pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:127/164)

Swojski makaron ;) 165

ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą(...)ususzyć. Ja ususzyłam sobie na święta:) Do tego celu potrzebna nam jest spora powierzchnia, na której możemy rozłożyć makaron  do wyschnięcia. Miejsce to wykładamy papierem do pieczenia lub gazetami.  Rozsypujemy tam makaron z mąką i zostawiamy do wyschnięcia.  Cieniutki będzie suchy już na drugi dzień. Z grubszym pewnie będzie trochę dłużej. Wysuszony makaron przesiewamy z mąki

Ukojenie Podniebienia
Tydzień w moim telefonie XXXV 92

możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie babeczki są śliczne - dziękuję Wam za chęć i czas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami(...)Czego się najbardziej boisz? Burzy i węży   10) Czego byś nigdy nie zjadła? Pewnie jakiś robali  11) Jaka jest, Twoim zdaniem, najlepsza i najgorsza potrawa? Najlepsza to pierogi z kapustą i grzybami oraz wszystkie makarony, a najgorsza pewnie coś z kuchni mojej teściowej

Magiczne Życie Marty
Sernik wiedeński. 117

weźmy kawałeczek sernika i kawkę i zrelaksujmy się przez moment. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)masła – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka esencji wanilii – szczypta soli Forma o wymiarach 24×24 cm. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty, jeden obok drugiego. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z erytrytolem, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy wanilię. Pojedynczo wkładamy żółtka, pamiętajmy o ciągłym miksowaniu. Gdy żółtka się połączą dodajemy

Zdrowy Styl Joanny
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 173

Przepis na podstawie znalezionego na blogu   Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na

Lejdi of the house
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 193

przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt(...)solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij

Food Square
Pełnoziarniste fit jagodzianki 216

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej(...)sobie dosłodzić to proponuję wymieszać jagody z 1-2 łyżkami miodu). Bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Zostawiamy je na 10 minut by podrosły, a następnie pieczemy przez ok 25 minut w 170 st. C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Calzone z mięsem i warzywami 160

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka(...)kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe z jagodami 199

część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia(...)trójkąta. Na środek każdego trójkąta, od szerszej strony (podstawy trójkąta), wykładać jagody. Delikatnie zawijać rogaliki, kierując się w kierunku czubka trójkąta. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepnanym jajkiem. Rogale odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 miut. Piec rogale w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem

mecooks
Drobiowe szaszłyki z grilla 296

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papryka faszerowana mięsem z indyka 124

Papryka faszerowana mięsem z indyka przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą. Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w

Cztery Fajery
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 95

ogólnie można powiedzieć, że kuchnia australijska bazuje na kuchni angielskiej, gdyż większość ludności Australii ma tam swoje korzenie. Kuchnia australijska jest prosta. Największym powodzeniem cieszą się kotlety z rusztu, pieczeń, gotowane i miękkie mięso podawane z warzywami. Będąc w Australii można skosztować też potraw z mięsem z kangura. Mięso to najczęściej serwowane jest w wersji pół krwistej. Ma ono słodkawy(...)dania polskie nie są w Australii obce. Bo dzięki emigracji przeniknęły do tego kraju leżącego na antypodach. Australijczycy rozsmakowują się w polskiej kiełbasie, w polskich wypiekach i polskich pierogach. Będąc w Australii nie sposób nie skosztować tamtejszych specjałów. A nawet nie będąc w tym odległym od Polski kraju można pokusić się o przyrządzenie w swoim domu australijskich dań

ProstePesto.pl
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 107

dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może(...)kuchni włoskiej nie da się sketonizować...? Nic bardziej mylnego! Oto keto ravioli z dynią, które równie dobrze mogą być pierogami... Najważniejsze, że są wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco! Dania Lunch , Przekąska Kuchnia Wege , Włoska Keyword pierogi , ravioli Porcje 10 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ciasto na ravioli 96 g mąki

Modern Cave Girl
Zawijańce nadziewane cukinią i feta 158

Zawijańce nadziewane cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy , drożdżowych ślimaczków i pierogów . Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje, a neutralna cukinia niemalże nabiera rumieńców…Trochę ją przypiekłam, he,he… Zawijańce nadziewane cukinią można przyrządzić z dowolnie wybranego ciasta. Ja wybrałam drożdżowe z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Zawijańce z cukinią(...)rulon, zrób wgłębienie i napełnij je cukinią, pokruszoną fetą i pomidorami. Chwyć za końce, trochę je rozciągnij i zwiń w przeciwnych kierunkach. Ułóż zawijańce na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp parmezanem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC i wstaw wyrośnięte chlebki. Piecz zawijańce przez 8-10 minut. Podawaj letnie lub na zimno

codojedzenia
Kapuśniaki 170

Pierwszy raz je robiłam..i to w sumie przez tak jakby przypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam(...)przekroić na połowę. Na każdej połowie ciasta na środku rozłożyć 1/4 nadzienia.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym 162

Pełnoziarniste placki na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym Przesadziłam chyba z tym tytułem, ale w weekendy wszystko jest inne. Nawet weekendowe śniadanie, to coś

Pełny talerz