traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można zastąpić stosując kakao zgodnie z przelicznikiem(...)tartar (kwaśny winian potasu), 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/4 łyżeczki skrobi kukurydzianej - wszystkie składniki wymieszać ze sobą 1/3 szklanki dowolnej melasy i 1/4 łyżeczki sody (doskonale pasuje do piernika, ale należy pamiętać, że melasa spowoduje, iż ciasto będzie słodsze. W razie potrzeby zmniejszyć ilość cukru i ilość płynów. Sodę dodać do suchych, a melasę do płynnych składników. Przepękla ogórkowata
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie postać przez kilka miesięcy. I tak powstał mój tegoroczny baranek sztuk dwie, bo jedna na zamówienie moich Bratanków ;) Składniki (na dwa baranki wysokie(...)jajka pół szklanki cukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem, a następnie obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie składniki powinny mieć(...)temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą,proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Do sypkiej mieszanki dodać mokrą, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę i suszoną żurawinę. delikatnie zamieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać masę do ¾ wysokości. Na wierzchu ułożyć po kilka świeżych żurawin. Piec w 175°C (termoobieg) przez
Pełny talerzwieczór :) ). Składniki: 125 g mąki graham 125 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 1 łyżeczka kakao (lub nieco więcej jeśli użyjecie jaśniejszego miodu) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru pudru brązowego (może być też cukier brązowy zmielony w młynku) 150 g płynnego miodu gryczanego 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Dodać cukier, miód, jaja, masło i rozpuszczoną w mleku sodę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, o konsystencji plasteliny. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło lepiej ciasto trochę schłodzić w lodówce. Rozwałkować na ok. 6 mm (nie podsypywać mąką), wycinać foremkami dowolne kształty. Układać w niewielkich
Pełny talerzozdabiania . składniki na 20 pierniczków ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika żółtko łyżeczka sody oczyszczonej 120 g margaryny lukier białko 3 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny perełki cukrowe(...)ozdobienia pierniczków przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier , przyprawę do piernika , sodę oczyszczoną oraz żółtko , a na końcu wrzucamy pokrojona miękką margarynę. Dłonią wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałujemy na stolnicy posypanej mąką na niezbyt cienki placek a następnie foremką wykrawamy pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na formie wyłożonej papierem dopieczenia
Smakowite Daniaszybkie w przyrządzeniu i doskonale się przechowują. Dla dzieci największą atrakcją jest ich dekorowanie. składniki na około 50-60 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 120 g masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru szczypta soli perełki cukrowe pisaki cukrowe lub kolorowy lukier przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę razem ze szczyptą soli(...)dodajemy przyprawę do piernika, miękkie masło, wsypujemy cukier i wlewamy miód. Mikserem łączymy wszystkie składniki a dłonią zagniatamy lśniące i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek a następnie foremkami różnego kształtu wycinamy ciasteczka.Gotowe ciasteczka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około
Smakowite DaniaZapewne trafiliście już niejeden raz na ciasto czekoladowe XXL lub piernik XXL w Waszym sklepie. To genialne rozwiązanie dla tych, którzy chcą szybko i bezstresowo zrobić dużą blachę ciacha i nie bawić się w odmierzanie czy warzenie za bardzo. Do gotowej mieszanki dodajemy zazwyczaj kilka składników i gotowe. Ja moje mega ciacho wzbogaciłam dodatkowo moimi extra składnikami, co sprawiło(...)ciacho nie wyglądało na ciacho...z torebki! Składniki mieszanka ciasta czekoladowego lub piernika XXL zwanego czasem „duża blacha” -miód wielokwiatowy u mnie od Skworcu orzechy włoskie migdały blanszowane całe u mnie od Skworcu łyżka nasion Chia ananas kandyzowany u mnie od Skworcu Do misy wsypałam proszek z torebki i dodałam wszystkie składniki zalecane przez producenta na opakowaniu. Do roztopionego
Z Kuchni Do Kuchnimarchewkowe. Jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki startej marchewki, 50g orzechów włoskich, Krem: 250 ml śmietany 30%, 1,5 łyżki cukru pudru, 100g serka mascarpone, Dodatkowo(...)ozdoby cukrowe. PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą
Tradycyjna kuchnia Kasisporo pracy, ale warto! :) Placki miodowe: 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżka sody 1 szkl cukru 3 jajka 300 g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu przyprawa do piernika Miód z mlekiem lekko podgrzać stale mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć z mąką, margaryną i przyprawą(...)piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Masa budyniowa: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate
kuchcikowniaprzyrządzić świąteczne pierniczki, a jeśli przemawia dla Was bardziej forma wizualna, to zapraszam do zobaczenia mojego pierwszego Filmu poświęconego właśnie tym pierniczkom świątecznym :) Składniki: 500g mąki 40g przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 1 jajko 180g margaryny 70g cukru 150g miodu Lukier z białek : 2 białka 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: + barwniki spożywcze + kolorowe(...)posypki Lukier np. z mlekiem: 1 szklanka cukru pudru Około 3 łyżki mleka (soku z cytryny lub wody) Mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, wsypujemy do miski i całość mieszamy. Następnie robimy łyżką dołek, do którego będziemy wlewać pozostałe składniki. Margarynę, cukier i miód, zagotowujemy w garnuszku i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski
Smakowy Rajkilka :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 szklanki mąki 100g czekolady np. deserowej lub kropelki czekoladowe 2 szklanki bakalii (w tym: orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, żurawina, pokrojone morele i kandyzowana skórka pomarańczowa(...)Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do piernika, cynamon i stopniowo mąkę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę 5mm x 5mm czekoladę i bakalie. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy, a następnie formujemy łyżeczką lub ręcznie, małe ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między ciasteczkami dość spory odstęp. Ciasteczka pieczemy
Smakowy RajSpeculatius, które po prostu uwielbiam. Składniki: 2 jajka 250g masła 82% lub margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 100g mielonych migdałów 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Skórka otarta z niedużej pomarańczy i cytryny Około 100g płatków migdałowych Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, mielone migdały, cynamon, przyprawę(...)piernika, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki mieszamy, robimy w nich dołek, wbijamy jajka, a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tłuszcz, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wszystkie składniki zagniatamy, przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na wysypanej płatkami migdałowymi stolnicy lub desce
Smakowy Rajwykrawanie ciastek foremkami. Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 220g miodu (lub 120g syropu klonowego i 100g miodu) 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100g migdałów (mielonych lub drobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód
Smakowy RajJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników
pink envelope