pieczywo - 17769 przepisów (strona:622/1185)

Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 180

ulubiona kasza, domowy makaron typu fettuccine albo po prostu młode ziemniaki podsmażane na oliwie ze szczypiorkiem oraz świeżą fasolką gotowaną i podsmażoną na maśle. A gdyby to zjeść z pieczywem? A dlaczegóż by nie? Porwać w rękach chrupiąca bagietkę i wytarzać ją perfidnie w aromatycznym sosie! Wrrrr! Na koniec. 24 godziny marynowania. 4 godziny duszenia. 0,5 godziny kończenia sosu

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Sopot 205

rewelacyjnego, bardzo mało ryżu a sporo wędzonej ryby, porządnie doprawionej, odpowiednio słonej. Do tego jakaś błyskawiczna plażowa sałatka typu wymieszać szpinak w oleju rzepakowym z cytryną, rzodkiewka, kawałek dobrego pieczywa poszarpanego ponętnie w rękach i pokruszona zawartość foremki... Tak, wiem, może ten paprykarz nie wygląda zbyt apetycznie ale w smaku przedni! Krok trzeci - cepeliada od gór po morze Trafiliśmy akurat

Right Behind The Kitchen
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 210

zwał - jest wielkanocny. U mnie w domu zawsze podaje się tą zupę z dodatkiem jajek, grzybków, kilku rodzajów mięs pieczonych, kiełbasami, własnej roboty serem białym, słodką bułką, ciemnym pieczywem, śmietaną i dużą ilością chrzanu. Zupa jest kwaskowa, odrobinę słodka i ostra od korzenia chrzanu. Idealna na śniadanie tuż po porannej rezurekcji, która daje siłę na cały długi dzień. Bajecznie smaczna

Right Behind The Kitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 189

kilku dobrych lat. To sprawia, że koncentrujesz się na jedzeniu. Klimat sprawia, że w pamięci pozostaje smak paelli, zapach szynki, goryczka wina i zielonych oliwek oraz nieszczęsnego białego pieczywa… I wiecie co? Nawet człowiek nie chce wyszukanej kuchni tam smakować w restauracjach typu „ą” „ę”– im prościej podane jedzenie i mniej kombinowane tym lepiej. I Hiszpanom wychodzi to bardzo dobrze

Right Behind The Kitchen
Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 176

obiad, który zjedliśmy kilka godzin wcześniej? Eh, nuda. Ale jeśli wcześniej kupiliśmy kawał piersi z indyka i widzimy, że zostało nam co nie co tej surowizny, kilka warzyw i pieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast food. Nic prostszego jak tylko pozbierać to, co pozostało i włożyć między dwa chrupiące tosty. Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 166

Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia.  Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad 1200 kawiarni! Nic więc dziwnego

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 202

jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem

Right Behind The Kitchen
śledź w pomidorze z miodem 189

wkładamy  do misy i dodajemy przestudzoną marynatę. Całość starannie mieszamy i wstawiamy  na noc do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnego dnia  podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Waniliowy pudding chlebowy 122

kwestia gustu. Przygotowałam go z chałki (w originale wykorzystywany jest chleb) z dodatkiem wanilii, rodzynek i cynamonu. Smak i zapach obłędny. Zaskakujące jest to jak fajnie można wykorzystać czerstwe pieczywo i to poza smakiem sprawia, że często sięgam po ten przysmak. Waniliowy pudding chlebowy Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 2999

miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i jasnym pieczywem" Źródło: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler. Wyd. znak litera nova *W mojej zupie pominęłam kminek, dodałam 2 papryki, 5 ziemniaków,więcej zacierek i ok. 800g mięsa. Podałam bez dodatku kwaśnej

A Ty Smakuj Mnie
Domowe masło orzechowe 196

Domowe masło orzechowe Jest to najprostszy przepis na przepyszne domowe masło orzechowe - takie, które mi kojarzy się z typowo amerykańskim śniadaniem, czyli pieczywem tostowym grubo posmarowanym właśnie masłem orzechowym. Ile to razy w sklepie przechodziłam obok półki z takimi wyrobami - kilka razy sięgałam nawet po słoik, po czym szybko go odkładałam, widząc, co owe "masło orzechowe" zawiera. Zerknijcie kiedyś

Moje Qulinaria
Drobiowe flaczki. 142

dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienna zupa fasolowa z chili 115

marchewkę wraz z pietruszką. Gotować wywar około 40 minut. Dodać ziemniaki i gotować aż będą miękkie. Dołożyć odsączoną fasolę i majeranek. Zagotować, przyprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem

Magiczne Życie Marty
Pasta z makreli wędzonej 195

miseczce. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w drobną kostkę, żółtka rozdrobnić, natkę pietruszki posiekać. Wszystko wymieszać z makrelą. Dolać oliwy i doprawić pieprzem, ewentualnie szczyptą soli. Podawać ze świeżym pieczywem. Rybka jest, warzywa są, jajeczko też Gotowa pasta z makreli A tu bezpośrednio przed zjedzeniem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śniadaniowy twarożek z zielonym groszkiem 189

Uwielbiam takie śniadania. Delikatny twarożek w połączeniu ze zdrowymi warzywami daje dam wiele energii z rana. Idealnie smakuje z chrupkim pieczywem. 250 g twarogu 4 pomidorki koktajlowe 4 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 1 mała cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Do miski przekładamy twarożek. Pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę

VioletoweKucharzenie