pieczywo - 17769 przepisów (strona:617/1185)

suszony na piecu boczek 199

piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Tatar ze śledzia po węgiersku 214

Tatar przyrządzony w ten sposób bardzo ładnie się prezentuje. Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem. Składniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 5 jajek ugotowanych na twardo 2 papryki czerwone 1 mały słoik grzybów marynowanych 1 cebula cukrowa Sos: 1,5 łyżka musztardy 1,5 łyżka miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie moczymy

Bajeczna Kuchnia
Pikantna pasta serowa 207

pomocą blendera na gładką masę.Pastę doprawiamy do smaku papryką,solą i musztardą.Kminek przelewamy gorącą wodą i dodajemy do pasty.Dokładnie wszystko mieszamy. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem

Bajeczna Kuchnia
Dżem truskawkowy 157

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa . Składniki: 3 kilogramy truskawek 1,5 kilograma cukru 3 żel-fixy 3:1 sok z jednej cytryny Sposób przygotowania:   Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby owoce

Bajeczna Kuchnia
Twarożek śniadaniowy 168

tarce o grubych oczkach,szczypiorek drobno siekamy,dodajemy razem ze śmietana do sera białego.Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem

Bajeczna Kuchnia
Konfitura wiśniowa z rumem 149

Konfitura wiśniowa z dodatkiem rumu i goździków jest bardzo smacznym i aromatycznym dodatkiem do świeżego pieczywa lub deserów.   Składniki: 3 kilogramy wiśni 1,5 kilograma cukru 300 ml. rumu 5 goździków kawałek kory cynamonu 3 żel-fixy Sposób przygotowania: Umyte wiśnie drylujemy, odcedzamy na sicie, sok przelewamy do garnka, dodajemy goździki, korę cynamonu i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu

Bajeczna Kuchnia
Leczo z cukinii 145

Tradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g kiełbasy wiejskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka sól i pieprz cukier chili olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek

Bajeczna Kuchnia
Nutella ze śliwek 197

Nutella ze śliwek to połączenie śliwek i kakao,bez konserwantów Smaczny dodatek do pieczywa na śniadanie lub do naleśników. Składniki: 2,5 kilograma śliwek 1 kilogram cukru 1 op. cukru waniliowego 200 gram gorzkiego kakao Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy pestki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, smażymy przez 2 godziny ciągle mieszając. Dodajemy cukier

Bajeczna Kuchnia
Zupa krem z pieczonej dyni 165

Pyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej dyni, jest lekko pikantna, najlepiej smakuje podana z prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy

Bajeczna Kuchnia
Przegrzebki w sosie pomidorowym 143

doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować, aż nadmiar płynu trochę wyparuje.   Wrzucić przegrzebki i gotować około minuty, ciągle mieszając. Obsypać pozostałą świeżo posiekaną pietruszką. Podawać ze świeżym pieczywem. Mniam

Kuchnia Pokoleń
Pasta z wędzonej makreli 161

Proste połączenie składników, a jakie smaczne - wędzona makrela i cebula – pycha. Poniższa pasta idealnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.  Składniki: 1 wędzona makrela  (wagowo co najmniej 300 g) 2 małe cebule sól, pieprz Makrelę obrać, pozbawić skóry i ości. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wędzoną makrelę połączyć z cebulą. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić

Ugotować
JESIEŃ W MEDIOLANIE – czyli jak Nestlé spełniło moje marzenia / day 3 199

pizzę ( ta z Anchois przepyszna! ) i wylądowałyśmy w Food Markecie – sklepie z prawdziwymi, oryginalnymi i najlepszymi produktami z Włoch! Sery, wędliny, makarony, sosy, dodatki, świeżo owoce, warzywa i pieczywo – kusiły na każdym kroku i zachwycały! Ajj jak jak bym chciała mieć taki sklep koło domu! :D Popatrzcie jakie cuda można tam było znaleźć! Po zakupach wróciłyśmy do hotelu

Ostra na Słodko
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 164

jeśli zostanie komosy i warzyw, a nie lubicie jeść 2 razy tego samego, zblendujcie sobie wszystko razem, dodajcie zagęszczacza w postaci np. poppingu z amarantusa i macie smarowidło do pieczywa na śniadanie ALBO zblendujcie wszystko razem dolewając trochę wody, podgrzejcie, posypcie poppingiem z amarantusa i macie pożywną zupę-krem na kolację :) Obiecuję więcej wpisów z komosą w roli głównej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegańska PRAGA 191

udało nam się odwiedzić wszystkich, lecz tylko małą ich część. Reszta zostaje do przetestowania na następny raz :) Warto jeszcze dodać, że poza typowo wegańskimi sklepami jak np. World Vegan (pieczywo, kosmetyki, pasztety roślinne - mnogość artykułów!:), wiele produktów wegańskich jest dostępnych w zwykłych sklepach. W Lidlu możemy dostać różne rodzaje tofu (np. z chilli) oraz pasty roślinne (rostlinna pomazanka :). W sklepach

Bananowe Pole
Prosty chleb pszenny 209

Prosty chleb pszenny  Pewnie nie ma nic lepszego niż domowy bochenek chleba (przepisy na pieczywo  tu ). Dziś prezentuję Wam mój ulubiony przepis na domowy chleb, czyli prosty chleb pszenny, który robi się bardzo łatwo. Wielką zaletą tego chlebka jest to, że nie potrzebuje długiego zagniatania.  Bardzo lubię taki chlebek z rana do kanapek, najlepiej z domową wędliną

Kuchnia Łukasza