hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli
Kuchnia Bon Appetitsera na pierogi ! Co prawda moje dzisiejsze ślimaczki rogów nie posiadają, ale za to ser już tak. No może nie koniecznie twarogowy, który byłby idealny na pierogi - ale żółty, który pięknie się zapieka w ślimaczkach :) Ślimaczki z ciasta francuskiego to bardzo szybka przystawka, którą na pewno możemy przygotować w parę chwil - np. w razie wizyty niezapowiedzianych gości(...)niej kawałki sera. Zaczynając od szerszego boku zwijamy ciasto w ciasny rulon. Ostrym nożem kroimy ciasto na około 2 centymetrowe kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - farszem do góry. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni - przez około 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ślimaczki podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym, sosem czosnkowym, sosem koktajlowym - lub innym
Taste Therapymięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać. 6. Kolorowa tortilla z piekarnika Sławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki. 7. Turecka sałatka z ciecierzycy Żadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy(...)czerwonym winem. 10. Hummus z południowych Włoch czyli dip z ciecierzycy, migdałów i suszonych pomidorów. Możecie podać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. 11. Empanadas z tuńczykiem Chrupiące smażone pierogi z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. 12. Panna cotta z sosem malinowym A na deser proponuję małe porcyjki waniliowej panna cotty z dodatkiem sosu, który o tej porze roku
Chilli Czosnek i Oliwazagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie wylepić nim dno prostokątnej formy (około 21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć i dodać drobno posiekane orzechy włoskie(...)cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: Zagotować 2 szklanki mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać
Oryginalny smakspróbuję kolejnego- ze źródła pewnego i polecanego, to się pewnie nie przekonam ;) Nie wzięłam go dużo, bo tylko jakieś 40dkg na próbę. Wiedziałam już, że chcę go wykorzystać do pierogów z czosnkiem niedźwiedzim, który zresztą w ususzonej formie nabyłam nieopodal zapory w Solinie. Nie miałam pojęcia jak je podam, ale kiedy po ugotowaniu nie miałam za bardzo możliwości zrobienia(...)odgrzane, na ciepło, polane cebulką i maczane w kwaśnej śmietanie to dla mnie prawdziwa rewelacja. Zdecydowanie będąc mieć znowu możliwość zakupu, na pewno to uczynię :) Składniki na ok. 30 pierogów: 250g mąki ½ szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Farsz: 350g bundzu 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego Sól, pieprz do smaku Do podania: Cebulka przyrumieniona na maśle, kwaśna
Kuchnia w czekoladzieDodawałam już wcześniej przepisy na potrawy wigilijne takie jak uszka, pierogi, kompot czy makowiec. Do tej pory nie wstawiałam jednak przepisu na wigilijny barszcz czerwony. Stanowił on dla mnie pewne wyzwanie, ale myślę, że tym razem dałam radę. Przepisem na barszcz wigilijny żegnam stary rok i wkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia(...)łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około godzinę. Przestudzone obrać ze skórki i pokroić wedle uzniania. Wyciągnąć warzywa z wywaru po czym dolać zakwas. Doprawić do smaku majerankiem, cukrem, solą
Karola gotujemojemu zdziw ieniu jest ich bardzo du ż o na blogach pisanych cyrylicą. Czy chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego nie wiem - może to coś jak z naszymi pierogami ruskimi alb o rybą po grecku ;) Nie mniej jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia ch leb , i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj(...)był z melasy braku. My ś lę ponadto , że można troch ę wydłużyć czas pieczenia. W źródle zalecają piec 10 minut w temp. 250 °C, następnie 45 minut w temp. 200 °C. Od początku wydało mi się to trochę mało, wydłużyłem więc drugi etap pieczenia do 50 minut, a i tak uważam, iż można było jeszcze dodatkowe 5 minut pociągnąć
