pierogi przepis - 6859 przepisów (strona:40/458)

Ciasto na pierogi 137

Opis Ciasto na pierogi: Dobre ciasto na pierogi jest bardzo istotne, gdy chcemy zjeść pyszne pierogi. Jest to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Na naszych stołach królują pierogi z mięsem, grzybami albo ruskie(...)marzeniem każdego łasucha. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Cienkie i delikatne, ale jednocześnie wytrzymałe. Nawet najsmaczniejszy farsz nie obroni kiepskiego ciasta. Jeżeli ciasto będzie kiepskie w czasie gotowania pierogi rozpadną się albo stracą kształt. Pamiętajcie o kilku ważnych zasadach, a pierogi już zawsze będą idealne. Dobre ciasto składa się z minimalnej ilości składników, które jednak rządzą się

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Naleśniki ruskie 138

Pierogi ruskie kocham ponad wszystko, ale dlaczego nie wykorzystać tego farszu w innych daniach? Uwielbiam farsz do ruskich z dużą ilością pieprzy, tak aby był fajnie pikantny. Czasem dodaję do niego wędzony boczek, choć nie jest on konieczny w tym przepisie. Mój J. uwielbia pierogi ruskie i do naleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział(...)chce je częściej! Polecam Ci także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki

nietylkopasta.pl
Gruzińskie pierożki chinkali 130

Chinkali to tradycyjne, przepyszne gruzińskie pierogi z mięsem. Ich przygotowanie jest proste i zajmuje mniej czasu niż przygotowanie klasycznych pierogów. Chodziły za mną od dawna i razem z mężem w końcu je ulepiliśmy. Smak przerósł nasze oczekiwania! Bulion dodany do farszu podczas gotowania uwalnia się z niego, w wyniku, czego otrzymujemy pieroga wypełnionego pysznym rosołem oraz mięsnym(...)klopsikiem. W rezultacie otrzymaliśmy najpyszniejsze pierogi, jakie jedliśmy do tej pory! Spróbujcie! Może Wam też posmakują? Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 500 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Składniki na farsz: 300g mielonego mięsa wołowego 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świezo mielonego pieprzu 1 cebula 250ml bulionu lub rosołu 1 łyżeczka

Słodki Zakątek
Pierogi z mięsem mielonym. 161

Witam Was cieplutko :)  Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na właśnie pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Idealne na sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na farsz(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z mięsem: 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni

Izabelawkuchni
Ciasto na pierogi 129

Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne, nie klei się i łatwo je rozwałkować. Z podanych proporcji w zależności od wielkości foremki i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam(...)Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 200 g mąki 25 g masła 0,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki soli Ciasto na pierogi – jak to zrobić? Mąkę i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Wodę zagotowujemy z masłem. Gorącą wodą z masłem zalewamy mąkę. Jeśli ciasto będziemy wyrabiać w stojącym mikserze

Ciastkozercy
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 440

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na to pyszne polskie danie. Moje pierogi z kapustą i grzybami już  gotowe Przede mną jeszcze uszka (przepis znajdziecie tutaj ), paszteciki ( klik ), barszcz ( klik) i wiele(...)poniżej) Uwagi: Na tą ilość farszu należy wykonać podwójną porcję ciasta z tego przepisu. Ja przygotowuję najpierw jedną, a później drugą porcję. W między czasie (, gdy ciasto odpoczywa szykuję pierogi do mrożenia itd). Przygotowanie: Suszone grzyby przepłukujemy na sicie. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą ciut ponad ich wysokość. Odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc, jeśli nie mamy

Słodkie okruszki
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 127

Odwiedziliśmy niedawno jarmark świąteczny i próbowaliśmy pysznych pierogów w soczewicą. Tak nam zasmakowały, że postanowiłam przygotować je w domu. Przepis banalnie prosty, ciasto na pierogi obłędne! Elastyczne, można je bardzo cienko rozwałkować dzięki czemu pierogi wychodzą jest delikatne i mięciutkie.  Farsz bardzo intensywny, mocno czuć w nim suszone pomidory. Farsz należy dobrze doprawić, by jego(...)był wyczuwalny w cieście.  Polecam przygotowanie z podwójnej ilości składników, bo pierogi bardzo szybko znikają :) Przepis na ciasto do pierogów ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami Składniki na około 40-50 sztuk: Na farsz: szklanka soczewicy (u mnie zielona, może być czerwona) 8 suszonych pomidorów w oliwie 1 cebula ząbek czosnku

Smak mojej kuchni
Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką. 156

Nawet nie pomyślałabym, że pierogi z bobem mogą być tak pyszne. Jedliście kiedyś takie pierogi? Jeśli nie to polecam spróbować, ale pod warunkiem, że lubicie bób, a teraz trwa właśnie na niego sezon. Przy pierogach jest trochę pracy, ale warto je przygotować, a już zwłaszcza te z bobem, pachnące cebulką, koperkiem i boczkiem. Polecam serdecznie :) Składniki: Farsz(...)ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. 4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. 5. Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy

Izabelawkuchni
Pierogi ruskie 137

Uwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula(...)łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 135

wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix(...)ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem ze słoika lub ugotować świeży. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na małe kawałki. Do garnka wrzucić jabłka i gruszki i cukier. Gotować mieszając do momentu aż się owoce rozgotują. Thermomix nadzienie do naczynia miksującego dodać 3/4 ilości z owoców i cukier, zmiksować obroty 6, czas

Kuchnia Pokoleń
CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA 238

Przyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam(...)Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi ok 80-90 szt 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody

Pieguskowa Kuchnia
ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką 196

Bardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki(...)następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).   NADZIENIE Składniki

Via Gusto
Ciasto na pierogi - przepis. 111

tematykę bloga. Pani Domowa - sprząta, gotuje i bawi się z dziećmi.  Przepis będzie na pierogi - najlepszy na świecie jaki znalazłam kiedyś w sieci. Dzięki niemu polubiłam robienie pierogów. Nie powiem ale wałkowanie nie zawsze miękkiego ciasta, wykrawanie, lepienie pierożków, które nie zawsze chcą się połączyć nie jest w cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu(...)gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę. Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej

Pani domowa
Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami 161

startej skorki cytryny oraz rodzynkami - dzięki tej malutkiej zmianie pierożki smakują jak mini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne  - szczególnie dla osób kochających serniki .   Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego(...)półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy  1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka odrobina startej skorki z cytryny ok. 60 g rodzynek Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.    W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem

Słodka Strona
Pierogi srokate – kuchnia podkarpacka 152

Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Podkarpackie pierogi srokate przypadną do gustu wielbicielom kapusty kiszonej w delikatnym wydaniu. Farsz do pierogów przygotowany jest z obgotowanej kiszonej kapusty i twarogu. Pomijając skwarki, danie jest postne i lekkie. Kiszona kapusta jest wyczuwalna, ale po obgotowaniu jest miękka i niezbyt kwaśna, a twaróg sprawia, że całość ma delikatny smak. Nazwa pierogów(...)Zgłobniu (gmina Boguchwała). To kolejny proponowany przeze mnie podkarpacki przepis z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Pierogi srokate - kuchnia podkarpacka Składniki: Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 jajka troszkę oleju letnia woda (ile ciasto zabierze) Składniki na farsz (podaję proporcje z oryginalnego przepisu

Trzeci talerz