pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:227/865)

Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 129

szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem starając się pozbyć skórki z nasionek (dzięki temu po upieczeniu będą bardziej chrupka). Wysyp cieciorkę i kostki ziemniaka na blaszkę do pieczenia, polej olejem, dodaj przyprawy: słodką paprykę, pieprz kajeński, czosnek, sól i kumin. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na 25 minut. Krok 2 Pokrój tofu w kostkę o szerokości

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana 137

Posypujemy dużą ilością soli, doprawiamy przyprawą do ziemniaków, pieprzem, zgniecionym przez praskę czosnkiem i pieprzem.Cebulę kroimy w piórka i posypujemy ziemniaki. Jogurt łączymy z bulionem, zalewamy ziemniaki  i posypujemy serem. Pieczemy w 170 stopniach 30 minut a następnie 20 bez przykrycia

Kuchenne inspiracje Sylwii
Karnawałowe szaleństwo z kiełbasą w roli głównej – pomysły na dania, które skradną serca gości 136

propozycji widnieją trzy wyjątkowe dania, które zdobędą uznanie każdego. Jajko niespodzianka, czyli smażona podwawelska ekstra w jajku na miękko z czarnym pieprzem i tymiankiem, Pieczeń Wereszczaka – pieczona żywiecka z duszonymi ziemniakami w sosie maślano korzennym z czerwoną cebulą i miodem pitnym oraz Kanapka Maillarda (Przypiekanka chlebowa) – przypiekany chleb na chrupko nadziewany omletem, sprażoną suchą kiełbasą krakowską, podany

Codogara
Pieczone bataty 138

Słodkie ziemniaki doprawione ziołami i pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla zwykłych frytek. Mają więcej wartości odżywczych i piękny pomarańczowy kolor, a sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub jako dodatek do dania głównego.   Składniki: kilka batatów oliwa świeży rozmaryn lub tymianek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni

wyzwania kuchenne
Bataty z pieczoną fetą 74

Prosty i szybki przepis na pieczone bataty z... pieczoną fetą :-) Rewelacyjne połączenie słodyczy ziemniaków ze słonym serem. - tylko kilka składników - prosto, szybko i bez mięsa - niezapomniany smak Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas pieczenia: do 35 minut temperatura 220 stopni Ilość porcji:   4-6 Składniki: • 1,5 kg batatów z pomarańczowym miąższem • 4-5 łyżek

AniaGotuje.pl
Krem śniadaniowy z batata, chia i rokitnika 130

Pomysł na ten krem z batata zrodził się z przypadku. W domu były dwa bataty, które miałam gotować do dziecięcej zupki (przy następnym gotowaniu też ją

Kolorowy Przepisownik
Golonki indycze pieczone 171

ziela angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz z przygotowanymi ziemniakami wg. przepisu: ziemniaczki pieczone W zależności od rodzaju piekarnika pieczemy w 200 stopniach od 1-1,5 godziny. Podajemy z mieszanką sałat z sosem jogurtowym, wg. przepisu:  sałata do obiadu

Kulinarne przemyslenia
Ryba w zalewie 189

całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy nie przepadają […] Artykuł Ryba w zalewie pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 138

brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo z  kurczakiem upiec ziemniaki i inne warzywa. Piec około 2 godz w temp 190- 200C. Co jakiś czas podlewając go powstałym sosem.  Idealny na świąteczny obiad. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Flądra z patelni 120

Solimy, posypujemy lekko pieprzem i tymiankiem.  Przed smażeniem panierujemy w mące i smażymy na ostrym ogniu z obu stron. Tak przygotowaną flądrę podajemy z ziemniakami z frytownicy, lub pieczonymi

Gotowanie jest łatwe
Pizza z ziemniakami suszonymi pomidorami z bazylią, rozmarynem i mozzarellą. 148

posmarować masłem, posypać czosnkiem i suszonymi pomidorami z bazylią. Następnie układać dachówkowo obrane, umyte i pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki.Ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, i igiełkami rozmarynu. Na ziemniakach ułożyć plasterki mozzarelli. Piec w temperaturze 190 stopni około 35  minut na złoty kolor.  Smacznego :)  Przepis dołączam do akcji Błyskawiczn y Pią

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) 186

nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję. Polecam! (2-3 porcje

Di gotuje
Placki ziemniaczane z polędwiczką. 117

tarki, do ziemniaków dodać mąkę, sól, pieprz, roztarty w palcach lubczyk, rozgrzać masło, łyżką kłaść placek (cienka warstwa), następnie starty żółty ser, paski polędwicy i drugą warstwę ziemniaków,  zmniejszyć gaz i piec z obu stron na wolnym ogniu, pod koniec smażenia podkręcić gaz, aby placuszek był chrupiący, podawać np. z sosem czosnkowym. Trochę z nimi pracy, więc trochę przyspieszyłam

Kuchnia Beaty
Ziemniaki pieczone z rozmarynem do obiadu 107

Rozmaryn posiada mocny, wyjątkowo korzenny zapach i delikatnie gorzki smak. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka suszonego rozmarynu pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć ziemniaki, również posmarować olejem za pomocą pędzelka, posypać rozmarynem, pieprzem i solą. Nakryć folią aluminiową

Tradycyjna Kuchnia
Najlepsza zupa pomidorowa z klopsikami i czerwoną soczewicą 135

zjadłam jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się

Anioszek w kuchni