Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże(...)pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut. Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Masę
Zielona Kuchniabyć gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania. Nadziałam ją twarogiem z dodatkiem kaszy jaglanej, a całość podlałam pysznym wywarem z pieczarkami. Jak wyszło? Całkiem smacznie - fani kaszy jaglanej oraz pierogów ruskich powinni być naprawdę zadowoleni :-) Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. Składniki na 8 sztuk: duża główka kapusty pekińskiej 400 g twarogu półtłustego(...)tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem soli by zmiękły. Podlać bulionem i dusić 10 minut. Przelać na gołąbki. 4. Gołąbki piec pod przykryciem przez 25 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Temperatura 170 stopni. Smacznego! Pozdrawiam ciepło
Poezja Smaków - blog kulinarnyCo mi ostanio zostało z obiadu? Ziemniaki i dynia, więc dzisaj ugotowałam gnocchi dyniowo ziemniaczane. Uwielbiam odgrzewane i zrumienione gnocchi. Gdyby nie zawierały aż tyle węglowodanów
codojedzeniajedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec. Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej? Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon i wsadzić(...)podziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów. Razem z tym wałkiem , stanowią idealne uzupełnienie każdej kuchni! * przepis pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne
CookYourselfsosem pomidorowym *ziemniaki z sosem beszamelowym Taki talerz kosztuje 18 zł - cena wydaje mi się, że ok. Kolejną potrawą, którą skosztowałam również autorstwa Pani Magdy był pieczony prosiak w towarzystwie pierożków z jabłkami i cynamonem. Wydaje się zachęcające - natomiast niezbyt dobrze przyrządzone. Odrobinę za dużo sosu własnego, czyt. wody, w której to pływała porcja rozwalonego mięcha(...)minut. Są potrawy z karty ale również danie dnia składające się z zupy i czegoś treściwszego. Koszt ok. 16 zł. " Zacne jadło" bo o tym mowa podobno serwuję najlepsze pierogi w mieście. O Rzeszowie można by jeszcze pisać i pisać ale może opinie zostawię Wam... Chętnie posłucham Waszej opowieści
pieprzny smaczekPieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej(...)Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia. Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera
Maminek kulinarnyCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią(...)gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi
CzarnawisienkaSkładniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera
Gaździnka warzySobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa
MarciochaKucharzyPasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie . Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle
Kulinarny karnet Christopherajakmkolwiek słodyczu i dodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu(...)rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę . Wyrośnięte ciasto (można już do środka dodać garść jagód) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy jagodami i kruszonką. Odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Z drożdżowym nie warto się śpieszyć, dlatego im więcej macie cierpliwości przy jego robieniu lub po prostu
Ciastkozercyrozmrozi. Dla bardziej niecierpliwych, wystarczy zawartość torebki przełożyć do rondelka, podlać delikatnie wodą i rozmrażać na wolnym ogniu. Puree może służyć jako półprodukt do wykonania ciasta, placków czy nadzienia pierogów oraz jako danie – doprawione puree to doskonały mus do zjedzenia np. z jabłkiem, dodatkiem nasion chia i posypanych prażonymi migdałami. Puree z dyni ma wiele zastosowań i nadaje(...)używając piekarnika do zrobienia puree, potrzebujemy tylko przeciąć dynię raz, na pół. Oczywiście, pestek z dyni nie wyrzucamy, a obieramy i ze smakiem wcinamy. Jeśli chcemy wyjąć pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest
Mieszam w Garnkukawałki ciasta oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego. Posyp gruboziarnistą solą, lekko ją wciskając w ciasto. Wstaw ciasto do piekrnika na 20 minut. Pięć minut przed końcem zmień tryb pieczenia na dolną grzałkę, aby ciasto nie spiekło się za bardzo od góry, a od spodu było dobrze podpieczne. Po upieczeniu wyciągnij fougasse z piekarnika i pozostaw je na kratce do ostygnięcia(...)Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia i Piotr Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks'n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving
Grahamka, weka i kajzerkaTradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej(...)sklejać i gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać okraszone cebulką. A jeśli zostanie nam trochę ciasta warto upiec... "Placki Tortilla" mojego dzieciństwa :D (z ciasta pierogowego) Kiedyś piekło się je na rozgrzanych blachach starego, babcinego pieca. Jeśli byliśmy grzeczni to pozwalano nam również upiec "kołocki", czyli pokrojone w plasterki ziemniaki. Gorące, lekko przypalone, posypane solą....ależ
Maślane ciasteczko