oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu / można wykorzystać funkcję grilla/ -Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszaną z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca, a ziemniak wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać(...)piekarnika/ -Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu. -Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki. -Jeśli ktoś lubi pieczony czosnek można włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można podawać z zielona sałatką
Zakamarki mojej kuchnidlaczego studenckie? No cóż… dla moich znajomych takie pomysły były na wagę złota i potem często gościły na każdej imprezie. Taka mała odmiana tradycyjnej smażonej / pieczonej kiełbasy podanej z ziemniakami. W końcu z nawet prostych składników można zrobić coś ciekawego i pysznego Teraz bardzo często robię takie zapiekanki w domu, gdy czas na zegarku płynie nieubłaganie, mam tylko
Słodkie okruszkiużyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser - kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju i smażyć(...)zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką. Skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wkładamy ułożone na papierze do pieczenia ziemniaki/bataty. Pieczemy w zależności od grubości frytek, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia
Kuchnia od dwojgadzień mało wykorzystuję to smaczne warzywo, ale ponieważ poczytałam o jego zaletach (http://www.fitnow.pl/pl/3/357/1064/Slodkie-ziemniaki) mam teraz zamiar to zmienić. Dla mnie smakują jak połączenie marchewki z ziemniakiem, może bardziej delikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga , a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej ) Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko(...)batatami i rozmarynem – składniki: 300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania 100 g mąki razowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce 1 łyżeczka rozmarynu 280 ml maślanki szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia
UgotujmyTo.plWęglowodany – 115 Tłuszcze – 39 .. Nie każdy może być truflą. Większość z nas to ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki – 1.2 kg Bułka tarta Panko – 150 gram Jajko – 3-5 sztuk Bułki do burgerów(...)ugotuj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, następnie ugnieć je. Po drugie dodaj do ziemniaków jajka, bułkę, posiekany szczypiorek i szalotkę. Dopraw solą, pieprzem i paprykami. Bardzo dobrze wymieszaj i uformuj 4 „kotlety”. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po trzecie połóż kotlety, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na jakieś
RafalCookśrednich oczkach, odcisnąć nadmiar wody. mnie ziemniaki ściemniały ale nie należy się tym zbytnio przejmować. Do ziemniaków dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajka i boczek, doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć przygotowaną masę i piec na złoty kolor przez około 1 - 1,5 godziny w temperaturze
Mama Gotujejeść solo bez żadnych dodatków. Przepyszna zapiekanka z ziemniaków śmietanki i sera. Kolejny przykład na to że w prostocie tkwi siła smaku wystarczy idealnie dobrać składniki. około 1,5 kg ziemniaków 300 ml. śmietanki 30 % 150 gramów dobrego żółtego sera do zapiekanek sól 1 łyżka masła opcjonalnie pieprz Ziemniaki obieramy myjemy następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości około(...)żaroodporne smarujemy dokładnie masłem. Na dno naczynia wykładamy plasterki ziemniaków w taki sposób aby delikatnie na siebie nachodziły, oprószamy solą. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki zalewamy równomiernie śmietanką, naczynie przykrywamy pokrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie bardzo ostrożnie zdejmujemy przykrycie
Andzia Pichciinnych warzyw, wśród których znalazła się pieczona dynia. Ona sprawiła, że nie trzeba było dodawać mąki. Składniki : oscypek lub inny wędzony ser ok. 230 g pieczonej dyni ok. 350 g ziemniaków (2 duże okazy) ok. 200 g buraków czerwonych (burak średniej wielkości) czerwona cebula 2 jajka sól pieprz łyżka majeranku olej do smażenia Dynię zmiksować. Obrane ziemniaki, cebulę
Weekendy w domu i ogrodzieżółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym w rozdrabniaczu lub startym na tarce, delikatnie wszystko wymieszać włożyć do zimnego piekarnika i na termoobiegu piec(...)tartą i piec 22 minuty SURÓWKA: 20 dag kapusty kiszonej wymieszać z pokrojoną cebulką małą, do smaku doprawić cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym na papierze do pieczenia dorsz jest bardzo delikatny i soczysty - nie wysuszony, ziemniaki są aromatyczne i lekko chrupiące i z surówką jest smaczny obiad..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziemniaków i wymieszać, posypać tartą bułką i delikatnie przemieszać piec w 200C około 25 minut, posypać startym żółtem serem /użyłam morski/, posypać zmielonym pieprzem i piec jeszcze z 10 minut ziemniaki najlepiej smakują same z maślanką...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchlapa, wichura i krótsze dni. A i na talerzu jakoś tak mniej ciekawie, no bo kończą się świeże owoce, a do zimy jeszcze trochę czasu, więc przecież, nie zaczniemy piec pierników. Na szczęście zawsze jest jakieś wyjście z każdej sytuacji. Tak jak z dzisiejszym przepisem, chciałam żeby było inaczej, może nie jest kolorowo, ale wyszło naprawdę smacznie :) Osobiście nie przepadam(...)pochmurne dni. Do tego nie zawierają tłuszczu! Wypróbujecie? " Składniki: 10 ziemniaków 6 gruszek 2 jajka 2 łyżki cukry waniliowego 2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę
Słodkie Przyjemnościsię wczoraj naoglądałem. Trochę w moim wykonaniu, mam nadzieje, że Was zaciekawię i tak jak ja odważycie się piec kacze mięso. Do przygotowania całego dania dla 3 osób potrzebne będzie nam: 3 piersi z kaczki około pół kg młodych ziemniaków rozmaryn 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki masła oliwa pół pęczka kopru 1 cebulka dymka sól pieprz kolorowy(...)blaszce, oblane oliwą, oprószone solą i bazylią, tej drugiej nie żałujcie. Tak przygotowane ziemniaki na godzinę wkładamy do piekarnika, temperatura 150-120 stopni, przy funkcji termoobiegu. Możecie ziemniaki wsadzić do zimnego pieca. Czas na kaczkę, skórkę trzeba delikatnie ponacinać, nie róbcie tego zbyt mocno żeby nie naruszyć mięsa. Teraz oprószamy ją solą i pieprzem ale tylko skórkę
Kuba GotujePiątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha. Składniki: Filety pstrąga łososiowego ( ok. 2 x 200 gram ) Sok z ½ cytryny Sól ½ pęczka koperku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze(...)przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO
Smaki Ewydelikatny i lekki. Przepis mega prosty, a bardzo efektowny. Taki kurczak gości u mnie co najmniej kilka razy do roku. Jedna kura to sycące danie dla 4 osób. Kurczak pieczony w rękawie: 1 kurczak (ekologiczny) o wadze 1,6 – 1,8 kg ok. 150 g wątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały(...)minut w 180°C (bez termoobiegu – grzanie góra-dół). Po wyjęciu z rękawa odczekujemy ok. 10 minut przed pokrojeniem. W połowie pieczenia warto dorzucić do piekarnika przyprawione cząstki ziemniaków i obiad gotowy. Post Kurczak pieczony w rękawie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku