piernik - 7329 przepisów (strona:227/489)

KAWA PIERNIKOWA 120

wspólnie  kawy , jeśli znajdziecie chwilkę by ze mną usiąść wygodnie w bujanym fotelu i rozkoszować się tym pysznym napojem.!!!!.  1 filiżanka dobrej kawy pół łyżeczki przyprawy do piernika szczypta kardamonu 1 malutki gożdzik 2 łyżeczki miodu  1 łyżeczka wódki 100 ml.spienionego mleka szczypta gałki muszkatołowa i cynamonu cukierek laseczka ***************************************************  Do gotowej kawy wlać wódkę , dodać miód(...)przyprawę do piernika , kardamon i goździk, Wymieszać.Mleko lekko podgrzać , spienic i Wymieszać z gałką muszkatołową  i cynamonem.Dopełnić nim kawę.Włożyć laseczkę  gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barmbrack cake 149

stole wigilijnym zastępując tradycyjny keks. W tym roku również wracam do tego przepisu :) Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej, 100 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g suszonych moreli, 150 g rodzynek, 250 ml wystudzonej herbaty, 50 ml whisky ( może być wódka), około70 - 80 ml wody Sposób przygotowania: Herbatę zaparzyć(...)połączyć z whisky. Zalać nią morele i rodzynki – odstawić na 5 godzin. Po tym czasie odcedzić ( zachować napar). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, przyprawę do pierników, jajko oraz herbatę z wódką. Wymieszać. Dodać wodę ( ciasto jest bardzo gęste), osączone morele i rodzynki – ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Piec w temperaturze

Nie tylko w kuchni
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 155

koniec dodajemy pieczone figi. Pota ź migda ł owy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: 600 ml esencjonalnego wywaru warzywnego 200 g migdałów płatków 100 g „pustego piernika” 50 ml miodu 10 jaj 50 ml octu jabłkowego 2 limonki szczypta gałki muszkatołowej sól/pieprz Przygotowanie: Płatki migdałów wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę pieprzu po czym na bardzo wolnym ogniu(...)gotowania. Wywar warzywny blendujemy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka i rozprowadzamy całość. Dodajemy ocet, sok z limonek oraz miód. Podajemy z pianą z białek oraz pyłem z „pustego piernika” i gałką muszkatołową. Ś ledzie z jajami ł ososia i octem Przepis dla 4 osób Składniki: 4 całe śledzie o wadze ok. 150 g każdy 500 g raków

karmelowy
Sernik na spodzie piernikowym z galaretką żurawinową 117

się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa 400 gram twarogu, zmielonego trzykrotnie 400 gram serka homogenizowanego waniliowego 150 gram ricotty 1 jajo 1 żółtko 40 gram budyniu (proszek) 5 łyżek cukru pudru Galaretka żurawinowa 500 gram(...)galaretka o kolorze czerwonym (np. truskawkowa, malinowa, itd...) 200 ml wody 2 łyżki cukru trzcinowego perełki o smaku mango (marki Delekta) Pierniczki miksuję na pył, dodaję przyprawę do piernika oraz rozpuszczone masło i całość ponownie miksuję. Spód powinien mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wykładam papierem do pieczenia (papier wypuszczam poza obręcz). Przygotowany spód piernikowy przekładam na dno formy i mocno

Mango Papaja
Proste i szybkie pierniczki 159

Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody  Wykonanie: Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Mąkę przesiać z sodą, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajko, oraz masło z miodem, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość 3mm, wycinać ciastka

magiczna kuchnia Kasi
Granola korzenno - kawowa z orzechami 143

owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oleju kokosowego 75 g czekolady deserowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml gorącej wody 2 łyżki przyprawy do piernika Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę i orzechy posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną kawę i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
pierniczki brukowce 173

składniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej ok. 70 ml wody dodatkowo: twarda marmolada lukier kawowy wykonanie: w rondelku umieszczamy 2 łyżki cukru, podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje. Ostrożnie wlewamy wodę, mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się karmelu

