pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:131/164)

Domowe bułeczki z jagodami 59

Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto(...)stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.  Pieczmy 25 minut w 190 stopniach

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 531

truskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot do picia na bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo(...)pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki.    Posypujemy drożdżówki kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.   Wykonanie w Thermomixie Wykonanie ciasta:   Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas

Mania Wypiekania
Kulebiak z kapustą i grzybami 206

pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny(...)Można też ciasto wyrobić w robocie. Oderwać niewielki kawałek ciasta, wielkości orzecha, do ozdobienia kulebiaka. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie lub od razu na papierze do pieczenia, na prostokąt o grubości ok 0,5 - 1 cm. Na środek nałożyć  wzdłuż nadzienie  w kształcie podłużnego pasa. Dwa dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając

Stare Gary
Włoski chleb ciabatta 138

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek

Cztery Fajery
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 105

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach

Cztery Fajery
Swojski makaron ;) 141

ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą(...)ususzyć. Ja ususzyłam sobie na święta:) Do tego celu potrzebna nam jest spora powierzchnia, na której możemy rozłożyć makaron  do wyschnięcia. Miejsce to wykładamy papierem do pieczenia lub gazetami.  Rozsypujemy tam makaron z mąką i zostawiamy do wyschnięcia.  Cieniutki będzie suchy już na drugi dzień. Z grubszym pewnie będzie trochę dłużej. Wysuszony makaron przesiewamy z mąki

Ukojenie Podniebienia
Tydzień w moim telefonie XXXV 68

możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie babeczki są śliczne - dziękuję Wam za chęć i czas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami(...)Czego się najbardziej boisz? Burzy i węży   10) Czego byś nigdy nie zjadła? Pewnie jakiś robali  11) Jaka jest, Twoim zdaniem, najlepsza i najgorsza potrawa? Najlepsza to pierogi z kapustą i grzybami oraz wszystkie makarony, a najgorsza pewnie coś z kuchni mojej teściowej

Magiczne Życie Marty
Sernik wiedeński. 84

weźmy kawałeczek sernika i kawkę i zrelaksujmy się przez moment. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)masła – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka esencji wanilii – szczypta soli Forma o wymiarach 24×24 cm. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy biszkopty, jeden obok drugiego. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z erytrytolem, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy wanilię. Pojedynczo wkładamy żółtka, pamiętajmy o ciągłym miksowaniu. Gdy żółtka się połączą dodajemy

Zdrowy Styl Joanny
Poduszeczki z pieczarkami i szpinakiem... 150

Przepis na podstawie znalezionego na blogu   Licencja na gotowanie . Składniki: (na 15 sztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na

Lejdi of the house
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 160

przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt(...)solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij

Food Square
Pełnoziarniste fit jagodzianki 199

Sezon jagodowy w pełni, a ja nie wyobrażam go sobie bez dwóch rzeczy: pierogów i drożdżowych bułeczek. Pierogi  w ilości kosmicznej, pałaszowaliśmy u Mamusi, bo ona robi najlepsze. Zatem przyszła kolej na bułeczki,  postanowiłam je nieco odchudzić, by móc zjeść jedną więcej bez wyrzutów sumienia. Dlatego ograniczyłam ilość użytego cukru (odrobina musi być, wtedy drożdże lepiej(...)sobie dosłodzić to proponuję wymieszać jagody z 1-2 łyżkami miodu). Bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Zostawiamy je na 10 minut by podrosły, a następnie pieczemy przez ok 25 minut w 170 st. C. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Calzone z mięsem i warzywami 128

Calzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka(...)kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe z jagodami 169

część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia(...)trójkąta. Na środek każdego trójkąta, od szerszej strony (podstawy trójkąta), wykładać jagody. Delikatnie zawijać rogaliki, kierując się w kierunku czubka trójkąta. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepnanym jajkiem. Rogale odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 miut. Piec rogale w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem pudrem

mecooks
Drobiowe szaszłyki z grilla 261

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania