pieczywo - 17769 przepisów (strona:680/1185)

CHAŁKA 164

Święta, święta i po świętach. Wena na gotowanie, została zaćmiona przez przeziębienie. Męczący kaszel, pozbawia mnie energii. Ale przemogłam się :)  Zwlekłam się z łóżka, aby upiec pieczywo, które jest na tyle miękkie, że nie podrażni bardziej mojego obolałego gardła. No i oczywiście, nie obyło się bez dodatkowych atrakcji. Gdy wyrośnięta chałka powędrowała do pieca... pyk i wyłączyli prąd

Kuchnia w opałach
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 156

przerażeniu administracji naszej przedwojennej kamienicy, której ściany dźwigają ten ciężar, znajdujemy ich coraz więcej. Jedną z takich książek jest „O chlebie” Piotra Kucharskiego. Nasza biblia #glutenfull, choć przepisów na pieczywo bez glutenu też jest kilka. Znajdziemy tu wszystko, czego potrzeba, by rano cieszyć się zapachem świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym

GRUBY WAŁEK
Muesli dr Birchera - owsianka bez gotowania 168

wynalazł muesli ? Za protoplastę tego śniadaniowego cuda uważa się dr Maximiliana Birchera-Bennera - pioniera w dziedzinie zdrowego odżywiania i wprowadzania nowych nawyków żywieniowych w zdominowanej przez mięso i białe pieczywo kuchni XIX wiecznej Europy. Od tego czasu wiele się niestety zmieniło. Przeładowane często cukrem lub (o zgrozo!) syropem glukozowo-fruktozowym płatki przestały być już zdrowym pomysłem na śniadanie. Dlatego chyba

Food Square
Terrina z serków wiejskich 317

Terrina z serków wiejskich to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego śniadania. Wbrew pozorom poniższą terrinę bardzo szybko przygotujecie. Świetnie smakuje z kromką świeżego, domowego pieczywa. Poniższą terrinę przygotowałam na wielkanocne śniadanie. Aby lekko zaostrzyć smak, przed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą.  Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki

Ugotować
Pasta kanapkowa z pieczarek i sera żółtego. 230

Pasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana ale smak już tak. Jej kolejną zaleta jest to,że jest bardzo prosta i łatwa w wykonaniu. Polecam :) Składniki - 20 dkg pieczarek - 10 dkg sera żółtego - 1 jajko ugotowane na twardo - majonez - sól, pieprz

Kuchnia z widokiem na ogród
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 216

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
Roladki z kurczaka z sorgo po tajsku i tagliatelle z marchwi 210

przypraw o cytrusowych zapachach najczęściej stosuję zimą. Dziś połączenie liści kaffiru, trawy cytrynowej i imbiru z sorgo, które można stosować jak kasze, a po zmieleniu również jako dodatek do pieczywa. Sorgo, mimo małych ziarenek, gotuje się bardzo długo, dlatego najlepiej jest moczyć je przez noc. Składniki (na dwie osoby): Sorgo 3/4 szklanki sorgo (moczyć przez noc) 4 szklanki wody trawa

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z selera i kaparów "nawinie" do pracy 195

kolejny przepis na potrawę typu "nawinie" (co się nawinie, to w potrawie). To szybki sposób na przekąskę do pracy, gdy mamy dość kanapek lub zabrakło w domu pieczywa. Podstawą jest seler konserwowy, który można kupić w słoiku w niemal każdym sklepie. Składniki : seler konserwowy ze słoika 2 łyżki kaparów pół pęczka natki pietruszki 5 plastrów szynki puszka czarnej fasoli

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaronowa sałatka śledziowa z kaparami i oliwkami 207

Wielki Post zbliża się do końca, co u mnie w domu powoduje wzmożone spożycie ryb, w tym śledzi. Najchętniej zjadam je z pieczywem lub w sałatkach. Kiedyś podawałam tutaj przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem . Dziś sałatka z makaronem i kaparami. Składniki : 8 łyżek drobnego makaronu ( u mnie małe kokardki) sól 3 płaty śledziowe 12 czarnych oliwek 3 łyżki kaparów

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA JARZYNOWA 223

dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym. W wersji lekkostrawnej lepiej pieprzu nie dawać. PODAWAĆ : - z pieczywem, jako osobne danie na śniadanie lub kolację, - z mięsem smażonym saute i buraczkami, -  na stoły okazjonalne. n/z: sałatka gotowa UWAGI : - jeśli ktoś może jeść i lubi jajka może dodać pokrojone

Tradycyjna kuchnia inaczej
KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA 158

przyrumieniamy z drugiej strony PODAWAĆ : - na ciepło lub zimno, - tradycyjnie z pieczywem, musztardą, chrzanem, keczupem, - jako danie na wielkanocne śniadanie, - na okazjonalne stoły. UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno

Tradycyjna kuchnia inaczej
MŁODA KAPUSTA 182

łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując młodą kapustę razem z kapustę gotuję te łodygi

Tradycyjna kuchnia inaczej
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 179

wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny.         Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli kolacja w zwykły dzień to z pieczywem bezglutenowym.   Uwaga : przyprawy można użyć inne, lubiane przez domowników, efekt dekoracyjny można też zrobić inny np. marynowany grzybek, czy śliwka. Ja teraz wykorzystuję Posypkę zieloną i Posypkę białą , gdyż

Tradycyjna kuchnia inaczej
Chlebek naan 149

przepis na indyjski chlebek naan. Wszędzie na zdjęciach wygląda obłędnie, więc i ja postanowiłam dowiedzieć się, czy smakuje tak jak wygląda. Przekonałam się i....jestem zachwycona. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. W swoim smaku przypomina trochę ciabatę, dodawaną w restauracjach serwujących shoarmę. Pycha! Wypróbowałam kilka wariantów: z sezamem, ziołami, czosnkiem i naturalne. Wszystkie są przepyszne, chociaż te z czosnkiem i oregano

CookYourself
Ciabata 146

Moje pierwsze w życiu ciabaty. Uwielbiam tego rodzaju pieczywo. Najlepiej smakuje mi z masłem i ze świeżym malinowym pomidorem! Ahhhh rozmarzyłam się ;) Miały być na niedzielne śniadanie, niestety wyszły na kolację. Podczas zagniatania ciasta, powiedziałam Mężow i, że gdybym wiedziała, że robi się je tak długo - nie wiem czy zdecydowałabym się na ich pieczenie. Ale nie żałuję! W smaku

CookYourself