Zdarza się Wam piec różnego rodzaju pieczywo w domowym zaciszu? Robicie to okazjonalnie, czy może już nie wyobrażacie sobie kupowania go w sklepie? Ja należę jeszcze do tej pierwszej grupy, jednak w najbliższym czasie mam poważne plany, aby to zmienić :) Dziś w związku z tym zaproponuję Wam przepis na bajeczne rogaliki drożdżowe, które wybornie smakują z wszelkimi dodatkami (na słono
MyCookBook.plłyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażone falafele podawaj gorące z sosem pomidorowo-grzybowym. Pasuje do nich pieczywo, ryż, mogą być też pieczone ziemniaki, a także makaron (uzyskamy wtedy coś w rodzaju wegańskiego makaronu z sosem pomidorowym i klopsikami). Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwaspokoju na 3-5 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie z szynek zdejmujemy osłonę z pończochy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem
Miód i pieprzmogli nawet spojrzeć w stronę przetworów ze sklepowych półek, bo smak tych domowych jest niepowtarzalny. Jako przykład dziś podaję przepis na wyśmienity dżem truskawkowy na miodzie :) Idealny do świeżego pieczywa posmarowanego masłem i szklanki mleka :D Składniki: 1,5 kg truskawek 750 g cukru 3 łyżki miodu sok z 1 cytryny Wykonanie: Owoce myjemy, usuwamy szypułki i umieszczamy w garnku
MyCookBook.plsamo postępujemy z pozostałą porcją składników smażąc drugi omlet. Gorące omlety przekładamy na talerze. Możemy posypać je dodatkowo szczypiorkiem i podać z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami oraz świeżym pieczywem. Smacznego
MyCookBook.plzalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść ją rozsmarowaną na świeżym pieczywie lub wyjadać wprost ze słoiczka… palcami! ;) Może zatem w trakcie tworzenia zimowych zapasów znajdziecie czas i miejsce na przygotowanie choć kilku słoiczków tego rarytasu? Gorąco polecam! Składniki
MyCookBook.plsosem sojowym i papryką. W małym garnuszku rozprowadzam śmietanę z mąką i odrobina wody, wlewam do gulaszu , mieszam gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Gotowe danie podaje z pieczywem, ziemniakami, kluskami lub kaszą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsię wziąć udział we wspólnym pieczeniu na FB i łącznie z kilkoma innymi osobami upiekłyśmy bułeczki śniadaniowe. Mega puszyste, aromatyczne i najważniejsze, że domowe, które rozkładają na łopatki pieczywo z piekarni czy sklepiku. Gorąco polecam!!! :) Za udział dziękuję : Bożence z bloga Moje domowe kucharzenie Ewie z bloga Ewa w kuchni Joli z bloga Smaki mojego domu
Ciasteczkowy Potwórserkiem, wędzonym łososiem i ogórkiem Wafle ryżowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Wafle są lekkie, smaczne i długo zachowują świeżość. Wiele osób chętnie po nie sięga, nierzadko w zastępstwie pieczywa. Jednak należy pamiętać, że wciąż pozostają produktem wysoko przetworzonym. W procesie ekstruzji tracą wiele witamin i aminokwasów, m. in. lizynę. Nie są tak zdrowe i wartościowe jak mogą sugerować opisy
Kuchnia Ellieochotę na coś ciepłego nie tylko na kolację, ale i na śniadanie, dlatego też przygotowałam dla Was 40 propozycji śniadaniowych , na ciepło od tostów, po omlety, owsianki i szybkie pieczywo z patelni. Najchętniej nowy dzień rozpoczynam od ciepłej kanapki, ale też owsianki u mnie często zobaczycie na śniadaniu. Zachęcam do wypróbowania śniadaniowych propozycji, jedliście już chlebek z patelni flatbread
Moja smaczna kuchniaFlaki z boczniaków to pomysł na szybki obiad. Wegetariański, wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki umyć
Ugotowaćkokardki, 300g Składniki na sos masło, 80g mąka, mleko, 800ml ser żółty, 200g sok z cytryny, 1 łyżka musztarda, 2 łyżeczki sól, pieprz, oliwa Składniki na posypkę białe pieczywo, 5 kromek orzechy włoskie, 80g ser żółty, 100g czosnek granulowany, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokułów, gotujemy 5 minut. Wyciągamy
Gotowanie moimi oczamiKiedyś często wekowało się mięsa, teraz chyba większość z nas od tego odchodzi, a szkoda. Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, jest pachnące idealne do świeżego pieczywa z chrupką skórką...... Składniki: 6 kg łopatki 2 kg przerośniętego boczku przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku
Darcia w kuchniZnudził Wam się tradycyjny chleb , lub nie macie czasu na przygotowanie zwykłych kanapek , oto pyszne Pieczywo chrupkie kukurydziano jaglane firmy Tovago , sprawdzi się w każdej sytuacji . Wyśmienicie smakuje z różnymi pastami , serkami , ostatnio nawet jadłam z piersią z kaczki . Bardzo polecam bo jest nie dość że smaczne to i zdrowe . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego : http://www.tovago.pl
Sama słodycz i szczypta chilipieczeni jest do naprawdę niewielka ilość. Domownicy, a w szczególności mój Mąż, uznali, że jest przesmaczna, smaki dopasowane idealnie i nic już do niej nie potrzeba prócz kromki świeżego pieczywa. Mąż nawet zażyczył sobie powtórkę na Święta ;) bo i jest to propozycja doskonała na Święta - pieczeń na bogato ;) Kategoria wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się
Kolorowy Przepisownik