Szybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy? Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :) Wg przepisu Donny Hay. Frittata z ziemniaków i sera pleśniowego ok 800 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plasterki 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz 4 duże jajka 375 ml śmietany kremówki 100 g sera z niebieską pleśnią(...)Rokpol Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C. Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu. Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej smakowała na drugi dzień, na zimno
Dzieje kuchennej Wiewióryzostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 125 g masła 125 g cukru 2 jajka 100 g zimnych ziemniaków 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 sody oczyszczonej 35 g kakao 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)czekolady deserowej Czekoladę posiekać na drobne kawałki, odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i posiekaną czekoladą, dodać rozgniecione ziemniaki, połączyć, dodać do masy jajecznej razem z jogurtem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, wyłożyć masę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut
Domowa cukiernia Ewymięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki
Rozpustne gotowanieZapiekanka z ziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. Składniki: 500 g niewielkich ziemniaków kilka małych cukinii - łącznie 500 g oliwa z oliwek - 12 łyżek 5 ząbków czosnku 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych sól pieprz -------------------- 1 czubata łyżeczka oregano Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry. Cukinię(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekankę pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że warzywa się fajnie zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy oregano. Smacznego
Smak mojego domubardzo aromatyczne. Polecam je podawać z sałatą w śmietanie, rzodkiewką lub mizerią Oto jak je zrobić: Składniki: 1 kg małych ziemniaków 200 g masła 2-3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: papier do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie: Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotowuj ich. Odcedź i ostudź. Dopraw granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Każdego ziemniaka ułóż na kawałeczku masła i lekko rozgnieć łyżką. Tyle żeby utworzyły się pęknięcia w które potem wpłynie masło. Nałóż na niego ponownie trochę masła . Przełóż ziemniaczki na rozgrzany grill i piecz przez około
Ogrodnik w podróżypewnością w takiej, pieczonej postaci, kapusta jest znacznie zdrowsza niż duszona przez 3 dni – jak każe tradycja. No i znacznie pożyteczniejsze dla konsumenta są pieczone boczniaki niż najbardziej aromatyczne, suszone borowiki. Pieczona kapusta z grzybami to przepis dziecinnie prosty, do poskładania ze składników jakie masz pod ręką. My do kapusty dodaliśmy ziemniaki, ale można wkroić(...)się pieką. Dobrze, żeby był mocno kwaskowy, ponieważ upieczona kapusta jest bardzo słodka. Dzięki niemu pieczona kapusta z grzybami zachowuje doskonałą równowagę smaków słodkich i kwaśnych. Spróbuj innych naszych przepisów z pieczoną kapustą, np. pieczone steki z kapusty Składniki: Ćwiartka małej główki kapusty czerwonej Ćwiartka małej główki kapusty białej 250 g boczniaków 4 ziemniaki 2 łyżki
Niedzielny kucharzdobrze sprawdzi się marynata barbecue . Ten przepis na pieczone żeberka jest bardzo uniwersalny. Mięciutkie żeberka przygotujesz w piekarniku lub w wolnowarze. Możesz też upiec żeberka w rękawie, wybór należy do Ciebie. Obojętnie którą metodę pieczenia żeberek wybierzesz, efekt zawsze będzie doskonały. Pieczone żeberka zazwyczaj podaję z ziemniakami, z frytkami lub z pieczywem i sosem tzatziki. Miękkie
Cztery Fajerywysokim procencie białka. Jagnięcina jest też bogata w składniki takie jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na obiad znajdziesz w zakładce OBIAD Ziemniaki . Ziemniaki tworzą pyszną, puszysto-maślaną pierzynkę w shepherd’s pie. Odmiana, której użyjecie, nie jest tak bardzo istotna, jak dobre ugniecenie ugotowanych już kartofli, by stworzyły lekką kołderkę(...)Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 30-35 minut. Gdy mięso i warzywa się gotują, przygotuj ziemniaki. Ugotuj ziemniaki i odcedź je. Postaw je na kilka sekund na ogniu, by odparował nadmiar wody. Dodaj do ziemniaków mleko i masło i dobrze utłucz, aż powstanie jednolita, puszysta masa. Gdy minie czas gotowania mięsa, zdejmij je z ognia
Na-talerzu.plmasła, 5 jajek, 230 g cukru pudru, 500 g twarogu półtłustego, 300 g obranych ugotowanych ziemniaków, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy,* 30 g skórki pomarańczowej, 30 g rodzynek, sól Ziemniaki przetrzeć przez sito. Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie). Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy
królestwo garówżaroodpornego nakładać warstwę ziemniaków przyprawić równomiernie przyprawami, przykryć kolejną warstwą, przyprawić i tak do końca. Górę ziemniaków posmarować majonezem (ok 5 kopiatych łyżek). Wstawić do piekarnika i piec aż do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. W żadnym wypadku nie podlewać żadnym tłuszczem ponieważ tłuszcz wytopi się z majonezu
Pychotkaaaczosnku w proszku – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 2 łyżki rozpuszczonego masła Ziemniaki gotujemy i rozgniatamy tłuczkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy resztę składników, czyli: mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól. Bardzo dokładnie łączymy zawartość miski. Powstanie nam ciasto, z którego formujemy kulkę(...)robimy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy lub rozwałkowujemy by powstał nam placek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej chlebki. Każdy chlebek smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mieszanką przypraw. Piekarnik nastawiamy na 220°C i pieczemy chleb przez 15 minut. Ten chleb z ziemniaków jest wszechstronny i smaczny. Idealnie pasuje do wykonania kanapek jak i dodatek do obiadu . Płaski
Zdrowy Styl Joannymały kubeczek) 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka majeranku sól i pieprz do smaku dodatki do barszczu białego: jajka na twardo wędlina, pieczone, duszone lub gotowane mięso chrzan tarty biały ser pieczywo ziemniaki okraszone skwarkami ze świeżej słoninki lub boczku i zrumienioną cebulką Przepis na barszcz biały wielkanocny: Krok 1. Rosół przecedzić. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Przecedzić(...)Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Można dodać tartego chrzanu do smaku. Na Wielkanoc barszcz podawać z jajkami na twardo, białym serem, pieczywem albo wędliną, pieczonym, gotowanym lub duszonym mięsem. Barszcz świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. Smacznego :) Biały barszcz z jajkiem i wędliną. Domowy, szybki biały barszcz Wielkanocny
Moja Książka KucharskaPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek(...)odpoczęły. Ziemniaki: Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny
Oryginalny smakczęsto w jesienne, szare, leniwe wieczory, bo nawet same stanowią syty i smaczny posiłek. Do tej pory piekłam samodzielnie lub jak dodatek do obiadu ziemniaki ziołowe - m.in. z ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką papryką... W tych jest też ostra papryka, a pieczone z cebulką mają pyszny, cebulkowy aromat i posmak. Na ten przepis trafiłam biorąc udział w zabawie "Bohater(...)wrzucamy do miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na połowy i wrzucamy do ziemniaków. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią
Kolorowy Przepisownik