pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:38/458)

Pierogi z Brokułami i Mozzarellą 190

Pierogi z brokułami i mozzarell ą to bardzo ciekawe połączenie i smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów . Charakterystyczn y smak brokułów w połączeniu z ciągnącą się mozzare llą tworzą kuszące danie , któr e warto wypróbować w naszych domach. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad - i ch smak jest interesujący i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Pierogi(...)duży brokuł ok. 500 g       200 g mozzarelli duża cebula przyprawy: bazylia , oregano , sól, pieprz   ok. 2 łyżki masła cebula + masło (do okraszenia) Pierogi z Brokułami i Mozzarella - Sposób przygotowania: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 10 minut

Słodka Strona
Bezglutenowe pierogi z jagodami 110

Pierogi z jagodami - obowiązkowo do zrobienia latem :) Delikatne i pyszne. Ciasto jest elastyczne, sprężyste. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i jędrne po ugotowaniu. Do pierogów używam zawsze niezawodna mieszankę Nutrifree Mix per pasta fresca - bez wątpienia to najlepsza maka do wszelkiego rodzaju pierogów, klusek, makaronów i naleśników. Pierogi z jagodami wyszły przepyszne - koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik)   3 jajka  20 g oliwy z oliwek  40 g wody szczypta soli  1/2 kg umytych i osuszonych jagód Mix wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj pierogi

Kuchnia bezglutenowa
Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough 325

Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę(...)blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj

karmelowy
Pierogi z nadzieniem truskawkowo- serowym 159

Takie pierogi są pyszne i spowodują uśmiech u każdego co je spróbuje. Początek lata to super pora na takie pierogi. Przygotowanie farszu – truskawki podusić widelcem. Durszlak położyć ma głębokiej misce, do durszlaka wrzucić zmiażdżone truskawki. Tak zostawić na jakiś czas. Nadmiar soku powinien wypłynąć. Twarożek dokładnie ugnieść na gładką masę. Dodać odsączone truskawki i dokładnie wymieszać. Doprawić(...)Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się

Kuchnia Pokoleń
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 174

truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi  (przepis tutaj)   *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi, wyłożyć(...)placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Gotowe pierogi wyjąć łyżką

Zrób to smacznie
W domu: babcine pierogi 241

Pierogi to kolejne danie, które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem(...)Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu

Kuchnia w biegu
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ. Tradycyjne i Bezglutenowe. 124

szczególnie, gdy przypieczętujemy to swoją opinią. Idąc tym tokiem rozumowania, warto połączyć obiekty westchnień. Słodycz nie oznacza przecież jedynie czekolady, karmelu i chałwy. Słodka może być również kapusta, a pierogi z niej to niekwestionowana rozkosz podniebienia. Czasy gdy bezglutenowcy załamywali w takich chwilach ręce i wysyłali nienawistne, przepełnione zazdrością spojrzenia w stronę tych, którzy są "tolerancyjni" jeśli o gluten(...)się truć), pieprzem białym, czarnym i pieprzem ziołowym (u nas tylko PRYMAT - i nie, nie jest to lokowanie produktu, a uznanie smaku.) Gdy farsz wystygnie, kleimy pierogi. Pierogi gotujemy krótko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. CIASTO TRADYCYJNE: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy

Wypisz Wymaluj
Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem 307

pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Jeśli zrobisz większe pierogi, gotuj je dłużej, nawet 8-10 minut. Sprawdź jednego przed końcem czasu. Najlepsze są, gdy mięso pozostaje(...)soczyste. Im dłużej będą się gotować, tym stanie się ono suchsze. Gotowe pierogi podawaj z roztopionym masełkiem i posypane natką pietruszki. Naprawdę niczego więcej im nie potrzeba. Można jej jednak podać z sosem śmietanowym lub z okrasą ze złocistej cebulki. Smacznego! Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi inne niż ruskie i nie będę skromna - byłam z siebie dumna

Anioszek w kuchni
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 142

restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie  typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego(...)małym kawałku ciasta i każdy wałkujemy na krążki , ten sposób jest lepszy dla tych co nie mają zbyt dużych szklanek , na każdy kawałek ciasta nakładamy dużą łyżkę farszu ,brzeg pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem i sklejamy pieroga, uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy na 10-15 minut ,w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni

Wypieki Rene
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 217

moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto od uszek z grzybami , które bardzo, ale to bardzo(...)więc mąki z dwóch różnych torebek- jedna dostawa, a bardzo różniły się w wilgotności, jedno ciasto wyszło idealne, do drugiego musiałam dosypać mąki, gdyż się kleiło... W ostatnim czasie pierogi przygotowywałam 5x, zdarzyło się to tylko raz, ale niemniej wyczulam) Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek

Smaczne Zdrowe
Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 355

Moje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem. Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak(...)wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 187

jeszcze bardziej za wałkowaniem, bo od wałka robiły się odciski. Sama robię je tylko od czasu do czasu, gdy zdarzy mi się jakiś luźniejszy dzień. Niedawno jadłam przepyszne pierogi z kaszą gryczaną na pewnej konferencji. Pisałam latem o mojej niechęci do tej kaszy. Kolejny raz catering zatrudniony przez centrum naukowe zainspirował mnie, by ją kupić ponownie i spróbować powtórzyć(...)danie u siebie. Uzyskałam inny smak, ale inny nie znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza):   Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 144

robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :)   Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu(...)smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler 300

z kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości kaszanki jakiej użyjemy(...)głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości. Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler -  Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu

Słodka Strona
Pierogi z nadzieniem z dyni! 176

dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej(...)wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza.  Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania