pierogi ciasto - 4070 przepisów (strona:213/272)

PIERNIKI BOŻONARODZENIOWE 116

sklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi poszukujących prezentów dla najbliższych. Kobiety w kuchni przygotowują pierniki, pierogi i inne potrawy świąteczne. Chociaż z roku na rok coraz szybciej sklepy zapraszają nas do świata Mikołaja to ja staram się jednak w listopadzie nie myśleć o nim.  Jednak(...)łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, posypując je niewielką ilością mąki. Mąki ma być tyle tylko aby ciasto nie kleiło się

Kuchnia w oparach
Kluski ze szpinakiem i białym serem 171

Dzisiaj kolejny sposób na szpinak. Mój młodszy syn nie przepada za szpinakiem. Jednak kluski o dziwo mu bardzo smakowały i zjadł ze smakiem. Kluski szpinakowo-serowe

O kuchni z uczuciem
Leniwe 145

Pierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią(...)praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem  3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy

Słodki Kompromis
Gałuszki wg Aleex 193

Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i

W mojej kuchni
Serowe knedle z truskawkami 174

i inne kluski, ale nie lubiłam ich jeść. Potem poznałam ówczesnego narzeczonego, a jak wiadomo, zakochana baba przypomina raczej błędną owcę i zaczęłam robić te cholerne knedle i pierogi, bo Misiu lubił. Misiu koniec końców okazał się bucem pierwszej wody i knedle żarł nie tylko u mnie, ale z dwojga złego okazało się, że zrobione po mojemu smakują(...)pełnych dobroci kuleczek. Potrzebujemy: 1 kg białego, półtłustego sera – żadnych wynalazków do serników, kostka ma być! 4 jajka 4 łyżki drobnego cukru mąkę pszenną – tyle ile wejdzie, żeby było ciasto, które można dowolnie formować łyżkę pasty waniliowej – jak nie macie, to można pominąć lub wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii świeże truskawki, średniej wielkości, umyte i pozbawione szypułek. Przygotowanie

ladykitchen
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 125

Zaproszony przez Amber, która razem z Magdą Konwaliową zorganizowała Marcową Piekarnię, rzuciłem się do roboty, czyli do pieczenia Fougasse.W kuchni francuskiej Fougasse to rodzaj chleba, może

Grahamka, weka i kajzerka
Moskole 129

Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są

PatiGotuje
Fougasse – chlebek z oliwkami 127

ciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć tak jak na rysunku A. Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem(...)małe czarowanieEla W poszukiwaniu slow lifeGosia Co do jedzeniaKamila Ogrody BabilonuŁucja Fabryka Kulinarnych InspiracjiMałgosia Akacjowy blogMagda Konwalie w kuchniMarghe Po prostu MargheMarzena Zacisze kuchenneMarcinH Grahamka,weka i kajzerka…Mimbla Pierogi ruskie raz!Renata Forks’n’CanvasWisła Zapach chlebaŻabka Healthy Craving Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 182

Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe(...)czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 107

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na pierożki na słodko. Zupełnie, jak nie mnie, gdyż fanem akurat takich smakołyków w słodkiej formie nie jestem. Marzył mi

Kate's Kitchen
Kopytka 126

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie

Moja smaczna kuchnia
Kopytka z mąką żytnią 176

Gdy zostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki

Smakołyki Asi
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 173

czemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom jak my wtedy, powierzyli przygotowywanie zrazów, to nie może to być trudna(...)słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość.Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek:Po spięciu, oprószyć lekko mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 167

godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240 st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody).Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę(...)było przyjemniej Magda Konwalie w kuchni Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta  Renata Forks’N'Canvas Tosia Smakowity chleb Wiosenka Eksplozja smaku Wisła Zapach chleba Zufik Zufikowo Żabka Healthy craving Żaneta Poradniczanka.blogspot.com

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania