pieczone pierogi - 2396 przepisów (strona:22/160)

Pierogi z pieca 177

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania.  Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy:  -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów    Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę(...)farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki.    Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C. Gotowe.    Znakomicie smakują z czerwonym barszczem

Maminek kulinarny
Moje calzone z suszonymi pomidorami 202

podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało. Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką.   Polecam(...)mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10minut. Temperatura piekarnika 190-200st. Pieczenie 20-25 minut do ładnego zrumienienia. Na jednej blasze nie zmieszczą się wszystkie pierogi, więc trzeba piec 2 razy. Farsz 2 duże cebule, 1 mała cukinia, 4 mięsiste i jędrne pomidory, około szklanki suszonych pomidorów z oleju, 100g szynki szwarcwaldzkiej, kawałeczek wędzonego boczku, 1 papryczka

Leśny Zakątek
Pierogi z gęsiną 171

potrafię powiedzieć z jakim farszem najbardziej. Te z mięsem z pieczonej gęsi okazały się rewelacyjne. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie dlatego, że nie piekłam wcześniej całej gęsi, więc nie było mięsnych resztek. Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie trochę pieczonych resztek, warto takie pierogi zrobić. Dodatek gęsiego smalcu powoduje,że farsz nie jest suchy. Można też(...)gęsiego wywaru. Moje pierogi mają cienkie ciasto, nie zawijam też na brzegach wymyślnych falbanek - lubię ciasto cienkie również na brzegu pierożka, a falbanki powodują, że jest jak dla mnie za grube. Polecam.składniki (ok 45 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 300 g pieczonego  mięsa gęsi2 - 3  średnie cebule5 - 6 ząbków czosnkupęczek

Stare Gary
Kruche pierogi z mięsem 220

niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej(...)Farsz ostudzić. Rozwałkować jedną kulę na grubość około 3-5 mm, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Smacznego

na moim stole...
Drożdżowe grzebienie z dżemem 347

120ml mleka - ciepłego 1/2 słoiczka marmolady lub dżemu - u mnie gęsty dżem z kawałkami owoców, ok. 150ml 1 rozkłócone białko - do posmarowania przed pieczeniem gruby cukier - do posypania przed pieczeniem, u mnie gruby cukier perlisty   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce(...)tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie.  Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie podczas pieczenia.  Krawędzie takiego pieroga naciąć w 5-6 miejscach - uważać aby nie przeciąć do nadzienia. Delikatnie (a u Ewy jeszcze z uczuciem :P ) naciągnąć drożdżówki w kształt grzebienia, aby przerwy między

Grunt to przepis!
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 195

nakładać farsz i zlepiać małe pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posmarować wierzch pierożków rozmąconymi białkiem. Piec około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Polecam również pozostałe "pierogowe" przepisy: Prawdziwe pielmienie rosyjskie- rosyjskie pierogi Pierogi z makiem Pieczone pierożki

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 160

kwadraty. Na kwadrat kłaść po łyżce farszu i sklejać. Końcówki można docisnąć widelcem. Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min.  Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz

W kuchni u Moniki
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 72

grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.  Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.  Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.  Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się(...)Notatki: * miałam pomidory przemysłowe – takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 186

zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów.  Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako(...)przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć.  Empanadas z pieczoną dynią i chorizo przepis własny na 10-12 sztuk czas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenie Składniki: ciasto: 50 g masła 150 ml wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 353

przewieziona do Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego(...)empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega .  A wracając do odmian empanadas występujących

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi z dynią 143

Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania(...)dynią. U mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło z szałwią uprażone pestki dyni *Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką 140

czymś nowym. Smak pierogów z kurczakiem, pieczoną papryką, ricottą i dymką jest świeży. Jest delikatny, lekko słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu

Mango Papaja
Pierogi leniwe z polenty, Dziewczynka w trampkach 192

stolnicę, dodaj mąkę, cebulę, przyprawy i zagnieć ciasto. Formuj z ciasta spłaszczone wałki i krój je w romby. Możesz je upiec w piekarniku (wcześniej posmaruj każdego pieroga odrobiną oliwy, piecz ok. 30 minut w temp. 180 ° C) lub podsmażyć na oleju (wg mnie takie smakują zdecydowanie lepiej, na zdjęciu zdrowsza wersja). Podawaj np. z sosem i dowolną surówką. Normal(...)bake them in the oven (earlier on spread a little olive oil over each piece, bake for about 30 minutes at 180 ° C) or fry them in oil (for me that’s the best version, in the photo – the healthier one). You can serve pierogi leniwe with a sauce and your favourite raw vegetable salad.    Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia 130

została Wam kapusta z grzybami, pieczarki lub gotowane albo pieczone mięsa, zawińcie to jak farsz w naleśniki i zróbcie na obiad pyszne krokiety!   Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Przepis tutaj (KLIK) Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić(...)treściwy obiad dla całej rodziny!   Pierogi wiejskie Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Jeśli zostały Wam gotowane ziemniaki, kapusta, gotowane lub pieczone mięsa, zróbcie pierogi

Blog z Apetytem
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 163

pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez nas pierożki(...)formuj pierożki, jakie chcesz abo umiesz, pozynguj żółtkami, upiecz a daj pocukrowawszy na stół”. Najpopularniejszymi pierogami były te wykonane z ciasta drożdżowego . Można było je piec, smażyć. Jak to wolał. Mięsne pierogi były doprawiane obowiązkowo przyprawami korzennymi i następnie gotowane. Polska kuchnia barokowa była dumą Polaków. Polskich smaków i przepisów patrioci byli chętni bronić do ostatniej krwi

Przepisy Aleksandry