pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:245/865)

Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 184

Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka

Kulinarne S.O.S.
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole 166

rozpuści. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Ułożyć połowę ziemniaków na zakładkę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso, warzywa i pieczarki. Posypać częścią sera. Ułożyć ziemniaki. Polać pozostałym sosem,posypać resztą sera, posypać bułką tartą. Piec około 30-40 minut w 180C lub do miękkości ziemniaków. ENGLISH: Gyros Casserole Recipe: 5-6 large potatoes, 500 g of chicken breast

Lekcje w kuchni
Jakie warzywa dla cukrzyka 203

całkowicie wykluczać z diety. Takimi warzywami są np. brukiew, buraki, dynia i kukurydza. Owe warzywa w rozsądnym porcjach są również zalecane. Osobnym tematem są jednak ziemniaki. W formie gotowanej lub pieczonej posiadają duże ilości węglowodanów i jednocześnie mało błonnika. Razem sprawia to, że mogą dosyć silnie wpływać na glikemię poposiłkową. Osoby chore na cukrzycę powinny ich jednak unikać. Oprócz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka szwajcarska 171

ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Sałatka szwajcarska Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 4 konserwowe ogórki sól pieprz sok z 1/2 cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Placek po zbójnicku – przepis 125

jeśli lubimy polewamy kwaśną śmietaną i  dekorujemy natką pietruszki. Placek po zbójnicku z gulaszem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Karczek pieczony w rękawie foliowym Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Placek po zbójnicku – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini 144

Frytki z ziemniaków są pyszne, wiadomo. Ale pieczone frytki z warzyw korzeniowych z dodatkiem sosu czosnkowego z tahini i chilli są absolutnie obłędne!!! Koniecznie je zróbcie, żeby się przekonać. Chrupiące warzywa, obtoczone w kaszce kukurydzianej i ten sosik! Danie jest wegańskie i bezglutenowe, ale najważniejsze: jest przepyszne. Ja upiekłam marchewkę, seler i pietruszkę ale można dodać inne korzenie

Smaczny zeszyt
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 148

kromkę chleba z czymś smacznym, potem – przed upływem 5 godzin – batonika proteinowego. Na obiad to, co na fazie I, ale z dodatkiem niewielkiej ilości ryżu lub ziemniaków (ostatnie dwa dni jadłem pieczone frytki z batatów, supersprawa!), potem pod wieczór znów kromkę, a przed snem małą miseczkę krakersów. Czy przytyłem od tego cokolwiek? Nic, ani grama, a wręcz przeciwnie

Proste-przepisy.pl
Pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami 128

moim stole świątecznym, Wam je teraz też polecam. Mają niesamowity, głęboki smak śliwek i karmelu, są wyśmienite. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghii . Ziemniaki z karmelem i śliwkami pieczone na rumiano. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kolorowa sałatka meksykańska 177

ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango

Kulinarne przygody Gatity
Coś jeszcze na obiadowym talerzu 124

Ziemniaki Hasselback Ziemniaki w marynacie Buraczki zasmażane Pieczone ziemniaczki Ćwikła Makaron domowy

Na moim talerzu
Kotlet zbójnicki 142

schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka

Zasmakuj Kuchni
"Krakoski" kumpir z gzikiem w innej wersji - ziemniaki z piekarnika z serem 156

wyłożoną papierem blachę, następnie wykładamy na blachę przyprawione ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 190 stopni. W zależności od tego jak duże kawałki ziemniaków mamy musimy dostosować czas pieczenia. U mnie ok. 45 min.  A teraz przyszła kolej na twaróg. Nic prostszego! :) Twaróg mieszamy z pokrojonym drobno szczypiorkiem, solą, pieprzem oraz jogutem naturalnym.  Całość przekładamy

Kuchnia moimi oczami
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 212

własnym. Pyszne polędwiczki wieprzowe na obiad duszone w sosie z cebulą, marchewką i selerem. Polędwiczki wieprzowe marynowane, doprawione solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Polędwiczki z mojego przepisu, mimo, że pieczone w piekarniku, są miękkie i soczyste. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, aby były kruche i delikatne - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polędwiczki wieprzowe najpierw marynujemy w przyprawach(...)pozostawić jeszcze na ok. 10-15 minut.  Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości ok. 1cm, układać na półmisku udekorowanym sałatą i polać sosem z pod pieczenia mięsa. Do polędwiczek podawać ziemniaki tłuczone z koperkiem, całe ziemniaki z wody lub ryż ugotowany na sypko.  Smacznego :) Polędwiczki wieprzowe fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Sos pieczarkowy 129

Bardzo uniwersalny sos o aksamitnej konsystencji. Jego zastosowanie może być wszechstronne. Pasuje zarówno do kasz, ziemniaków, makaronów czy duszonych i pieczonych mięs. W smaku bardzo delikatny, a jego przyrządzenie jest proste i szybkie.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Kulinarne przemyslenia
Babka ziemniaczana 145

Babka ziemniaczana  pieczona z tartych na drobno ziemniaków, z dodatkiem kiełbasy, smalcu i szczypiorku. Coś pysznego zarówno na ciepło, jak i po podsmażeniu na suchej patelni. To taki swojski pomysł na obiad.  Te babkę bardzo lubię podawać odsmażaną z dodatkiem ogórków i pomidorów. Wiecie co jeszcze idealnie do niej pasuje? Domowy sos czosnkowy na zimno - przepyszne połączenie

AniaGotuje.pl