pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:43/160)

Calzone 28735

paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Calzone z salami i kukurydzą 227

brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić brzegi. Włożyć do piekarnika i piec około 8-10 minut na złoty kolor. Podawać gorące

wyzwania kuchenne
Calzone 282

laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.  Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi. Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku 7 g suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy(...)placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.   Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Podawać gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 213

chwilę zamienia w nasze wczoraj. I wcale nie stoi to w opozycji do faktu, że poszukując dawnych smaków nigdy nie osiągamy ideału – pierogi nigdy nie są takie, jak u mamy, chleb nigdy taki, jaki piekła babcia. Warto jednak szukać smaków przeszłości, żeby próbując niemal zapomnianych potraw choć na chwilę przenieść się do innego czasu i do chwil bliskich sercu

Trzeci talerz
Piróg biłgorajski 179

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka. Pierwszy raz pieroga spróbowałam jakieś 10 lat temu będąc w tamtych okolicach. Od pierwszego kęsa posmakował mi. Fakt, jestem przyzwyczajona do połączenia kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ w moich(...)stronach a mieszkam w lubelskim kasza gryczana jest bardzo popularna. Pieczeni jednak nie jadłam i dla mnie była to nowość. Zeszło mi się zanim upiekłam go sama. Z tego co przekazała mi koleżanka, przepisów na piróg biłgorajski jest wiele, są również przepisy, do których wyrabia się ciasto na spód. Zrobię taki następnym razem, bo przepis już

Pieprzyć z Fantazją
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 187

stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki  1 margaryna 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier wanilinowy Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ; 5 białek 1 cukier wanilinowy Skworcu 2 łyżki cukru pudru 1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu 40 g migdałów Skworcu Sposób przygotowania(...)Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Ekspresowe pierożki kebabowe 763

drożdżowego. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne pierożki kebabowe z ciasta francuskiego. Szybkie, smaczne i łatwe! EKSPRESOWE PIEROŻKI KEBABOWE – PRZEPIS Liczba porcji: 8 | Czas pieczenia : 20-25 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g kurczaka 1/2 papryki żółtej 1 cebula czerwona 3 łyżki kukurydzy 100 g żółtego sera 3 łyżki ketchupu(...)dzielimy na 8 kwadratów. Na każdy z nich wykładamy porcję farszu. Następnie składamy na trójkąt, zlepiając ze sobą dwa przeciwległe boki i formujemy pierogi. Gotowe pierożki kebabowe wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdego z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-25 minut, grzanie góra

Przepiski.pl
Pierogi gyoza z pieczoną kaczką i sosem z suszonych owoców 220

konwencji, że można z niego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną, bardziej plastyczną strukturę(...)ugotowaniu na parze jest cudownie delikatne. Ciasto można też zrobić spokojnie z mąki pszennej (z samej ryżowej się niestety rozlatuje). Pierogi, jeśli nie podajemy ich od razu po ugotowaniu, polecam dodatkowo podsmażyć tak, jak się to robi w Japonii. Są pyszne! * SKŁADNIKI na ok. 50 pierożków gyoza (5-6 porcji) Ciasto: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki pszennej

Food Square
Puree z dyni 206

Królowa jesieni-dynia. Można ją wykorzystywać na różne sposoby do ciast, zup, sosów, pierogów, racuchów jednym słowem wyobraźnia kulinarna nie zna granic. Najczęściej korzystamy z niej w postaci puree. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu, przygotować większą ilość i po prostu zamrozić.  Do niedawna piekłam dynię i potem miksowałam. Jednak koleżanka podsunęła mi pomysł, żeby zrobić

Ala piecze i gotuje
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 269

minuty od wypłynięcia.   Patent na to, żeby po ugotowaniu się nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś

Karo in the Kitchen
Drożdżówki maślankowe z jabłkami i orzechami - fit 210

Domowe drożdżówki są pyszne, mięciutkie, puszyste i o niebo zdrowsze od sklepowych zapychaczy. Drożdżowe bułeczki nie muszą być oblepione lukrem lub odsypane toną cukru. Wystarczy przed pieczeniem posmarować je jajkiem rozbełtanym mlekiem, a staną się śliczne, błyszczące i bardzo apetyczne. Moje bułeczki upiekłam z mąki orkiszowej jasnej wymieszanej z pełnoziarnistą, cukier zastąpiłam miodem, mleko maślanką i nadziałam tartymi jabłkami(...)przestudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem piec w 180* C 20-23 minuty do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 305

tego niechcianego pasożyta.   Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta, bo zespoli sok z owoców – bułki pozostaną chrupiące.   Drożdże suche dokładnie mieszamy z 550g mąki(...)ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją swoją objętość – około 30-40 minut

Karo in the Kitchen
Zielona zupa cukiniowa 227

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sylwester 2017 302

Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania