niedzielny obiadek, polecam pieczonego kurczaka cytrynowego z ziemniakami. Kurczak cytrynowy Składniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku i bazylii sok z cytryny sól(...)oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stop, piec 45 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiSernik z ziemniakami b ardzo różni się od serników, które do tej pory piekłam. Ten jest ciężki, wilgotny i zbity. Jeśli lubicie tego typu wypieki będzie i Wam smakować. D odatek ziemniaków sprawia, że ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM: CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 jajko 12,5 dag masła SER: 1-1,20 sera 6 jaj 12,5 dag masła 1-1,5 szklanki cukru* 4 średnie ugotowane ziemniaki (ok. 40 dag) skórka i sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i zimne masło. Siekamy a następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy na blachę
Pani na deserDanie nie wymaga zbytniego nakładu pracy i pilnowania. Wystarczy przygotować kilka prostych składników, a następnie włożyć do piekarnika i odczekać ustalony czas pieczenia, aby móc cieszyć się jego genialnym smakiem. Zapraszam do wypróbowania przepisu. PODUDZIA Z KURCZAKA PIECZONE NA MŁODEJ KAPUŚCIE Składniki podudzia z kurczaka – 5 sztuk młoda kapusta – 1/2 główki duża marchewka – 1 sztuka(...)kurczaka. 4. Naczynie z z kurczakiem w stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 15 minut. 5. Upieczone podudzia z kurczaka z kapustą podajemy np. z gotowanymi ziemniakami. Artykuł Podudzia z kurczaka pieczone na młodej kapuście pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!Mleko ze śmietaną chwilę pogotować, aż się zredukuje i nieco zgęstnieje. Ziemniaki i brukiew zalać mleczno-śmietanowym sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około godzinę, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zapiekanki przyrumieniony. Smacznego
Codzienne Gotowaniefani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki (o zgrozo!) nie przepadacie to gwarantuje Wam, że po nafaszerowaniu ich, na pewno je pokochacie! Ziemniaki to mój comfort food, a te faszerowane szczególnie skradły moje serce. Radze Wam przygotować podwójną porcje, bo ziemniaki
wegetalerzeschab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy
Codzienne Gotowanieobiad, co łatwo przełknie jej chore gardło. Pomyślałam o zupie a potem zajrzałam do "Warzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł. Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków 1 cebula 4 gałązki tymianku(...)plastry. Na blachę wkładamy jabłka i fenkuł, polewamy 2 łyżkami oleju, solimy i pieprzymy i posypujemy listkami z 2 gałązek tymianku. Mieszamy i pieczemy 30 minut w 200 st.C. W tym samym czasie ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Na pozostałym oleju smażymy cebule z ziemniakami ok 5 minut. Dolewamy wino i redukujemy. Zalewamy 2 szkl. wywaru
Dzieje kuchennej WiewióryCottage pie jest jak wytrawne ciastko: kremowe, rozpływające się w ustach, pełne smaków, aromatów i warzyw. I bardzo zdrowe. Przygotowanie: 50 minut Pieczenie: 20-25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Jak ziemniak uratował Europę Potato, papa, kartoffel, pomme de terre, patata, kartoszki, pyry, grule – ziemniak, największy prezent jaki Ameryka dała Staremu Kontynentowi, niepozorna bulwa, która uratowała miliony Europejczyków(...)pół szklanki mleka 2 łyżki masła ½ szklanki tartego cheddara lub innego wyrazistego sera (może być parmezan) Przygotowanie: Krok 1 Pure. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ziemniaki i przekrojonego na połowy batata wstaw do nagrzanego pieca. Piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, co sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem. Krok 2 Sos. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj marchewki, pietruszki
Niedzielny kucharznajbliższymi warto przygotować coś nietypowego w kuchni. W oczekiwaniu na danie główne ja i moi bliscy zajadaliśmy się pieczonymi grzybkami i talarkami z ziemniaczków. Chrupiąca, smaczna, lekko pikantna przekąska... Zapraszam i Was do spróbowania. Smacznie, lekko, chrupiąco... Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej(...)łyżeczki) suszona pietruszka do posypania Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy!). Kroimy na około 0,5 cm talarki. Pieczarki myjemy i obieramy. Tak przygotowane ziemniaki i grzyby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.Za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie (z obu stron) pieczarki i ziemniaki. Na końcu wszystko posypujemy
Słodkie okruszkiwielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki 30 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 300 ml śmietany 18% sól, pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz na bokach naczynia. Posypujemy je połową startego żółtego sera. Schab kroimy w dużą kostkę(...)czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy. Wierzch posypujemy resztą sera, naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką i pieczemy 1h (do miękkości ziemniaków) w temperaturze 190 °C (bez termoobiegu
Walijskie Pichcenieziemniaki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oliwy 4 patyczki do szaszłyków ostry nóż Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ziemniaki umyć i obrać. Patyczki do szaszłyków pomalować oliwą. Każdy ziemniak wbić na patyczek. Jeżeli patyczek się złamie można spróbować wbić obok drugi. Za pomocą noża utworzyć z ziemniaków(...)całkowicie tworzącej się spirali. W połowie ziemniaka dla wygody pracy warto go obrócić i ciąć "w górę". Gotową spiralę lekko rozciągnąć na patyczku i położyć na dużym talerzu. Oliwę wymieszać z ziołami. Pędzelkiem delikatnie posmarować każdą spiralę ze wszystkich stron. Chwilę poczekać aż odciekną z nadmiaru oliwy. Przełożyć je na blaszkę i piec w 180C około 50 minut. W połowie
Czerwony Gupikdoskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż czas potrzebny na wykonanie całego dania to niemal 3 godziny, jednak większość z niego, mięso się marynuje lub piecze. Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków. No i zmywania jest dużo mniej :) SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny(...)niższą temperaturę dymienia. Mięso delikatnie rumienimy i przekładamy do brytfanki. Zapobiegnie to puszczaniu soków podczas pieczenia, dzięki czemu pieczeń pozostanie soczysta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni z termoobiegiem lub 190 - góra - dół. Podczas, gdy mięso siedzi w piekarniku, przygotowujemy ziemniaki. Myjemy je dokładnie i kroimy w grube frytki. Na ok 6 - 8 części każdy ziemniak. Wkładamy
Kuchnia od dwojgasię ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: Ok.6 dużych ziemniaków 2 kiełbasy np. Podwawelskie Cebula 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:)) Kilka łyżek wody Łyżka oleju Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz
Kolizje Smaków