Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!listopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka do obiadu, to upieczcie go w temperaturze 175 st. C, dostosowując czas pieczenia do wagi gęsi. Jeśli wasza gęś waży(...)spinamy wykałaczkami. Wkładamy do brytfanki z metalową kratką na dnie. Na dno brytfanki wlewamy szklankę wody, przykrywamy. Pieczemy 15 godzin w temperaturze 80 st. C. Najlepiej późnym wieczorem wstawić brytfankę do piekarnika, wtedy następnego dnia na obiad gęś będzie gotowa. W trakcie pieczenia gęś nakłuwamy widelcem, żeby wytopił się tłuszcz. Przed podaniem gęś dopiekamy 20 minut bez przykrycia w temperaturze
Smakowity Blog Kulinarnyodfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach internetowych prowadzących sprzedaż mąki albo artykułów do produkcji domowego piwa. Pamiętajcie tylko, że musi być mielony(...)żeby połączyć je z oliwą, reszta zagniatania już na blacie – niczym nie podsypujemy! Ciasto przed zagniataniem jest bardzo gęste, ciężkie i ekstremalnie mało elastyczne, zupełnie jak ciasto na pierogi – naprawdę trzeba się porządnie spocić żeby je wyrobić i uformować! Po 10 minutach powinno być miękkie i bardziej sprężyste. 11.40 Formujemy wyrobione ciasto w kulę, wkładamy do miski
Karo in the KitchenParówki w cieście lub inaczej bułka z parówką. Idealne na śniadanie lub kolację. Podałam z czerwonym barszczem do popicia. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanej porcji
O kuchni z uczuciemumieścić na wigilijnym stole, jest barszcz czerwony z uszkami . Ta zupa z buraków, przyprawiona czosnkiem i majerankiem, jest prawdziwym symbolem polskiej kuchni. Barszcz czerwony podaje się z uszkami, małymi pierogami, wypełnionymi farszem z grzybów i cebuli. Przygotowując barszcz, warto zwrócić uwagę na jakość buraków oraz czas gotowania, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję. Śledzie w oleju: smaczne i proste(...)solą i pieprzem. Karp w galarecie: świąteczna ryba na polskim stole Karp w galarecie to kolejna tradycyjna potrawa wigilijna, która zasługuje na miejsce na polskim stole. Karp smażony lub pieczony, następnie układany w warstwach z cebulą i galaretką, stanowi nie tylko smaczną, ale i efektowną potrawę. Przygotowując karpia, warto wybrać rybę z ekologicznych hodowli oraz pamiętać o usunięciu ości
sierotka maRysia w kuchnitalerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem(...)nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać
Kryzysowa Książka KucharskaChlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery Fajeryrobienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6. ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. WIĘCEJ(...)Jeśli dodacie odrobinę papryczki peperoncini otrzymacie włoski klasyk spaghetti aglio olio e peperoncino. WIĘCEJ 12. ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną
SMYKWKUCHNIN a farmie dyni w Powsinie od koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać
SzczyptaSmaQOgórki po koreańsku Przepis na ogórki z sosem sojowym. Ogórki po koreańsku to nic innego jak kimchi z ogórków , rodzaj koreańskiej kiszonki z ogórków, cebuli
Cztery Fajerydlatego, że Kaśka Medycejska nauczyła Francuzów gotować. Już pierwsza wersja tego dania miała co najmniej dwa warianty, dlatego mamy tu pełną dowolność jeśli chodzi o nadzienie, niczym jak z pierogami. Badając nazwę, etymolodzy wskazują na jeszcze starsze pochodzenie dania, czyli starożytność. Postanowiłem przygotować lekką, letnią wersję tego dania, ale czegoś mi brakowało. Sięgnąłem do nauki i okazało się(...)ziemniaki Wykonanie: Cukinię kroimy wzdłuż, w cienkie plasterki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy groszek, zalewamy przecierem i na to znów kładziemy plasterki cukinii. Przykrywamy warstwą pogniecionych ziemniaków. Pieczemy w piekarniku, aż ziemniaki zaczną się nam lekko rumienić
Kryzysowa Książka Kucharskamieszamy. Mąkę łączymy z sodą, koperkiem i solą (suche składniki). Do jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części(...)pizzy kroimy na 6 części, lub 9 jak kto woli. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy po 2 min z każdej str., na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Kiedy się upieką i będą złociste, pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: ja piekę pod przykryciem, ciasto lepiej rośnie
Moniki SmakołykiGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!utytułowana Galonka jest sztandarowym daniem wszystkich barów Taurus . Produkowana jest według własnej unikalnej receptury. Tajemnica smaku tkwi w technologii produkcji, polegającej na zastosowaniu odpowiednich przypraw i szczególnych warunków pieczenia. Opisy niestety tu nie pomogą, trzeba spróbować, albo w którymś z 15 barów Taurus, albo na kolejnym święcie za rok. W ramach święta przed południem odbył się konkurs „ Wieprzowina – smacznie(...)pyza), spędziłyśmy bardzo pracowicie. Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki
królestwo garówBardzo ciekawe miejsce do którego na pewno jeszcze nie raz zajrzę po inspirację. A wracając do przepisu… Jedyną rzeczą, która mnie w nim zastanowiła, był dodatek proszku do pieczenia. Nigdy tego nie robiłam w przypadku moich przepisów. Ale… jak się okazuje proszek sprawił, że chrust stał się bardziej „puszysty”, lepiej wyrósł. Być może był też niezbędny(...)Składniki: 500 g mąki bezglutenowej (ja użyłam gotowego miksu, ale koleżanki mi podpowiadają, że może to być domowa mieszanka mąk bezglutenowych) 7 żółtek jaj 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) szczypta soli śmietana do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta (w oryginalnym przepisie jogurt sojowy) 3/4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub pół łyżki esencji waniliowej 1 płaska łyżka octu
Słodkie okruszki