądź co bądź, moje skojarzenia poszły
Modern Cave Girlprzyjęciem modliliśmy się, żeby pierwsze danie to były flaki albo cokolwiek, byle nie rosół.... :D Tymczasem rosół często gości na naszym stole a mięso trzeba wykorzystać. Tym razem przygotowałam pierogi z mięsem i warzywami z rosołu. I sukces od razu osiągnięty! Mój Niejadek, który mięso je tylko pod postacią kotleta schabowego i wędliny (nie każdej), tym razem łyżką wyjadał(...)farsz z miski. A tam, w środku zmielone warzywa :D Serce matki od razu rośnie :) Pierogi z mięsem z rosołu Składniki: Ciasto: 1) 400 g mąki pszennej 2) 220 ml gorącej wody 3) 80 g masła 4) łyżeczka
Na kulinarnym poligoniePierogi z jagodami w sezonie jagodowym to pewnego rodzaju tradycja i wręcz obowiązek. Zawsze pojawiały się w kuchni cioci (mama nie miała do nich cierpliwości ) A ja staram się podtrzymać tę pyszną tradycję i mały sentyment Składniki na ciasto na około 30 pierogów: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500) 1 szklanka mocno ciepłej wody 1 żółtko(...)dzielę na pół, rozwałkowuję na grubość około 3 mm i wykrawam kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółko kładę łyżkę jagód, kółeczko składam i zlepiam boczki formując pierożek. Gotowe pierogi układam na desce oprószonej mąką. Następnie zagotowuję 5 litrów wody z 1 płaską łyżką soli i gotuję pierogi na średnim ogniu (muszą lekko się gotować, ale tak, żeby
Słodki sentymentPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie(...)pierogi mogą być świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo
Kuchnia MagdaLeny