pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:112/164)

MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 1529

pieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów. Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia. Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie na dnie blachy. Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć(...)ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych  torebkach do mrożenia z suwakiem  od  Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę.  Bardzo często mrożę sobie

Zrób to smacznie
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 240

naszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub gotował na miejscu swoje ulubione dania z rodzinnego domu. Ja zazwyczaj lepiłem nasze poczciwe ruskie pierogi, na które wszyscy z wytęsknieniem czekali. Przez te kilka miesięcy ulepiłem ich tam chyba tyle, co przykładna polska gospodyni w sile wieku. Podczas jednego z takich wieczorów wpadł(...)przyrządził, sam nawet ukwasił kilka dni wcześniej śmietanę, bo w lokalnych supermarketach brakowało  crème fraîche , która jest do tego przepisu niezbędna. Za każdym razem, gdy sam piekę  tarte flambée ,   wspominam z łezką w oku nasze wieczory i te boskie dania, których wspólnie nauczyliśmy się robić. Ale wracając do samych podpłomyków, bo historia ich powstania jest również

Food Square
Pancakes z ricottą i truskawkami 136

ricottą . Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes , naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej ;). Tym razem szukałam właśnie czegoś z dodatkiem(...)wypróbowania :)) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 1/2 łyżeczka soli 250 g serka ricotta 2 łyżki cukru - ja dałam trzcinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki roztopionego masła truskawki Masło roztapiam. Mleko miksuję z żółtkami, dodaję serek ricotta, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Białka ubijam i dodaję do reszty

kruche babeczki
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 148

pestki polecam wybrać, wysuszyć i wykorzystać ;) Ja dodatkowo obieram zawsze dynię zwykłą obieraczką do warzyw, można to także zrobić później, po jej upieczeniu. I właśnie - pieczenie! Kawałki dyni układamy na blaszce i pieczemy w temp. 180 st. przez 30-40 minut - do miękkości. Gotowe! Teraz możemy czarować z przygotowanej dyni pyszności :) Teraz czas na przygotowanie spodu tarty - naszej podstawy. Składniki(...)foremce do tarty, brzegi odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy niewielką ilość ryżu, fasoli, grochu. Pieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Calzone 462

Piątkowe, długie wieczory najlepiej spędzać w miłym towarzystwie czegoś pysznego do zjedzenia! Co myślicie o calzone czyli pizzowym pierogu?  Składniki : Ciasto : * 15dag świeżych drożdży * szklanka letniej wody * łyżeczka cukru * szczypta soli - takiej od serca * 3 łyżki oliwy * pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki : * sos pomidorowy   * cebula * pieczarki * szynka * czerwona papryka * pomidorki koktajlowe * ser żółty(...)Rozwałkować na cienko. Na jednej połowie ciasta posmarowanej sosem, ułożyć ulubione dodatki, posypać serem. Złożyć i skleić ze sobą boki ciasta. Zrobić zakładkę by nic nam nie wyciekło podczas pieczenia. Piec w 250 stopniach przez około 15-20 minut. Podawać z sosem czosnkowym

Magiczne Życie Marty
Fougasse – chlebek z oliwkami 122

startym parmezanem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania(...)jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n’Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving   Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 216

już wyrosło przekładamy je na rozgrzaną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub na gorący kamień. Wierzch ciasta posypujemy mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody. Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce. W lutowej piekarni udział wzięły: Ania   Amber Ania  Bajkorada Ania  Nie tylko na słodko Ania W  Moje pasje.Kuchnia i ogród(...)było przyjemniej Magda  Konwalie w kuchni Małgosia  Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot  Kuchnia Alicji Marghe  Po prostu Marghe Mimbla  Pierogi ruskie raz Pychciasta  Renata  Forks’N'Canvas Tosia  Smakowity chleb Wiosenka  Eksplozja smaku Wisła  Zapach chleba Zufik  Zufikowo Żabka  Healthy craving Żaneta  Poradniczanka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik królewski. 56

kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas. Składniki jakie są potrzebne: Spód: – 400 g mąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 3 żółtka – 3 łyżki kakao – 250 g masła – 100 g erytrytolu Masa serowa: – 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) – 150 g erytrytolu – 3 żółtka

Zdrowy Styl Joanny
Tradycyjne ciasta świąteczne na Boże Narodzenie. Lista najlepszych przepisów 130

