pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:240/865)

Ziemniaczki na ciepło 174

Składniki: 5 średnich ziemniaków 15 dkg szynki 5 dkg sera żółtego 1 cebula kawałek białej kapusty 4 łyżki ostrego ketchupu Kotlin z piekła rodem olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki wyszorować … Czytaj dalej Ziemniaczki na ciepło

czarrna od kuchni
Obiad zamknięty w karkówce 86

Obiad zamknięty w karkówce to ciekawa propozycja dla zapracowanych, zabieganych i tych którzy nie lubią używać zbyt dużo garów Wymaga jedynie blaszki do pieczenia. Ten posiłek zawiera wszystko czego potrzeba aby uzyskać, pełne danie obiadowe. Są ziemniaki, warzywa , czyli cukinia, cebula, papryka i nawet dynia.. a całość zamknięta w cieniutko rozklepanych plastrach mięsa z karkówki Genialnie proste, niebanalnie ciekawe(...)ułóż trochę cebuli, następnie plastry ziemniaków, papryki, bakłażana, pastę pindżur, ponownie ziemniaki, cebulę i nakryj pozostałymi połówkami karkówki, lekko dociskając. Pamiętaj, żeby każdą warstwę delikatnie posolić i posypać czosnkiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wierzch, posyp ziołami, czosnkiem, papryką , solą i pieprzem do smaku, oraz pokryj porządną warstwą majonezu. Ustabilizuj wykałaczkami (jak na zdjęciu), żeby podczas pieczenia nic się nie rozjechało

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 250

osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Wieprzowina na świąteczny obiad 142

schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy schab z grilla 14. Stripsy ze schabu 15. Schab duszony 16. Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami 17. Schab pieczony(...)Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 28. kotlety wieprzowe z cukinią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 145

uformować w walec, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika, aż zaczną się rumienić (około 15 minut). W międzyczasie na patelni grillowej (lub zwykłej teflonowej z minimalną ilością oliwy) zgrillować(...)pieczenia – w tym czasie stek nadal „dochodzi” w środku, więc pamiętajcie, żeby go nie przesmażyć. Ogólną zasadą jest także, że stek wypieczony dopieka się w piekarniku. Możecie także oczywiście posłużyć się setkami internetowych poradników na temat temperatury mięsa na danym stopniu wysmażenia i termometrem kulinarnym, jeśli takowy posiadacie. Stek ściągamy z patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki

Pociąg Do Kuchni
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1525

fantastycznym pomysłem na obiad. Do tego barszczyk czerwony i juz możemy oblizywac sie z zachwytu! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * ziemniaki – 250 g * mąka – ok. 0,5 szkl * masło – 1 łyżka * kasza manna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * sól – do smaku FARSZ: * kurczak – ok. 100 g * suszone pomidory(...)ricotta – 50 g * sól , pieprz , papryka DO POSMAROWANIA: * małe żółtko – 1 szt * śmietana – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przepuszczamy przez praskę. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wbijamy jajko i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto

Ostra na Słodko
Domowe chipsy ziemniaczane 1282

wszystkie były nią pokryte. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ziemniaczane talarki jeden obok drugiego tak, by nie stykały się ze sobą. Ziemniaki posypujemy przyprawami zgodnie z naszym upodobaniem. Chipsy pieczemy w piekarniku (z termoobiegiem) nagrzanym do 190 C przez 15-20 min. Trzeba uważać, by chipsy ładnie się zarumieniły. Jeśli się przypalą, będą bardzo gorzkie – praktycznie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frytki 217

zdecydowanie za dużo ziemniaków na obiad, postanowiłam część z nich zostawić na frytki...takie zwykłe pieczone na oleju jak z dziecięcych lat :) Składniki: ziemniaki - dowolna ilość olej Sposób przygotowania: 1. Obrane ziemniaki pokroić w słupki (ja kroję na faliste frytki za pomocą blaszki-krajacza). 2. Frytki dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. 3. Olej mocno rozgrzać, wrzucić frytki(...)frytki namoczyć w wodzie z dodatkiem cukru - będą wtedy bardziej chrupiące. 6. Podawać z solą lub wedle uznania. Smacznego!!! Krajacz do frytek karbowanych A ja zapraszam Was jeszcze na pieczone frytki , które są świetną alternatywą dla tych smażonych na tłuszczu. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie

Kuchnia domowa Ani
Enders - Stojak na kurczaka z uchwytami Switch Grid 68

tego nie trzeba nic obracać, bo kurczak piecze się równomiernie z każdej stron. Taki stojak jak i wiele innych ciekawych produktów do użycia w ogrodzie czy domu znajdziecie na stronie  decofire.pl Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami Składniki: 1 kurczak (u mnie 1,7 kg) 1,2 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta(...)dodałam rozmaryn, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jeżeli nie macie stojaka, możecie nabić go na butelkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 1 godzinę. W między czasie obieram warzywa. Ziemniaki kroję w ćwiartki, marchewkę w plastry, paprykę w większą kostkę, a cebulę w piórka. Całe warzywa przekładam do miski. Skrapiam 2 łyżkami oleju

magiczna kuchnia Kasi
KOPYTKA 127

sklejają się i nie rozpadają po ugotowaniu.  Łatwe w wykonaniu, sycące i smaczne. Można je jeść jako samodzielne danie lub podać jako dodatek do pieczeni czy gulaszy.  Najlepiej, aby ziemniaki z których przygotowujemy kopytka były mączyste o sypkim miąższu po ugotowaniu. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i przechować w lodówce do następnego

cool and minty
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 166

prostu ochotę wypróbowywać nowe przepisy. Może dlatego, że we dwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu  Domowe wypieki  znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak? Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi(...)prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf ... Jako, że żyłka ryzykanta jest na swoim miejscu, zabrałam się za pieczenie chleba zaraz po tym, jak poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem 96

Składniki: 8 szt. średnich ziemniaków 250 g surowego wędzonego boczku 200 g sera gouda 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ziemniaki dokładnie myjemy, suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy olej oraz 1 łyżeczkę soli i mieszamy. Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)pieczemy przez godzinę. Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Upieczone ziemniaki kroimy na połówki i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który wrzucamy do miski. Do miąższu dodajemy przesmażony boczek, starty ser oraz śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone połówki ziemniaków. Wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy

Qchnia po prostu
Dorsz pieczony z bakłażanem i ziemniakami 211

Ryba, bakłażan i ziemniaki zapiekane w piekarniku. Pod koniec pieczenia dorzucam pomidory koktajlowe. Całość podaję na mieszance sałat, posypane fetą i liśćmi bazylii. Dietetyczne danie w stylu nieco śródziemnomorskim. Ziemniaki

Bullio
Gofry ziemniaczane 151

OlejWielkopolski Składniki: 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, jajko, olej i przyprawy. Mieszamy na jednolitą

słodkie i nie tylko historie kulinarne