pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:233/865)

Ziemniaki zapiekane z serem z chilli 84

Ziemniaki gotowane w całości, a następnie przepołowione i pieczone z dodatkiem masła czosnkowego oraz sera i chili. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM SKŁADNIKI 1 kilogram ziemniaków (najlepiej sałatkowych); masło; 1-2 ząbki czosnku; natka pietruszki; żółty ser; czerwona papryczka chilli; dymka; sól, pieprz; przepis na ziemniaki zapiekane z serem z chilli Artykuł Ziemniaki zapiekane z serem z chilli pochodzi

Kuchnia Tomka
Ziemniaczki czosnkowe z piekarnika 177

minut , ciągle mieszając . Kiedy mamy przesmażone nasze ziemniaki , przekładamy ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i po przykryciem pieczemy  w piekarniku w 180 stopniach , czas pieczenia 1 godzinkę . Po tym czasie wykładam nasze ziemniaki i dodaję do dania głównego .  Smacznego

Mój Smak
Ziemniaki zapiekane z rybą 296

plasterkami ziemniaków.Cebulę i pomidory pokroić w półplasterki. Pomidory ułożyć po bokach zapiekanki , a cebulę pomiędzy ziemniakami. Śmietanę doprawić solą i pieprzem. Wlać na zapiekankę. Piec w 200 stopniach C około 40 minut. ziemniaki zapiekane z rybą

O kuchni z uczuciem
Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem 122

końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać

Bajeczna Kuchnia
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 51

ziemniaki powinny być minimum w 3 warstwach – warstwy ziemniaków solimy pieprzymy, smarujemy ketchupem i musztardą oraz dajemy olej lub masło – pozostałe warstwy solimy, pieprzymy i dodajemy ketchupu i musztardy według uznania ale nie żałujemy – wszystko mocno ubijamy, żeby udało się zmieścić jak najwięcej „towaru”. Składniki a szczególnie papryka i pieczarki mocno się skurczą podczas pieczenia(...)dało zamknąć naczynie. Moją ostatnią zapiekankę robiłam następująco: 1 ziemniaki + sól, pieprz, ketchup, musztarda (bez tłuszczu bo następnie będzie kiełbasa, która puści tłuszcz) 2 kiełbasa 3 cebula + sól, pieprz, ketchup, musztarda 4 ziemniaki + sól, pieprz, ketchup, musztarda, olej 5 papryka + ketchup, musztarda 6 boczek 7 pieczarki + sól, pieprz 8 ziemniaki + ketchup, sól, pieprz, papryka, ketchup, musztarda, masło Na koniec kładziemy

Kulinarna Patilogia
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 131

żeby udało się zmieścić jak najwięcej „towaru”. Składniki a szczególnie papryka i pieczarki mocno się skurczą podczas pieczenia i dlatego trzeba upakować wszystko z górką tak aby się tylko dało zamknąć naczynie. Moją ostatnią zapiekankę robiłam następująco: 1 ziemniaki + sól, pieprz, ketchup, musztarda (bez tłuszczu bo następnie będzie kiełbasa, która puści tłuszcz) 2 kiełbasa 3 cebula + sól, pieprz(...)ziemniaki + ketchup, sól, pieprz, papryka, ketchup, musztarda, masło Na koniec kładziemy liście kapusty na wierzch i zamykamy brytfannę. Piekarnik nastawiamy na 180 C i pieczemy przez 2h. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeżeli tak, zostaje już tylko konsumpcja Przed podaniem można utrzeć ser żółty aby każdy mógł posypać swoją porcję według uznania. Smacznego. The post Zapiekanka

Kulinarna Patilogia
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 180

hurtowe ilości warzyw i owoców, z którymi potem kombinuję :) Chodziła za mną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia, który także powędrował do tej mieszanki i tak oto powstało najlepsze wiosenne danie(...)tego sezonu <3 Możecie je również zabrać ze sobą do pracy jako lunchbox, bo jest syte za sprawą dodatku ziemniaków i ryby. Składniki na 1 porcję: 3 małe młode ziemniaki (ok. 220g) 4 rzodkiewki 40g świeżego szpinaku 50g pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody

Fabryka pomysłów
Kacze udka w pomarańczach 96

olejem, przyprawami i musztardą. Udka nacieramy dokładnie solą i pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy nasze przyprawy, starając się, żeby pokrył nasze udka. Dwa plastry pomarańczy zostawiamy do dekoracji, resztę wkładamy do rękawa. Wrzucamy tam również cebulę i zamykamy rękaw. SKŁADNIKI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE: - ilość ziemniaków wedle uznania(...)osób) - przyprawy (rozmaryn, sól, kminek) - odrobina oleju Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, następnie mieszamy je z przyprawami i olejem. Całość przerzucamy na brytfankę. Ziemniaki i kaczkę w rękawie pieczemy ok 1 godziny w 200 C, co jakiś czas obracając rękaw. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka się przypiekły. Czas przygotowania: około

Związek na patelni
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami 416

łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pół pęczka szczypiorku       *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Buraki studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą soli

Blog z Apetytem
Briam grecka zapiekanka z cukinią 263

czerwona 6 średniej wielkości ziemniaków 4 pomidory 2 marchewki rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (po ok 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka cukru lub np ksylitolu sól, pieprz 3-4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 6 łyżek białego wina  ok 150 g żółtego sera Cukinię kroimy w plastry grubości ok 1/2 cm. cebulę w piórka, ziemniaki i marchewkę również(...)ziołami, solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Taką mieszanką polewamy warzywa i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy ok 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Wtedy posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut

Cynamonowe szczęście
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców bez mąki 84

Znacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, by podać ziemniaki

Be Fit Be Strong
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem 95

przyprawami, i obkładamy cebulą,  naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min. następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem

Kuchnia Beaty
zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków 106

mięsa mielonego wieprzowego z sosem beszamelowym..Ja zapiekanki często robię w sobotę u mnie dzień gospodarczy a zapiekankę można wcześniej przygotować a w odpowiednim momencie włożyć do pieca ..Polecam 🙂 składniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego /ja użyłam z karkówki/ 2 cebule smalec do smażenia lub inny tłuszcz sól.pieprz,papryka

Ugotujmy Coś
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 121

wymyśliłam danie szybkie i jednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła

Kulinarne przemyslenia
Relacja z SeeBloggers 25-26.07.2015 213

kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy

Zawsze głodna!