łyżki miody 3 łyżeczki żelatyny Delecta 2 łyżki śliwowicy (opcjonalnie) Masa piernikowa: 125 g śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 30 g cukru 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Polewa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g śmietanki 30% posypka kamyki czekoladowe Decorada Delecta Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka ze szczyptą soli i olejem(...)miodem i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wyłożyć na pierwszy nasączony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką
talerz przyjemnościcząstek pomarańczy to połączenie doskonałe. Bardzo posmakowała mojemu mężowi :) Polecam na szybki weekendowy deser :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 1 duża pomarańcza Polewa: 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka(...)przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych Papierachpatykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka
Smakowity Blog Kulinarnywięc pachną i smakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 16 muffinek): 370 ml mąki pszennej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta mielonej kolendry łyżeczka imbiru w proszku szczypta świeżo i grubo zmielonego pieprzu 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 5 łyżek cukru 160 g miodu
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową jak kto woli
Kubki smakuNabrałam ochoty na muffinki. Oczywiście nastrój świąteczny wiec muszą być z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej pół szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych Wszystkie składniki powinny być
Kubki smakuŚwięta to czas wyciszenia, spokoju... Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej(...)Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy
Malinowe Pocałunkiowsiankę z nutellą. Zachęcam również do spróbowania przepisu na zapiekaną nutellową owsiankę. Składniki: 9 łyżek płatków owsianych 1 czubata łyżeczka nutelli 3/4 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mleka około 3/4 łyżki wiórków kokosowych 1/3 łyżki chrupiącej gryki z melasą i migdałami Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z ciemnym kakao, przyprawą do piernika
Słodkie okruszkidużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli budyń waniliowy bez cukru aromat cytrynowy łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki suchego maku WYKONANIE: Blachę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie poukładać herbatniki. Miękkie masło utrzeć z cukrem na biało, nie przestając ucierać dodać(...)sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki lub łyżki połączyć ją z masą serową. Do dwóch misek odłożyć po 1/4 masy serowej, do jednej miski dodać kakao i przyprawę do piernika, delikatnie połączyć. Do drugiej miski dosypać suchy mak, delikatnie wymieszać. Do pozostałej, największej porcji masy serowej dodać budyń i aromat cytrynowy, delikatnie połączyć, wyłożyć na przygotowane herbatniki. Następnie łyżką rozłożyć
Kuchenne zapiski Edytymogłam się powstrzymać aby się nowym przepisem nie podzielić! Składniki: 125 g margaryny 400 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 250 ml dowolnych konfitur Dodatkowo polewa dla chętnych: 50 g margaryny 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wykonanie(...)margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, opakowanie przyprawy do piernika i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i szklanką mleka. Następnie do płynnej masy jaka przed chwilą zrobiliśmy dodajemy na przemian suche składniki i konfiturę cały czas mieszając mikserem na nieco mniejszych obrotach. Kiedy dodamy już
W Moim Magicznym Domudań na moim blogu :) Mam nadzieję ,że trochę ułatwiłam wam sprawę. Sernik Wiedeński Sernik Kawowy z trzema warstwami Sernik Izaura Sernik Królewski Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką Świąteczne Pierniki Miękkie Pierniki świąteczne Ciastka kruche - przez maszynkę Ciasteczka Korzenne Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Piernikowy keks na konfiturze Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście Kakaowy jabłecznik z budyniem Szarlotka
W Moim Magicznym Domuszklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę(...)dodać do marchwi Orzechy i olej dodać dodać do marchwi, całość wymieszać o dostawić na 10 minut W osobnej misce wymieszać mąki, proszek, sodę, cukier waniliowy, przyprawę do piernika Suche składniki dodać do mieszanki marchwiowo-bakaliowej, dodać mleko, wymieszać Masę przełozyć do natłuszczonej keksówki (35/11/7 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 minut, po tym czasie
pyszne zdrowościpszennej 0,5 szklanki miodu (każdy będzie dobry z wyjątkiem miodu spadziowego) 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 125 g mała 1 jajko 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy piernikowej z tego przepisu łyżka stołowa sody oczyszczonej Przygotowanie Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarodzinnej atmosferze. Spełnienia planów i samych sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku. składniki na ciasto: 300 g miodu 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 1 torebka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 – 650 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę
Domowy Smak Jedzeniaroku... Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej graham 1 szklanka mąki orkiszowej 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy(...)cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. PO upływie czasu na stolnicę posypaną mąka wałkujemy ciasto. Powinno mieć grubość
Truskawkowa Fiesta