cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik. Ale ma też swoje wady, ponieważ(...)rodzaj użytej mąki czyni go ciężkostrawnym. Pierniki robione z białej mąki są z kolei lżej strawne, ale mają mało wartości odżywczych. Jeszcze gorzej, gdy dodamy do ciasta spore ilości masła i cukru. Liczy się więc umiar i zdrowy rozsądek. Kutia Nie jest zła, pod warunkiem że nie przesadzimy z ilością (choć o to chyba ciężko, ze względu na intensywnie
Powiedz dietom nieSkładniki na 12 sztuk: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 600 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu zielony barwnik spożywczy dekoracje cukrowe(...)Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChocolate liquor: Składniki na 500 ml: 100 g gorzkiej czekolady (jak damy więcej będzie likier miał ciemniejszy kolor) 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 250 ml wódki opcjonalnie przyprawę do piernika lub cynamon Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kawałki. Przekładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż całość się połączy. Jak ktoś chce to można podrasować(...)smak likieru i dodać przyprawę do piernika lub cynamon i wymieszać. Odstawiamy mleko czekoladowe do przestudzenia. Do zimnego mleka czekoladowego dolewamy wódkę i mieszamy całość najlepiej trzepaczką. Likier rozlewamy do butelek. Przechowujemy zamknięty w lodówce. Zamiast gorzkiej czekolady możemy dodać 50-70 g kakao (rozpuszczonego wcześniej w 100 ml mleka 3,5%) a dla wzmocnienia likieru % wódkę zastąpić spirytusem (powiedzmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę(...)piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając
Domowa Cookierenka Agiskładniki: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 85 g masła 200 ml płynnego miodu 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamony, mielonego 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej dodatkowo: lukier wykonanie: W rondelu na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka(...)szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka
moj przepis naBogutynmlyn.pl powstały w mojej kuchni bałwanki. Składniki: 250 g mąki pszennej 4 łyżki mąki migdałowej 60 g cukru pudru 60 g masła 100 g miodu 3 łyżki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko Dekoracja: lukier królewski 2 białka 2 szklanki cukru pudru czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo(...)użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy miód, jajko i miksujemy do połączenia. Dodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy
Podróż w kulinariabiałka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na krem kajmakowy: 100 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu(...)gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W dużej misce żółtka ubić mikserem. Dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać cukier
Trzeci talerzmaki pszennej 150 g mąki żytniej 45 g cukru 125 g miodu 2 łyżki mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy masło, cukier, mleko
Domowy Smak Jedzeniapełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki maślanki 1 jogurt naturalny mały 1 banan 2 jajka 2 łyżki ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, zagotować. Gotować na małym ogniu do momentu(...)kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche : mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę. W drugiej natomiast utrzeć masło dodając stopniowo : jajka, rozgniecionego banana i jogurt. Zarówno składniki mokre, jak i suche należy połączyć ze sobą w jednym naczyniu, następnie dodać miód, mleko oraz maślankę. Piec w dowolnej formie w temperaturze
Kuchnia Elliektóry połączył nasze mieszkanie z pwr ;). Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 łyżki cynamonu (w wersji świątecznej polecam przyprawę do piernika :)) 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi Przygotowanie Jajka wymieszać z olejem i cukrem. W większej misce wymieszać składniki sypkie (mąka, proszek, soda, przyprawa), dodać masę jajeczną, dokładnie wymieszać całość łyżką. Na końcu dodać startą marchew, wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 175*C. Krem: Składniki
Kuchnia w szuwarachmąki pszennej 50 g mąki żytniej 60 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao 1 – 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło z miodem umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy
Domowy Smak Jedzeniadokładnie wspomnienie dzieciństwa ½ kg prawdziwego miodu 2 szklanki cukru 25 dkg smalcu 1 kg mąki 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli Przyprawa do piernika 4 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE 1. Wsypać do miski cukier oraz wlać miód; 2. Smalec rozpuścić do stanu płynnego, a następnie dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. 3. Mąkę przesiać oraz(...)Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem. 6. Po upływie czasu
Z Kuchni Do Kuchniprzepis, z książki kucharskiej z 1935 roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej . Zainteresował mnie, gdyż zwróciłam uwagę na mąkę, z której jest pieczony. Byłam ciekawa co otrzymam. Upiekłam ciasto, które piernikiem jest tylko poprzez użyte przyprawy. Nazwałabym je biszkoptem. Jest smaczne. Tylko czy to piernik... czy biszkopt korzenny.... Ale dla osób bezglutenowych... Miód rozpuścić na letniej kuchni, następnie ucierać
królestwo garów