pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:117/164)

Szybkie paszteciki z soczewicą 135

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek(...)zeszklić na dwóch łyżkach oleju. Dodać do masy soczewicowej. Do masy dodać jeszcze ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Masło stopić w rondelku. Piekarnik włączyć na 220 stopni C., pieczenie góra/dół. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Na środek wyłożyć masę z soczewicy, wyrównać.  Puste boki ciasta francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Zaplatanka z szynką i serem 135

Dziś zupełnie prosto i dla odmiany wytrawnie. Jak wiemy, niektóre potrawy na Święta( jak pierogi, paszteciki) wymagają czasu… Są jednak przystawki, które możemy przygotować w mgnieniu oka, nie przemęczając się i oszczędzając czas. Dziś zaproponuję Wam megaszybką przystawkę z ciasta francuskiego. Może nie jest zbyt wyrafinowana, za to efektowna- a połączenie sera i szynki zawsze się sprawdza J Jeśli(...)posypania po wierzchu WYKONANIE: ciasto rozwijamy i wykładamy na środku składniki:   nacinamy brzegi w taki sposób   zaplatamy ciasto z zawartością   smarujemy jajkiem i posypujemy ziołami   pieczemy w 200- 220 st przez ok. 35 minut. Smacznego

Domowe ciasta
CHLEBEK PASZTETOWY (WEGAŃSKI, ŚWIĄTECZNY) 122

pracy, czasu i pieniędzy niż lepienie pierogów lub zawijanie gołąbków. Tym niech zabłysną babcie😋. Ja natomiast zamierzam olśnić wigilijny stół owym chlebkiem pasztetowym. Może się okazać,  że pierogi, uszka i gołąbki będą już zbędne. Przekonajcie się!  Polecam z głębi serca i z wielką radością dzielę się przepisem. ❤ Składniki na jedną formę chlebową : 2,5 szklanki poszatkowanej(...)Dodajemy ziarna i resztę składników.  Wszystko razem blendujemy na gładką masę w blenderze kielichowym o dużej mocy lub robocie kuchennym z ostrzem "S". Formę "keksówkę" wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej masę. Dekorujemy pokrojonym czosnkiem  i ziarnami kminku. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Kroimy po wystudzeniu. Mój pięknie się pokroił jeszcze ciepły. Najlepiej smakuje

Jeść, by żyć w zdrowiu
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 170

się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo(...)patelni roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać drobno pokrojone jajko i ryż. Doprawić solą i pieprzem. Z jednego ciasta francuskiego wykroić kształt ryby i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z części pozostałego ciasta pokroić kilka pasków o szerokości ok 1 cm. Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć farsz ryżowo-jajeczny

Pieguskowa Kuchnia
"Gotuj z dzieckiem" - recenzja ilustrowanych kart z przepisami 98

kuchennej wagi), ale też dla dzieci! Przepisy wydrukowane na kartach dostosowane są do gotowania z dziećmi w wieku 4-9 lat. Kiedy dziecko, które czynnie uczestniczy w gotowaniu i pieczeniu, usłyszy (lub samo przeczyta jak starsze), że ma wlać szklankę mleka, to w tej samej sekundzie załapie o co chodzi, a jak powiedzieć 4-latkowi "daj mi tu Kochanie 170g(...)przy tym wszystkim jest niesamowicie fajną zabawą :) Dzieci chętniej jedzą to, co samodzielnie (lub z pomocą) przygotowały - moja Córcia jest tu świetnym przykładem, bo zawsze jak ze mną pierogi lepi to po ugotowaniu je tylko te, które sama zlepiła :) kształtu pieroga to te jej jeszcze nie mają, ale farsz w środku ma :) Co ważne - dzieci uczą się

Kolorowy Przepisownik
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 187

Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie! Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.   Składniki: Na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Na nadzienie: 500g pieczarek Duża cebula Masło klarowane do podsmażenia Garść łuskanych orzechów włoskich Sól, pieprz Sposób przygotowania: Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce(...)nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką

Pyry na Gaz
Krokiet z farszem pieczarkowym 232

Krokiet z farszem pieczarkowym Pyszny , to chyba najlepiej opisujący tą potrawę wyraz . Moja rodzinka kocha krokiety z każdym farszem , a szczególnie podane do zupy pomidorowej lub

Ogrodnik w podróży
Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 150

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie(...)wiaderka 4 żółtka z jaj klasy M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 1 duży cukier waniliowy Delecta 1 1/2 szklanki cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti

Słodkie okruszki
Śledzie z suszonymi pomidorami 183

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gryczane sakiewki w sosie dyniowo serowym 137

 Dynia nie musi być nudna. Polecam zrobić z niej sos, pyszny gęsty serowy na bazie sosu jasnego Łowicz . Dzięki niemu sosu nie trzeba już doprawiać

wesoła kuchnia
Libańskie pierożki drożdżowe 336

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam

My Culinary Art
Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem 253

szpinaku, najlepiej świeży, 1 filet z kurczaka , 150 g sera gorgonzola (ja użyłem piccante) 2 ząbki czosnku, Sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn(...)smaku. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  i kroimy na kwadraty czy kola (forma dowolna).  Nakładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie  . Układamy ja na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem . Pieczemy 15- 20 minut (do uzyskania złotego koloru) w temperaturze 180' C . Smacznego

cookpl
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 68

Ciasto drożdżowe z rabarbarem najlepsze ciasto z owocami. Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste do zrobienia i jeszcze łatwiejsze do zjedzenia. Jeśli nie masz miksera skorzystaj

Cztery Fajery
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami 87

mnie, powinien być on dość pikantny, lekko kwaskowaty, wyrazisty i powinien mieć piękną, głęboką barwę. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany(...)paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem

Be Fit Be Strong