jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 2/3 szkl. ciemnego piwa 3/4 szkl. cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać olej, jajka oraz piwo
zadanie-gotowanieksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 150 g posiekanych orzechów włoskich 200 g startej marchwi POLEWA z serka: 125 g serka Philadelphia light 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki olejku waniliowego Orzechy(...)włoskie do dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowaBezglutenowy, wilgotny i aromatyczny piernik z orzechami. Delikatny i pachnący przyprawami. Bardzo, bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 130 g masła 150 g miodu 30 g brązowego cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 250 g Mix per Dolci Nutrifree 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g posiekanych orzechów
Kuchnia bezglutenowaMikołaj się postarał :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak również fajny pomysł na prezent :-) Chodzi mi o choinkę z pierników, zrobiłam takową i jest śliczna :-) By wykonać choinkę potrzebujemy zestawu 5-6 foremek o różnych wielkościach w kształcie gwiazdek lub śnieżynek. Jeśli nie posiadacie takowych,możecie spokojnie przygotować sobie szablony(...)papieru. Ja mam foremki w kształcie śnieżynek :-) Z ciasta na pierniki z tego przepisu http://smaki-katriny.blogspot.com/2015/04/pierniczki-wielkanocne-przepyszne.html wycinamy po 3 sztuki każdej wielkości gwiazdkę. Pieczemy. Następnie gwiazdeczki ozdabiamy według własnego uznania lukrem królewskim-tym na bazie białka,ponieważ jest on najtrwalszy i najpiękniej wygląda. Gdy ozdobione gwiazdki wyschną zaczynamy konstruować choinkę. WAŻNE do sklejania choinki należy przygotować gęstszy lukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir, cynamon, mieszanka do piernika oraz miód. składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika wykonanie: Mieszam olej z jajkami i płynnym miodem, a w osobnej misce - wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję puree z dyni i mieszam łyżką niezbyt dokładnie (mogą pozostać grudki). Ciasto nakładam do foremek i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około
babka w formiedużych puszek 1,5 kg mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 750 g miodu o łagodnym smaku 150 g masła 6 jajek 6,5 łyżki przyprawy do pierników (polecam Kotanyi) 6 łyżeczek sody 1/8 szkl. mocno ciepłej wody Opcjonalnie 1-2 jajka rozbełtane z 2 łyżkami wody i cukier kryształ do posypania pierniczków przed pieczeniem W garnuszku masło rozpuścić(...)miodem i przyprawą do pierników. Nie musi się zagotować, ale składniki powinny się dobrze wymieszać. Do dużej miski wsypać mąkę. Sodę rozpuścić w wodzie. W mące zrobić wgłębienie i wlewać partiami gorący miód z masłem. Łyżką lub widelcem mieszać płyn z mąką. Dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i dalej mieszać. Gdy ciasto nie będzie już za gorące wyrobić
Posadzone i zjedzonebiałek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła 1,5 szkl. mąki 3 łyżki kakao 2 łyżki kawy Inki (proszku) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, ścianki oprószyć mąką (można też tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką(...)pieczenia). Piekarnik nagrzać do 175°C . W jednej misce wymieszać łyżką płynne białka z cukrem i miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek, sodę i sól). Sypkie składniki wsypać do miski z białkami, wlać rozpuszczone masło i wymieszać łyżką (lub rózgą/mątewką), aż składniki utworzą gładką masę. Nie mieszajmy długo
Posadzone i zjedzonekostka masła(może być margaryna palma) 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg śliwek renklody 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki cukru pudru kruszonka 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartej masy(...)rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec ucierania dodajemy śmietanę. Śliwki myjemy wyjmujemy pestki. Każdą śliwkę kroimy na trzy części, przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki poukładać na cieście, posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180°C około 45 minut
kgwjanczewoDoskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje. *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 400 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)szklanki rumu łyżeczka cynamonu Białka ubić na sztywno, następnie powoli dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatarki 1 szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g] 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 1/2 szkl. oleju 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki - bądź posłużyć się elektryczną szatkownicą - mój ukochany nowy nabytek :) Włączyć(...)pozwolić mu się w międzyczasie nagrzewać do 170C. Do jednej miski przesiać przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i przyprawę do piernika. Wszystko razem wymieszać. Nie dodawać jeszcze sody! - dopiero na końcu, gdyż za wcześnie wejdzie w reakcje z reszta składników . W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka i połączyć je z olejem
Grunt to przepis!tarce o małych oczkach marchewki 260 g (1,5 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich Składniki na krem(...)musu figowego Wykonanie ciasta: Do misy miksera wsypałam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszałam. Jajka spieniłam mikserem na małych obrotach. Wlałam olej i chwilę ubiłam do połączenia się składników. Wlałam do misy z suchymi składnikami. Wymieszałam na małych obrotach
Kuchnia u Krysiczarnej porzeczki 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 kostki margaryny lub 125 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przypraw do piernika 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, potem dżem- ucierać Dodać stopniowo mleko zmieszane z sodką- ucierać Mąkę wymieszać z przyprawami do piernika i kakao Dosypywać
Proste Potrawymaki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się(...)najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego
I tu będę miała takie tePrzed chwilą skończyłam z mamą robić pierniki na zakończenie roku szkolnego. Zaplanowałam że na pierniczku będą birety i papirusy z inicjałem imienia absolwenta. Okazało się że jeszcze zmieszczą się różyczki, które dodałam. Mama robiła papirusy z inicjałami, a różyczki, birety zrobiłyśmy obydwie
Lili w kuchniszkoły postanowiłam coś upiec, ale no cóż mąki brak! Zaczęłam przeszukiwać wszystkie szuflady w kuchni i oto na co natrafiłam! Kasza gryczana! Od razu wpadł mi do głowy piernik, niby to nie święta ale trudno. Podczas przygotowań byłam sceptycznie nastawiona, moja rodzina jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o słodkości, a bo temu nie za słodkie a bo temu czuć kaszę(...)jaglaną itd… ale całe szczęście wyszło genialne! Składniki: (ok. 12 porcji) 300g suchej kaszy gryczanej 3 jajka 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 100g ksylitolu 30g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzoną kaszę blendujemy na w miarę gładką masę, dodajemy resztę składników i blendujemy ok. 1 minuty. Wykładamy masę do formy, pieczemy
madamekuchnia.wordpress.com