Szadku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki roztopionego Oleju kokosowego ze Skworcu Krem : 2 kremy Dr. Oetkera czekoladowe 600 ml mleka 1 słoiczek dżemu wiśniowego 2 szklanki wiśni 1 wafelek Grzesiek(...)Blaszka 24/36 Wykonanie : Białka ubić na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku , olej kokosowy , kakao , przyprawę do piernika i mąkę z proszkiem do pieczenia . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Upieczony biszkopt przeciąć na pół i delikatnie nasączyć kompotem z wiśni
Sama słodycz i szczypta chilimielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie : Do miski wsypać(...)formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20 minut . Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku . Jeśli nie macie opłatków możecie wyciąć k ółeczka z wafla . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki * 1 kg mąki * 2/3 szklanki miodu * 1 margaryna Kasia ekstra maślany smak lub masło * 2 łyżki przyprawy do piernika * 1 i 1/3 szklanki cukru pudru * 3 jajka * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżeczka amoniaku spożywczego * 1 łyżka kakao Sposób wykonania W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia
Mix smakuIdealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła 30 dag pierników wiórki kokosowe do formy tłuszcz do formy Wykonanie: Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie. Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry (stopniowo podczas ucierania). Następnie dodać kilka kropel aromatu, sztywno ubitą(...)pianę z białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, boki obsypać wiórkami, a spód wyłożyć piernikami. Zalać masą serową. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę. Kroić po całkowitym wystudzeniu placka
Tradycyjna Kuchniazmięknąć. Składniki: - 35 dag mąki pszennej - 25 dag miodu, ja użyłam prawdziwego ale możecie użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto
Apetyczna babeczkanazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z forum CinCin i podała go tam Ewalukas, u mnie z małymi zmianami. Ja upiekłam podwójną porcję. W domu pachniało pięknie! Piernik ten ma też tą zaletę, że przygotowany wcześniej
Polska Zupakilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek. *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 3 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki(...)dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) duża łyżka przyprawy do piernika na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżka wrzątku Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPiernik z jabłkami Piernik ten kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ kolejne pokolenie w mojej rodzinie korzysta z tego przepisu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Ciasto jest z każdym dniem bardziej wilgotne i bardzo smaczne. Składniki podaję na dużą keksówkę, ale ja nieraz podwajam składniki i piekę w kwadratowej formie. Serdecznie polecam
talerz przyjemnościmiodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160 ° C (termoobieg). Cztery blachy wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do rondla(...)mieszać do momentu, aż się całkowicie rozpuści, następnie odstawić do przestygnięcia. 3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. 4. W dużej misce wymieszać mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać ziemniaki, przestudzony miód i jajko. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Jeśli ciasto klei się do rąk podsypać je mąką (ja samodzielnie zmieliłam ziarno pszenicy na mąkę, nie tak drobno
Domowa Cookierenka AgiSposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierniki, ale również dobra zabawa . Lukier : białko 250g cukru pudru przesianego Ubijamy białko na sztywno i miksujemy z cukrem aż się rozpuści, pakujemy w worek i ozdabiamy. Ciasto na piernik z poprzedniego wpisu. wycinamy kształty domku podstawa 20x20 cm bok x2 10x15cm przód i tył 10x10x5 dach x2 7x17cm
Kuchcikowoasi...Kawałek mnie25cm) 4 całe jajka 1 1/4 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 szklanka orzechów włoskich 4 jabłka obrane, pokrojone w kostkę Do dekoracji: Pól tabliczki czekolady białej Pól tabliczki czekolady gorzkiej Płatki migdałów Sposób wykonania: B iałka z cukrem ubić na puch(...)dodawać po jednym żółtku i stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony
Pyry na Gazdrugiego dnia są mięciutkie i wtedy najlepiej smakują przełożone marmoladą. Składniki: 280 g mąki 6 łyżek miodu 30 g masła 1 jajko 150 g cukru łyżka przyprawy do piernika łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)polania srebrne perełki do dekoracji Sposób wykonania: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać
Wanilia i Kardamonpodstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 czubata łyżeczka cynamonu 2 opakowania cukru wanilinowego(...)łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i odejdzie od ścianek garnka. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekładamy misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy stopniowo jajka, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Ciasto rozdzielamy na dwie części. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez
My Culinary Art