Upieczonego oraz wędzonego łososia kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do naszej masy. 5 Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni (termoobieg) około 45 minut. 10 minut przed wyjęciem tarty, posypujemy ją startym parmezanem. Tartę jemy na ciepło lub na zimno. Oprócz tarty Michela, na warsztatach(...)pięknie prezentowały się na półmisku. Smak nadzienia dziewczyny wzbogaciły ogórkiem konserwowym – uwierzcie, doskonałe połączenie. Jola z bloga Przepisy Joli wraz z Margit z Gazety Wyborczej, ulepiły niecodzienne pierogi. Dziewczyny nadziały je białą kiełbasą, doprawioną podsmażoną cebulką oraz majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam
Kuchnia BazyliiPrawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki(...)pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C
To co kochamKulki ziemniaczano-twarogowe... Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz. W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich. Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 1 kg ziemniaków; 250 g twarogu (u mnie chudy); Sól; Pieprz Słodka papryka w proszku. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę(...)pomocą tłuczka do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku. Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut. Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskaporządna garść suszonych śliwek rozmaryn/lubczyk Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Kurczaka wraz ze szpondrem i włoszczyzną pieczemy w piekarniku (180 stopni) około 1 godzinę, po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i dokładnie studzimy(...)solą i pieprzem, dodajemy odrobinę wywaru i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej ilości osolonej wody, przez około minutę od wypłynięcia. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W pierwszej części spotkania eksperci ds. hodowli w firmie Sedar
Kulinarne przygody GatityStoły chociaż pełne jedzenia to nie uginają się pod potrawami. Ciocia jako, że jest Polką stara się tam spędzać święta najbardziej po polsku jak się da...Pośród sernika czy pierogów przywiezionych przez nas z Polski stało ciasto. Małe, niepozorne ale jakże aromatyczne. Było to właśnie odwrócone ciasto. Ja zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, miękkie(...)szklanki cukru sok z 1/2 cytryny CIASTO: 250 g mąki 250 g masła 250 g cukru 2 pomarańcze 1 łyżeczka przyprawy do pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze w syropie. Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta
Kuchnia w oparachlubicie prawdziwe węgierki i wszystko co zostało z nich przygotowane? Ja wprost uwielbiam. Bo przecież śliwki w kuchni są niezastąpione. Oprócz popularnych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli, można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin. W zimnie goszczą na naszych stołach w postaci suszu podczas wigilijnej kolacji. A wiele odmian, takich(...)tarty, przepysznej tarty ze śliwkami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła 80 g cukru 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany śliwki węgierki, ewentualnie inna odmiana cukier puder do posypania Przygotowanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem
Życie zaczyna się w kuchnileniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się Wam kleić i nie będą się rozpadać, to klucz do sukcesu. Kluski leniwe z dyni , mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka(...)wykonacie z dyni muskat ani makaronowej. Dynie Hokkaido są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, kroje je na 8 półksiężycy, wydrążam miąższ i pestki. Skórka jest jadalna więc nie obieramy. Dynię piekę w temp. 220 -230°C około 35 nawet 50 minut czasami, otwieram piekarnik i patrzę czy dynia całkowicie odparowała, czy jej miąższ po przełamaniu jest kruchy, jeśli tak to dynia jest
SMYKWKUCHNIkiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Dodatek oleju do ciasta na pierogi sprawia, że jest ono bardziej elastyczne, dlatego lepienie pierogów idzie bardzo szybko. Pasztet z żurawiną Pasztet to jeden z produktów, które niemal zawsze mają w składzie mleko. Dlatego na święta możemy upiec własny pasztet z żurawiną . Jego przygotowanie(...)kompot z suszu jest doskonałym dopełnieniem wigilijnej wieczerzy. Doskonale wpływa on na trawienie po obfitej kolacji. Ze względu na dodatek miodu, taki kompot można podać dzieciom, które skończyły rok. Pieczony schab – na obiad i do chleba Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według
