pieczywo - 17769 przepisów (strona:678/1185)

Polędwiczka na kanapie 194

dać jej "odpocząć" przez 10 minut, aby soki się dobrze rozeszły po całym mięsie. Ciabatę przekroić na pół. Skopić porządnie sosem z pieczenia polędwiczki- to bardzo ważne, bo wtedy pieczywo zrobi się pysznie wilgotne. Na jednej połówce ułożyć sałatę, rukolę, żurawinę, suszone pomidory i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Przykryć drugą częścią ciabaty. Całą kanapkę pokroić na 2-4 części

Kulinarne Inspiracje
Kanapki paryskie i rodzinna anegdota 266

pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek

Kulinarne Inspiracje
"Ośmiorniczki" na śniadanie 148

rozłożyć na zewnątrz i leciutko przyrumienić. Na tym etapie parówki można doprawić pieprzem. Ośmiorniczki są prawie gotowe! Teraz można im zrobić oczy z goździków i powycinać buźki. Do tego pieczywo, ulubione warzywa - pomidor, ogórek, papryka - i śniadanie gotowe

Kulinarne Inspiracje
FOCCACIA - IDEALNA 228

FOCCACIA - IDEALNA Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)  Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta

Słodko-Słony Świat Ilony
Kasza jaglana z musem truskawkowym 162

Kasza jaglana jest zasadotwórcza, czyli pożądana w naszym jadłospisie, ze względu na to, że dieta większości dzieci i dorosłych obfituje w składniki kwasotwórcze (nabiał, pieczywo, mięso, cukier). Ma właściwości usuwania nadmiaru śluzu z organizmu, dlatego jest niezastąpiona przy infekcjach dróg oddechowych. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ze względu na to może być jednym z pierwszych

Fit-amina
Nasiona Chia - dobroczynny wpływ na organizm 166

początku wspomnę, iż nasiona Chia można dodawać (całe bądź zmielone) do płatków śniadaniowych, deserów, sałatek a także wypieków ciast (jako zamiennik jajek) oraz pieczywa. Idealnie nadają się do zagęszczania zup i sosów, ponieważ w połączeniu z wodą pęcznieją, wytwarzając żelową konsystencję (podobnie jak siemię lniane). Jedząc je należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej dawki dziennej- 3 łyżeczki oraz pić dużą

Życie na widelcu
Nadziewane chlebki 170

którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubie jak nie jest bardzo skomplikowanie. Lubię kiedy wszystkim smakuje. ciasto : 600 g mąki 20 g drożdży łyżeczka brązowego cukru 350 ml wody 2 łyżki oleju nadzienie : 12 plastrów szynki cebula 2 ząbki

Polska Zupa
Forszmak 189

śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję z białym pieczywem, a po wierzchu posypuję tartym, żółtym serem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Ryba po grecku 224

cytryny. Rybę kroję w dzwonka , wrzucam do warzyw i duszę wszystko razem, aż rybą będzie miękka. Ponownie doprawiam do smaku, nakładam na talerz i podaję z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Fasolka po bretońsku 154

ogniu. Pozostały olej rozgrzewam daję mąkę i robię zasmażkę. Zasmażką  zagęszczam  fasolę, nakładam w głębokie talerze i każdy posypuję siekanym koperkiem. Podaję z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pasta z wędzonej makreli 165

Pyszna pasta z makreli, szybka w przygotowaniu. Do smarowania pieczywa. Taką lubię i polecam:) Składniki: 1/2 kg wędzonej makreli 1-2 cebule 2 łyżki musztardy  garść posiekanej zieleniny; natka pietruszki, szczypiorek, rzeżucha oliwa z oliwek ostra mielona papryka Wykonanie: Makrelę obieram ze skóry, usuwam ości. Przepuszczam przez maszynkę razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą

Bea(u)ty kitchen
Bigos z młodej kapusty 198

dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. Na oleju zasmażam mąkę i dodaje do gotowego bigosu. Po zagotowaniu zestawiam z palnika. Podaję z ziemniakami z wody lub z białym pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Wątróbki w sosie ziołowo-musztardowym 167

cebula będzie szklista od czasu do czasu podlewając wywarem. Doprawiam do smaku przyprawami, dodaję musztardę i duszę przez kilka minut pod przykryciem. Na końcu zaprawiam śmietaną. Podaje  z pieczywem lub z ryżem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Jajka w potrawce 172

zalewy i dodaję do sosu i gotuję ok. 5 min. Dodaję posiekaną zieleninę, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem i polewam sosem pokrojone jajka.  Można podawać z białym pieczywem,  ja zaś podałam z domowym spaghetti.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tadżin-marokański gulasz korzenny 172

wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen