Pierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów(...)ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Pierogi dobrze zlepiamy palcami, po czym układamy na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką, tak by się nie zlepiły. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut od zawrzenia
Smakowy RajPyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto(...)pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest
Stare Garyokolicy jest pomnik Chmielnickiego. Fajnie zobaczyć pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki(...)łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać
vegetanieJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis(...)pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 800 g mięsa wieprzowego ( biodrówka, karkówka) sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego pokrojona drobno świeża bazylia 3 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 1/2 kg cebuli olej Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać
Na słodko lub wytrawniekapustą, grzybami, mięsem, owocami – długo jeszcze mogłabym wymieniać. Różnie też robiłam – gotowane, pieczone, ale takie jak te – zrobiłam po raz pierwszy. Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine… naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji. Składniki: - 1 kg mąki tortowej- 25g suchych drożdży- 50ml(...)cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam, aż woda
mojewypiekiinietylkomoja rodzinka nie przepada za szpinakiem tak bardzo jak ja, muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy(...)wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów
Apetyczna babeczkapierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik z makiem i brzoskwiniami. Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. Dwukolorowy sernik – łaciaty. Ciasto z wiśniami bez pieczenia. Piernik z polewą(...)cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto na pierogi – Jak zrobić ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi
To co lubię - gotuję i polecamczego od niego oczekuję, aby przygotowywanie posiłków było łatwiejsze i szybsze. Bogate wyposażenie sprawia, że potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Wyrabia wszystkie rodzaje ciast, (także te ciężkie na pierogi i chleb ), mieli, sieka, szatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę i masło, miksuje twarde(...)narażając sprzętu na uszkodzenie. Generalnie rzecz biorąc, im większa moc, tym dłużej robot może pracować "bez odpoczynku". Jeśli chcesz przygotować domowy krem orzechowy albo ciasto na chleb lub pierogi przyda Ci się robot o mocy powyżej 600W. Magimix 5200XL Premium został wyposażony w bardzo cichy silniki indukcyjny o mocy 1100W . To znacznie więcej niż w przypadku większości robotów kuchennych
Cztery Fajeryjedno żółtko jaja kurzego Farsz: 500 g kiszonej kapusty 50 – 100 g suszonych grzybów 1 cebula olej sól i pieprz (po łyżce) liść laurowy (5-6 liści) Szybkie pierogi z kapustą i grzybami – przepis Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na jakiś czas aby nasiąknęły. (kilka a nawet kilkanaście godzin). Do miski należy wsypać mąkę, sól(...)laurowymi Rozwałkuj ciasto na grubość 2 – 4 mm a następnie wytnij z nich okręgi na tyle duże aby pomieściły co najmniej łyżeczkę stołową farszu. Po umieszczeniu farszu sklej pierogi. Sklejone pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie, po czym wyłów je po następnych 2 – 3 minutach. Szybkie pierogi z kapustą i grzybami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj moje ukochane i najlepsze na świecie pierogi z jagodami... Zapraszam bo warto :-) To był mój pierwszy raz z ciastem na pierogi ale wyszły przepyszne. Przepis na to ciasto polecam każdemu kto szuka sprawdzonego przepisu na idealne pierogi. Składniki na ok 60 szt.: 500 g mąki typu 450 1 łyżka oleju rzepakowego (u nie Olivier(...)ciasto Z ciasta wykrój za pomocą szklanki kółka i rozciągaj je dodatkowo delikatnie w dłoniach - nakładaj ok. 1 łyżeczki farszu na środek, składaj na pół i sklejaj boki. Przygotowane pierogi układaj obok siebie na bawełnianej ściereczce i przykryj aby nie wysychały. W dużym i szerokim garnku zagotuj wodę z solą i gotuj pierogi partiami (ok 10 szt.) Pierogi
Alutka-GotujePrzepyszne pierogi z farszem z mięsa mielonego. Proste w przygotowaniu, wyśmienite z wilgotnym i soczystym farszem. Znikają w mig z talerza. Rodzina zgodnie stwierdziła że to najlepsze pierogi z mięsem jakie do tej pory jedli :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 500 gram mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej 1 jajko 1 duża cebula olej do smażenia(...)duża cebula. Smalec/olej Składniki na ciasto: 550 gram mąki pszennej ok 300 ml ciepłej wody szczypta soli 30 ml oleju Uwaga: Z tych proporcji składników wyszło mi 32 pierogi z mięsem i zostało jeszcze ok 1/3 ciasta na pierogi. Ja robiłam jeszcze część z innym farszem. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto musimy albo zwiększyć składniki na farsz albo
Blog kulinarny S9.PLPierogi z kurczakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Czasami zostaje pieczone mięso z kurczaka, które można wykorzystać do pierogów. Ciekawym rozwiązaniem jest smażenie pierogów co zmienia ich smak na korzyść. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku ale jest go stosunkowo niewiele, bo pierogi dość krótko smażymy. Podajemy z gotowanymi warzywami z wody(...)sosami, czosnkowym, pomidorowym, ziołowym itp. Pierogi pyszne polecam:) Składniki 2 szklanki ugotowanego ryżu 2 upieczone filety z kurczaka mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju świeża bazylia, oregano lub suszone sól, pieprz olej do smażenia 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oliwy 1 szklanka ciepłej wody Filety z kurczaka kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski. Dodajemy ryż, pokrojone suszone
gotuj ze mnąBardzo lubimy pierogi na obiad. Dlatego często goszczą na naszym stole. A ja nawet bardzo lubię je robić. Lubię gdy z wielkim apetytem są zjadane i nic się nie marnuje. Ciasto pszenno-orkiszowe to od niedawna moje ulubione ciasto, idealnie się z nim pracuje, a jest i pyszne. Szpinak uwielbiamy pod każdą postacią. Więc to dla nas idealny obiad(...)Macie ochotę na takie pierogi? Zróbcie koniecznie. Miłego dnia :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej półtorej szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Na farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia 2 kopiaste łyżki serka kanapkowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku zioła prowansalskie według
IzabelawkuchniChyba nie znam osoby, która nie lubi pierogów. W związku z tym postanowiłam przygotować przepis na ich pieczoną wersję z ciasta drożdżowego. Znane są pod nazwą piecuchy, oznaczającą pierogi z pieca . Świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Dzięki temu, że są małe, sprawdzą się jako przekąska na imprezy w większym gronie. Będą także idealne na obiad, który można(...)wziąć ze sobą w pojemniku do pracy czy szkoły . Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą Ciasto 300 g mąki pszennej ((2 szklanki)) 125 ml letniej wody ((1/2 szklanki)) 2 łyżki oleju 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki sezamu Farsz 400 g szpinaku ((świeżego lub mrożonego)) 270 g sera feta
Przepisy na widelcuPierogi leniwe przygotowuję bardzo często, ponieważ moja córcia je uwielbia. Pewnego dnia na stronie Gotuj z Cukiereczkiem widziałam pierogi z ciasta twarogowego jak na leniwe, ale w formie tradycyjnie lepionych pierogów z owocowym wnętrzem. Nie było innego wyjścia, musiałam ulepić córci. W pierożkach zamknęłam malinki z przydomowego ogródka, a całość podałam polane śmietanką słodką, posypane(...)ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką cienko rozwałkować. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać koła, na każde koło nałożyć po 3-4 maliny, posypać odrobiną cukru i skleić pierogi. Pierogi odkładać na tackę wysypaną mąką lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę, wkładać delikatnie pierogi na wrzątek i gotować około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia
Kocham..lubię..gotuję..