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. To znak, że najwyższy czas rozpocząć wielkie przygotowania! Oprócz karpia czy pierogów z kapustą i grzybami, na świątecznym stole nie może zabraknąć również świątecznych ciast i ciasteczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co zaliczamy do tradycyjnych ciast świątecznych? Oto przykładowe wypieki: Makowce Pierniki Miodowce Serniki Keksy Orzechowce Ciasta czekoladowe Kruche ciasteczka Sękacze(...)Piernik staropolski przepis na: Smakołyki Bereniki 4. Sernik gotowany przepis na: Kuchnia Sabiny 5. Sękacz z formy przepis na: Na Paterce 6. Keks z bakaliami przepis na: Mania Pieczenia 7. Ciasto orzechowiec przepis na: Kuchcik Gotuje 8. Ciasto czekoladowe przepis na: Ola in the Kitchen 9. Torcik miodowiec przepis na: Kolorowa Kuchnia Elki 10. Makowo migdałowa babka na białkach przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
Skąd się wziął Tłusty Czwartek? 137

Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem ze skwarkami(...)znacznie twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 177

pasztetu używane są jajka ze specjalnie założonego Zakładu Produkcji Jaj Konsumpcyjnych (takie przepisy). Pani Grażyna piecze również chleb i bułki do pasztetów Upieczone bułki kroi i suszy w stygnącym piecu. Za swoje wyroby firma otrzymała liczne nagrody na różnych konkursach i nie ma się co dziwić. Wyroby Dażynki są naprawdę bardzo smaczne. Można je nabyć w sklepach firmowych w Siemiatyczach(...)Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się, zapominając o kaloriach, tymi smakołykami

królestwo garów
Barszcz czerwony 89

uszkami to Polska tradycyjna zupa, która króluje na wigilijnym stole. Postny dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pożywny. Potraw ę można poda ć z pasztecikami klasycznymi, krokietami, pierogami, fasolą lub uszkami. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu. Składniki: spora garś ć suszonych grzybów (prawdziwki lub podgrzybki) 4 buraki ćwikłowe 2 litry bulionu warzywnego (marchewka, por, pietruszka, cebula(...)wolnym ogniu przez około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem czosnku i liści laurowych. Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Włoży ć do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy majeranek, pieprz

Smaczne Potrawy
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 170

szansę.  Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie nadziewanej dyni nie ukrywam, że moją pierwszą reakcją było ... przerażenie! Pomyślałam stereotypowo o wielkiej dyni i ogromnej ilości nadzienia jakie przyjdzie nam pokonać(...)sama go znalazłam i po paru drobnych zmianach uznałam za godnego przedstawiciela do czwartego już spotkania w TU I TAM . I z całą pewnością dokonałam właściwego wyboru.  Dynia pieczona z nadzieniem z gorgonzoli, czosnku i tymianku to danie absolutnie genialne! Wybrałam malutkie dynie, dzięki czemu mogą stanowić indywidualne porcje, a same dynie tworzą niepowtarzalne naczynia. Aromatyczne i kremowe

KUCHARNIA
Kontynentalny MIX :) 150

wygląda i powiedzcie, czy nie pasują do siebie te dania ? Składniki : (4 osoby) Składniki na ciasto do samosy : 1 szklanka mąki 2 łyżki masła pół łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli Składniki na farsz do samosy : 1 woreczek ryżu (parboliled) 2 łyżki fasoli (czarne oczko lub białej) 2 gałązki selera naciowego 1 średnia cebula papryczka chili (mała) garam masala, tymianek(...)środek układamy farsz i sklejamy w trójkąt. Dobrze jest zostawić sobie miejsce na zakładkę, ponieważ ciasko nie skleja sie z sobą idealnie, jak np. w klasycznym cieście do pierogów. Samosy smażymy na oleju rozgrzanym do ok. 180 C do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min).  My używamy olej ryżowy, ma wysoką temperaturę dymienia

vegetanie
Pączki. Najlepszy przepis. 78

smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Pączki. Najlepszy przepis. 108

smalcu. Ważne było, aby pączek był jak najbardziej tłusty – tak, by najeść się pod przysłowiowy korek przed 40 dniami postu. W biedniejszych domach, gdzie tłuszcz był rarytasem, pampuchy pieczono w piecach chlebowych lub na blasze i, aby zachować tradycję, polewano je skwarkami. Na początku pączki wcale nie były na słodko, a właśnie na słono – nadziewane słoniną, okraszane stopionym sadłem(...)zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 171

mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru -3 jajka(...)Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić wg uznania. Ciasto rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25 minut w temp. 200st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Jagodzianki 117

ogródku wołają mnie już czarne porzeczki i agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki(...)ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem na spód. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Oczywiście moja kotka- Chanel, nie byłaby sobą gdyby akurat nie przebiegła przez tą blachę, na szczęście nic poważnego nie zrobiła. Tak wyglądają po 30 minutach wyrastania. a tak pieczone 30 minut w temp. 180 C. Z podanej

greenscarf