pieczywo - 17769 przepisów (strona:616/1185)

Twarożek z jogurtów greckich 174

soli. Na garnku kładziemy sito, na nim gazę złożoną cztery razy. Wylewamy jogurty. Zbieramy końce gazy i wiążemy. Odstawiamy do lodówki. Po dwóch dniach otrzymamy kremowy twarożek do smarowania pieczywa. Trzymany o 1-2 dni dłużej będzie trochę twardszy. Do tego twarożku można dodawać ulubione zioła. Otrzymamy w ten sposób za każdym razem inny ulubiony smak

Smakołyki Asi
Żurek chłopski 151

żurku cały czas mieszając. Żurek doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dosypujemy też majeranek. Na koniec dodajemy wcześniej pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Podajemy gorący, najlepiej z kromką świeżego pieczywa. Smacznego

MyCookBook.pl
Jesienny kociołek. 129

dodac do garnka. Na samym końcu dodac cukinie pokrojoną w kostke ze skóra i odsączoną kukurydze. Dusic jeszcze chwile do miekkosci warzyw, doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Podawac z pieczywem lub z ziemniakami.  Jeśli jest wyczuwalny bardzo kwaśny smak przecieru wtedy możemy posłodzić - ok łyżeczką cukru. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
HUMMUS 149

wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą wersję – z wodą. Konstytencję pasta powinna mieć taką, aby łatwo ją można było rozsmarować na kromce pieczywa. Dla lepszego efektu warto dodatkowo zblendować całość, po przełożeniu masy z robota do miski, blenderem ręcznym. Pasta staje się wtedy delikatna i gładka, nie ma żadnych grudek. Uwierzcie albo

Martyna Cooks
pyszniutka makrela z majonezem,kiszonym ogórkiem i... 161

cebulę, szczypiorek drobno pokroić i wsypać do ryby dodać pieprz mielony, majonez i dokładnie wszystko wymieszać schować do lodówki na 30 minut aby smaki się "przegryzły" - smaczna pasta do pieczywa ciemnego, tostów, faszerowania jajek..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lekki cytrusowy gulasz wołowy z ciecierzycą 210

Pyszny podany z kaszką kuskus, bulgurem, kaszą jaglaną lub grillowanymi chlebkami naan. Ten gulasz jest bardzo lekki i orzeźwiający. Lekko słodki i korzenny. Każdy widelec wciąga, a kasza lub pieczywo idealnie wchłaniają sos. SKŁADNIKI 500g wołowiny na gulasz 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 cała puszka obranych pomidorów (400g) 150g cebuli (u mnie 3 różne — biała, czerwona i szalotka) 2 średnie

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku + film 172

Fasolka po bretońsku to pyszna i sycąca potrawa kuchni polskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren

Smakowite Dania
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 142

jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem lub do drugiego dania

Tradycyjna Kuchnia
Hummus 160

tyle, aby ciecierzyca uzyskała smarowność no i, rzecz jasna, smak.  Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie smakuje do świeżego, chrupiącego  pieczywa, a także z dobra wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam Wam, sami spróbujcie. Każdemu, kto lubi ciecierzycę polecam moja ulubioną zupę z ciecierzycy z dodatkiem awokado . Brzmi pewnie egzotycznie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos z cukinii 172

przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie.  Podawać możemy z ziemniaczkami czy też klasycznie z pieczywem wg uznania.  Bigos z cukinii SKŁADNIKI : 1 duża cukinia lub 2 średnie 2 papryki czerwone 3 pomidory  1 duża marchewka 1 biała cebula 1 pęczek koperku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułki z płatkami owsianymi 245

Jeśli ktoś lubi razowe pieczywo, to zachęcam do zrobienia tych bułeczek :) Sama osobiście uwielbiam domowe chleby czy bułki, co jakiś czas lubię zrobić coś nowego i te właśnie bułki zwróciły moją uwagę. Powiem szczerze, że jeśli jemy samą bułeczkę to wyczujemy specyficzny smak, przynajmniej dla mnie smakowały jakoś tak inaczej, jednak z dodatkami, czyli w postaci kanapki są jak najbardziej

charlotte gotuje
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 203

warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem, np. Liebfraumilch czy z półsłodkim Chardonnay, cienko rozsmarowany na grzankach z pszennego pieczywa. Szybki i elegancki, znajdźcie dla niego miejsce na świątecznym stole lub na spotkaniu ze znajomymi. Pamiętajcie, żeby wyjąc go z lodówki na około 30-40 minut przed jedzeniem – stanie się wtedy

Karo in the Kitchen
Bułki pszenno-orkiszowe 186

Bułki pszenno-orkiszowe - jest to jeden z lepszych przepisów na domowe pieczywo. Lekko chrupiące, z miękkim środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis.  Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny

Ugotować
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8636

przez dwie godziny, następnie wyjmujemy szynki z garnka i studzimy ( najlepiej przez noc w lodówce). Kolejnego dnia zdejmujemy z szynek foliową osłonę, kroimy w plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Schab po bałkańsku 242

ogórków kiszonych :) Całość jest na prawdę pyszna i warta wypróbowania! Do tego jest bardzo uniwersalnym daniem - można go podawać z kaszą, ryżem, makaronem, kluseczkami, ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata

Kto ugości moich gości?