Wytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora
wesoła kuchniaArcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na
Grahamka, weka i kajzerkaSkładniki: 500 g ziemniaków jajko 4 łyżki kaszy manny ok szkl mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Farsz: 3 udka z kurczaka 300 g łopatki
Gaździnka warzysłodkie placuszki w wariant bardziej wytrawny, bo podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych plackach jest sam twaróg, jajka i naprawdę niewiele mąki – są mięciutkie, delikatne i bardzo świeże. Na syrniki nadaje się każdy twarogowy ser – i chudy, i półtłusty(...)widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć – ma się lepić
Karo in the KitchenOstatnimi czasy wykorzystuję następuj ą cy ziemniaczany patent: gotuję owe wedle zasady 'ile fabryka dała', czyli cały garnek. Ile zostanie pochłonięte od razu, do obiadu, nie
Lejdi of the houseSmak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama i babcia robiła mi i mojemu bratu na śniadanie takie lane kluski na mleku. Dzisiaj ja robię je swoim
O kuchni z uczuciemCo mają w sobie język włoski, francuski i hiszpański takiego, że w tych językach nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to
greenscarfposzczególnych regionów naszego kraju. Kiedy pierwszy raz wzięłam ją do ręki, otworzyłam szeroko oczy ze zdziwienia... Każdy Polak wie, co to pizza i spaghetti... a znacie bomby w cieście śląskim, porkę z ciućkami, dzyndzałki, bulwiok albo zupę na gęsich pipkach czy ruchanki kaszubskie? Zaskoczyły mnie nawet potrawy z moich rodzinnych stron! Myślicie, że wiedziałam, co to są legnickie(...)naszego kraju i bardzo dobrze swoje zadanie wykonały. Jest też naprawdę spora baza przepisów na potrawy znane i te już trochę zapomniane, zarówno podstawowe (np. fasolówka, kluski śląskie, malinóweczka, pierogi z kaszą gryczaną), jak i te bardziej skomplikowane.Z województwa łódzkiego na pewno wypróbuję przepis na jarzębinówkę. Również chrzan znad Środkowej Warty z czarną porzeczką zapowiada się ciekawie
Kraina Tysiąca SmakówOdkąd zobaczyłam ten przepis w Junior Master Chef chciałam to sama przygotować... mam nadzieje, że mi też tak pięknie wypłynie żółtko... SKŁADNIKI 300 g
MarciochaKucharzyGnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem
Kopystką po garachbransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej. Przemiłej obsłudze po raz kolejny bardzo dziękuję(...)pierożków. Na szczęście bardzo sprawna obsługa nie kazała czekać nam dłużej niż pół godziny — przed nami było co najmniej 30-40 osób, więc uważam to za prawdziwie ekspresowe tempo. Pierogi momo ogólnie nie zachwyciły nas swoim smakiem. Wygląd i oryginalny sposób podania zdecydowanie na plus. Jednak samo nadzienie mogłoby być lepsze. Wybraliśmy pierogi z krabem i selerem naciowym
Food SquareP yszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem
SzczyptaSmaQUrodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:) Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście SKŁADNIKI: kluski śląskie z dyni: 1 dynia Hokkaido 3 ziemniaki mąka ziemniaczana
MarciochaKucharzyKolejna odsłona mini recenzji zaowocuje przedstawieniem Wam hitowego produktu jakim jest koncentrat z grzybów leśnych polskiej firmy NASZA CHATA. Myślę że brakowało takiego produktu na polskich
Kuchnia PROzdrowotnaPlacuszki jogurtowe ze świeżymi owocami Kolejne przepyszne, lekkie i puszyste placuszki, tym razem na bazie jogurtu greckiego. Z dodatkiem świeżych owoców i syropu są jeszcze smaczniejsze
Calzonella.comMoje leniwe są nie bardziej niż ja dzisiaj :-P Postanowiłam je zrobić ponieważ od dłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś takiego
Bon Appetit Małgorzaty