Grahamka, weka i kajzerkatortownicę o średnicy około 20cm. Oto składniki potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami: suche składniki: 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli mokre składniki: 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki oleju 2 duże jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz: 2-3 gruszki(...)proste ciasto z gruszkami Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Tortownicę o średnicy około 20cm wysmarować masłem (spód można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Do większej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W innej misce zmiksować na puszystą masę jogurt grecki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową oraz cukier (cukier powinien całkowicie się
Moja Książka Kucharskaszybką ;P Przyszedł czas na kolejne piękne miasto- Toruń, a jeśli Toruń to koniecznie musieliśmy odwiedzić Żywe Muzeum Piernika ! Poznacie tam wszystkie sekrety dotyczące pieczenia pierników ;) Koniecznie wybierzcie się też na piwo do Staromiejskiego Browaru Jana Olbrachta! Kolejnym punktem na mapie były(...)szczęście jakoś udało mi się wydostać i wrócić do domu ;) Nawet jakbym została miałabym tam co robić, cała szafka miodów, sklep z rękodziełem z pięknym asortymentem oraz pierogi w wielu smakach, nie byłoby tak źle! :) Jeśli chodzi o jezioro, koniecznie muszę Wam polecić jezioro Firlej (woj. lubelskie), zawsze miałam do niego blisko, ponieważ mieści się
Czerwona PorzeczkaCabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag
Kulinarny karnet ChristopheraNadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami. Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową(...)pieczenia, sodę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy jaja. Do utartej masy dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, ponownie krótko i delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy mleko, mieszamy i przekładamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką krupczatką. Pieczemy w nagrzanym
Tajemnice Smakutypowo włoskie, ale możecie oczywiście poeksperymentować i dodać to co najbardziej lubicie. Ciasto jest fenomenalne – nie klei się do rąk i jest bardzo plastyczne. Idealne na chlebki, czy pierogi. Nadziewany włoski chlebek na ricottcie Składniki: Ciasto: 250 g mąki (u mnie mąka szymanowska od Polskich Młynów ) 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml wody 250 g ricotty sól(...)sól, ricottę i zaczyn. Później zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy go na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek. Jeden z nich układamy na papierze do pieczenia, a na nim salami, pokrojony w plasterki ser i rukolę. Następnie przykrywamy wszystko drugim plackiem. Boki dokładnie sklejamy, można pomóc sobie widelcem. Na koniec łączymy oliwę z oliwek z drobno
PatiGotujekrólewska” – nic Wam nie powie. Musicie wiedzieć jaki typ mąki jest Wam w kuchni potrzebny . Podziału mąki na poszczególne typy dokonuje się poprzez spalenie próbki mąki w specjalnym piecu, w temperaturze około 950⁰C. Im mąka mniej oczyszczona, ciemniejsza, tym więcej w niej substancji mineralnych. Z takiej mąki zostanie dużo popiołu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona(...)pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych w głębokim tłuszczu. Do ciasta naleśnikowego, makaronowego, pierogowego. Na knedle, kopytka i pierogi. —WYŻSZE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ– MĄKI CHLEBOWE— TYP 500 żytnia – do wypieku chleba żytniego. Dodaje się ją także do pieczywa mieszanego, pierników, ciast, ciasteczek kruchych
Karo in the Kitchenpieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie na dnie blachy. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć(...)ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem od Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. Bardzo często mrożę sobie
Zrób to smacznienaszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub gotował na miejscu swoje ulubione dania z rodzinnego domu. Ja zazwyczaj lepiłem nasze poczciwe ruskie pierogi, na które wszyscy z wytęsknieniem czekali. Przez te kilka miesięcy ulepiłem ich tam chyba tyle, co przykładna polska gospodyni w sile wieku. Podczas jednego z takich wieczorów wpadł(...)przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach brakowało crème fraîche , która jest do tego przepisu niezbędna. Za każdym razem, gdy sam piekę tarte flambée , wspominam z łezką w oku nasze wieczory i te boskie dania, których wspólnie nauczyliśmy się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również
Food Square