Domowy Smak Jedzenia
,,Kolorowe ciasteczka na choinkę’’ 100

również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Składniki na lukier: Szklanka cukru pudru Białko z jajka Barwniki Dowolne ozdoby cukiernicze Dodatkowo: foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone

Podróż w kulinaria
Piernikowa kasza bulgur 165

świąt nie widać, więc warto przenieść święta na swój talerz. Dzisiaj pokażę wam kolejną szybką śniadaniową inspirację. Składniki: 60g kaszy bulgur (+ szklanka wody do ugotowania kaszy) łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka słodzika ze stewią lub miodu pomarańcza trochę surowych ziaren kakaowca lub pokruszonej czekolady Przygotowanie: Do garnka wlewamy szklankę wody i zagotowujemy. Dodajemy kaszę i gotujemy na sypko około(...)minut. W trakcie dodajemy przyprawę do piernika oraz słodzik. Pomarańczę obieramy i kroimy na kawałeczki. Ugotowaną kaszę przekładamy na talerz, dokładamy pokrojoną pomarańczę i posypujemy ziarnami kakaowca. Kaloryczność: Porcja zawiera w sobie 335 kalorii

Moja Micha
Przepisy na Boże Narodzenie 562

Cycki murzynki Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik pomarańczowy Sernik orzechowo - kawowy Sernik czekośliwka, bez jajek Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Ciasteczka pomarańczowe Torty: Miodownik z orzechami Tort orzechowy Tort keksowy

Domowa cukiernia Ewy
Świąteczne pierniczki! 100

Siemanko! Tak jak obiecałem po sprawdzeniu przepisu z cudownymi dziećmi, przyszłymi kucharzami przygotowaliśmy mnóstwo pierników, a oto i przepis na nasze świąteczne pyszności. Nieco zmodyfikowany przepis ze strony moje wypieki zarówno ja, jak i moi pomocnicy serdecznie polecamy przepis. A sam jako wykonawca dodam, że jest to jeden z najprostszych przepisów na świąteczne pierniczki! Do przygotowania pierniczków potrzeba(...)szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki przyprawy do pierników 3 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1/3 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru  Przygotowanie pierniczków nie wymaga od nas większej filozofii, jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno mąkę z sodą, kakao, miód, masło i przyprawę do pierniczków. Wszystko wyrabiamy ręcznie na plastyczne i miękkie

Kuba Gotuje
Zdrowe piernikowe babeczki jeżynowe z posypką z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki świąteczne. 127

większe babeczki) 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie(...)miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto

Słodkie okruszki
Inspiracje talerzowe # 4 153

roku "zanurzam się" w przepisach świątecznych...jest ich tak wiele, chciałoby się wypróbować wszystkie ciekawe, ale jest to nierealne. Już trzy tygodnie temu wymieszałam składniki na piernik staropolski i pierniczki, co jest nowością, gdyż wcześniej robiłam piernik wylewany, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kilkanaście spraw złożyło się na to, że w tym roku nie będę szaleć w kuchni

NA MOIM TALERZU
Torcik piernikowy z kremem bakaliowym 130

wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na zakwasie, kapusta z grzybami i wiele wiele innych. Świątecznym daniom nieodłącznie towarzyszą słodkie wypieki - serniki, makowce i pierniki. Dzisiaj przygotowałam dla Was nieco inne wydanie piernika - mini torciki piernikowe z mocno bakaliowym kremem i efektowną dekoracją z orzechów w karmelu. Słodkie i urocze, na pewno zachwycą Waszych gości

Pora coś zjeść
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 173

Wspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao(...)łyżeczki  domowej przyprawy do piernika      Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując, porcjami dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Gdy masa jest już sztywna i lśniąca wyłączamy mikser i zamieniamy go na trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane

Rozpustne gotowanie