Dieta bez mlekaTyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa
dolcevitainmykitchenMuch like a painter who just starts to paint and creates a unique piece of art, a good cook can whip up something by just starting
Food PolkaMuch like a painter who just starts to paint and creates a unique piece of art, a good cook can whip up something by just starting
Food Polkatrochę czasu. Jednak po świętach nieraz się okazuje, że nasza lodówka jest wyładowana po brzegi pozostałym jedzeniem. Jak przygotować Boże Narodzenie zero waste i nie zmarnować aromatycznego bigosu, delikatnych pierogów, słodkich ciast lub chrupiącego karpia? Zaplanuj zakupy przed świętami Aby święta przebiegały w duchu zero waste, zaplanuj zakupy świąteczne jeszcze zanim wyruszysz w drogę do sklepu. Wiedząc, ile osób(...)pieczone czy smażone. Nie zamrażaj mięs w galarecie albo sosie, ponieważ później stracą swój smak, a płyny się zetną. Przechowywanie w ujemnej temperaturze bardzo dobrze znoszą również wędliny (najlepiej w kawałku) i pasztety. W ten sposób ich datę ważności możesz przedłużyć o 3 miesiące. Podobnie jest z mrożonym bulionom, kapustą świąteczną i sosem z pieczeni, które potem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierogi leniwe w wersji z mąką jaglaną, szybko, prosto i smacznie. U mnie w wersji z masłem, miodem i cynamonem z odrobiną owoców leśnych. Składniki: 200 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko (osobno żółtko i białko) pół szklanki mąki jaglanej * Do podania: łyżeczka masła łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki cynamonu owoce Przygotowanie: Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę(...)małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć ugotowane pierogi leniwe, razem zagrzać i wymieszać aby każdy pierożek obtoczony był w sosie. Wyłożyć na talerz, posypać ulubionymi owocami. Można podać jak kto lubi - z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane
Kocham..lubię..gotuję..złe, choć na pewno odpowiednio potraktowane, by tak szybko i pięknie wyrosły, ale według mnie do niektórych potraw po prostu się nie nadają. Przede wszystkim do farszu na pierogi ruskie i właśnie na placki ziemniaczane, które dziś dla odmiany nie są ociekające tłuszczem. Bo wiecie... lato idzie, trzeba wyglądać :D W przygotowaniu dzielnie towarzyszył mi Tefal Cuisin Companion, który(...)szczęście takiej potrzeby nie mam. Bo innych to ohoho :P Od groma ;) Choćby nowe buty... Dobra wróćmy do tematu. Zapraszam więc na placki ziemniaczane, chrupiące, ale z piekarnika. Pieczone na niewielkiej ilości tłuszczu. Podane z czym tylko dusza zapragnie, choć ja przy piątku skłaniam się właśnie do jogurtu, tudzież śmietanki, bo co region, to inaczej :) No właśnie
Kuchnia w czekoladziesporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości i wytrwałości, których mi aktualnie zdecydowanie brakuje... I choć w tej chwili nie mogę nawet patrzeć na jedzenie, nawet słodkie(...)łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 300 ml śmietany kremówki (38%) Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChlebek jabłkowy z blendera Przepis na szybkie i łatwe ciasto jabłkowe. Chlebek jabłkowy z blendera, to szybki i łatwy przepis na smaczne ciasto jabłkowe dla zapracowanych
Cztery Fajerypapierem do pieczenia i następnie ściśle obok siebie herbatniki. Wykładamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 60 minut. W moim piekarniku sernik się tyle piekł a Wasz może troszkę dłużej lub krócej.Jeśli wierzch jest ładnie przypieczony to znaczy że się upiekł. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. W kąpieli(...)pisałam ja swój sernik upiekłam w dużej blaszce i wyszedł niski ale jeśli upieczecie go w blaszce o wymiarach 24/24 wyjdzie wysoki , jak wolicie . Koła wycięłam obręczą do robienia pierogów . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili