pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:246/865)

Pieczeń z biodrówki 218

kościem. Przy kościu zawsze mięso ma lepszy smak i nadaje pieczeni fajny smaczek. Bardzo proste to danie, nawet początkujące gospodynie czy też panowie sobie poradzą. W takiej pieczeni ważne jest żeby później po obsmażeniu bardzo wolno gotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty(...)wolne gotowanie i gotować 3-4 godziny pieczeń z patelni, gotować na najmniejszym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Trzeba wtedy dolewać wodę podczas gotowania pieczeń z żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 1 godziny i 30 minut Pieczeń wyszła pyszna. Podawać z ziemniakami lub kaszą

Kuchnia Pokoleń
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 264

czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz też przykryć kawałkiem foli kurczaka by ustrzec go przed przypieczeniem. 9. Wyjmij mięso z piekarnika, odczekaj 15 minut zanim go pokroisz i podasz

U Fiolki
KOTLETY Z DUSZONYCH ZIEMNIAKÓW 171

SKŁADNIKI na 12 sztuk: 1.5 kg ziemniaków z dnia wczorajszego np. Duszonych, pieczonych, smażonych z cebulką --PRZEPIS 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Duszone ziemniaki, które zostały nam z dnia wczesniejszego dokładnie ugniatam, można przecinąć przez prasę. Następnie dodaję 2 łyżki

Gotowanie Patki
Sałatka ziemniaczana z burakami i jabłkiem 129

przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki  2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo:   2-3 łyżki majonezu   2-3 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) sól, pieprz Wszystkie warzywa należy pokroić

Di gotuje
Roladki z flondry w sosie serowym 150

Dodać wszystkie sery, oczywiście potarte. Podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać koperek, natkę pietruszki i wylać na roladki z ryby. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Podawać z ziemniakami, makaronem lub chlebkiem. Ryba jest delikatna i pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 326

według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze gorące wykładamy na talerz i podajemy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
WSPÓŁPRACA ORZECH 232

przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY  http://www.orzech.com.pl

Gotowanie Patki
Papryka faszerowana mięsem mielonym 178

wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sou, zagotować. Włożyć papryki do sosu i każdą przykryć plasterkiem mozzarelli. Zamknąć naczynie. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 256

Kapuśniak z kiszonej kapusty kiedyś był kultową zupą w naszym domu. Babcia gotowała cały wielki gar, wstawiała go do pieca, a podawała z tłuczonymi ziemniakami. Zajadałam się nim bez opamiętania:) Dopiero niedawno dowiedziałam się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem

Obiad gotowy
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 219

coś konkretnego - całe szczęście karta jest też po polsku, węgierskiego ni w ząb nie rozumiemy - zamawiamy więc pieczeń po cygańsku ze smażonym grzebieniem ze słoniny i pieczonymi z smażonymi  w papryce ziemniakami i pokrojoną w paski karkówkę z grilla ze grzybami, papryką i cebulą z dodatkiem pysznych kluseczek. Porcje ogromne, wszystko apetycznie podane, ceny zaskakująco miłe w granicach

Kulinarne przygody Gatity
Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 228

pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju

Kuchnia z widokiem na ogród
54 przepisy na Sylwestrowe przekąski 353

czekolady 11. Żytnie mini donuts 12. Cotton Japanese Cheesecake 13. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną 14. Odtłuszczone frytki z ziemniaków 15. H ummus z pieczonymi burakami 16. Hummus klasyczny 17. Kabanosy w cieście francuskim 18. Hummus z pieczoną dynią 19. Pieczone kasztany jadalne 20. Masło czosnkowe z ziołami 21. Najlepsze mini wrapy 22. Żołnierzyki z owoców

Be Fit Be Strong
Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem 203

ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango

Kulinarne przygody Gatity
Szybka salatka sledziowa czyli Srodowe Rybki odc.67 219

średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok godziny w 180 st. Studzimy. Ja upiekłam warzywa wieczorem a sałatkę zrobiłam rano. Pieczone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Śledzia wyjmujemy ze śmietany i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy podobnie jak śledzia

Dzieje kuchennej Wiewióry
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 208

sól 2 szczypty olej 3-4 łyżki METODA: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Pokroić w łódeczki, przyprawić, polać olejem i wymieszać. Na blaszce wyłożyć podwójnie folię aluminiową. Ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30-40 minut, aż będą złote.  Dorsza umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części i skropić cytryną. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie obsypać przyprawą

Kuchnia Paulettes